Gość: Ford Prefect Walesa IP: *.core.lanet.net.pl 07.08.04, 11:36 Czy nie jest tak, że po każdej rewolucji pozostają przywódcy niezdolni do życia w systemie który sami tworzyli? Innych ludzi trzeba żeby stary system zniszczyć, innych żeby nowy zbudować. Biorąc pod uwagę skalę przewrotu (zniszczenie systemu sowieckiego) za dużo Wałęsa nie napsuł. Żal tylko systemu prezydenckiego, który lepiej by się w Polsce sprawdził, a po występach Wałęsy przegrał z systemem parlamentarnym. Również Olek K. jest konsekwencją rozczarowania narodu prezydenturą Wałęsy. Ech, a mogło być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunskiwierzyciel NIE CHCEM ALE MUSZEM ZGODZIĆ SIĘ Z ORIANĄ FAL IP: *.torun.mm.pl 07.08.04, 12:30 W czasach gdy Fallaci robiła wywiady była gwiazdą i każdemu zależało na rozmowie-wywiadzie! Koronowane głowy,prezydenci,dyktatorzy,przywodcy religijni to rozmówcy Oriany.To prawda,że dzisiaj chyba cos jej odbiło? albo przyjęła odmienna formułe opisywania swiata.Jedno jest pewne,ze Wałęsa chrzani!NIKT FALLACI NIGDY NIE WYRZUCIŁ ZA DRZWI ANI NIE KAZAŁ CZEKAĆ!TE ROZMOWY BYŁY B. STARANNIE PRZYGOTOWYWANE!Panie Lechu niechaj pan nie chrzani! To prawda niestey ,że jest pan i pozostał prostakiem i na polskie nieszczęśćie/może panu jest w tym dobrze?!/ nie chciał pan sie uczyć,dokształcać!Uznał pan,że talent wystarczy! a nie wystarczył! Przy całym szacunku dla pana dokonań opinia Oriany dot. pana jest niestety trafna.Mozna nie zgadzać sie z jej aktualnymi ocenami,tezami ale co do zagrożenia nazszej cywilizacji przez islamo-terroryzm to trzeba jej przyznać rację.niestety P. Lechu trafnie oceniła i proszę nie kwitować jej opinii tym,ze to rodzaj zemsty ,że ja p. rzekomo zle potraktował, wyrzucił ja pan za drzwi i kazał czekać.Ocena pana Lecha nie jest emocjanalna a prawdziwaą!To banialuki kolejne w pana ustach TO NA FALLACI SIE CZEKAŁO A NIE ODWROTNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: NIE CHCEM ALE MUSZEM ZGODZIĆ SIĘ Z ORIANĄ FAL IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.04, 17:06 Jest to jednak niesamowite, ze miernoty, dzieki szczegolnemu zbiegowi zdarzen, potrafia znalezc, sie tam gdzie nigdy ich ni powinno byc. Przeciez kariera Nikusia Walesy noglaby nigdy sie nie zaczac, gdyby Andrzej Gwiazda (lub paru innych dzialaczy w soczni) wyszedl na przod. Bylem dzialaczem tej pierwszej (dla mnie jedynej) Solidarnosci i czulem to co wielu Polakow nie chcialo tez powiedziec. To bylo potworne zazenowanie, ze ruchem spolecznym na ta skale kieowal (lub przewodzil) czlowiek pokrojyu Walesy. Nie chodzi to przeciez o jego wyksztalcenie, zawod, i myslenie wtedy, w 1980 r. Ale przeciez ten czlowiek nie zmienil sie przez nastepne cwierc wieku. To jest "opoka niedouctwa" na ktorej stawiano podwaliny III RZCZP>. To co Fallaci robi jest wrecz heroiczne i kazdego dnia mozna spodziewac sie, ze ona zginie. Papiez, zwany polskim, zrujnowal wedlug niej (i absolutnie sie zgadzam) szanse na prowadzenie religijnej krucjaty przeciw muzulmanom. Wolal przeciez o przyjmowanie Islamistow (mahometan) jak braci w Europie. Kosciol katolicki w USA sponsoruje emigracje muzulmanow z Afganistanu, Somalii, Iraku itd. To sa barbarzyncy, ktorych dzieci beda mordowac w imie Allaha. Ksieza katoliccy nawoluja do tego, ze Bog i Allah to ten sam bog. tak jakby zapomnieli, co Jezus powiedzial, ze " mnie beda tylko falszywi prorocy". Tak jakby zapomnieli seminaryjne pedofile, ze ludzkosc nie mordowala sie nawzajem dla abstrakcyjnego Boga lecz w imie konkretnej, ludzkiej wersji jednego czy setek koncepcji. Fallaci jes bohaterka jak byl Orwell ostrzegajacy przed komunizmem, i o malo nie mial racji, ze opanuje swiat. Europa wspolczesna jest na krawedzi gorszego niebezpieczenstwa niz kiedykolwiek w okresie inwazji mongolskiej. calkiem obca, wrecz nieludzka w swym bralu tolerancji, kultura Islamu chce zajac kontynent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO ORIANA IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 08.08.04, 06:46 Jej wywiady byly rzeczywiscie dobre. Potrafila "podejsc" rozmowce i naklonic do wypowiedzi, ktorych w innych warunkach by nie bylo( prosze zajrzec do wywiadu z np Rakowskim i porownac z pozniejszymi wypowiedziami tegoz). To przeszlosc. Sadze, ze ulegla wlasnemu przekonaniu o swej nieomylnosci i jedynej prawdzie, ktorej stala sie powierniczka. Niestey, chciec nie musi oznaczac moc, a kazdy moze wypisywac co mu przydzie do glowy. Reszta zalezy od czytajacych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: ORIANA IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 08.08.04, 16:54 Dziwne jest to, ze malo ludzi rozumie glowna mysl Fallaci. Sama kiedys powiedziala dla "Corr...", ze wewnetrzny smutek - z powodu rozkladu jedynej cywilizacji, ktora w tak krotkim czasie (200 lat) wyrwala ludzkosc z marazmu tysiacleci - nie pozwala jej na sen. Dlatego pisze. Zyje tez juz kilka dziesiatek lat i czuje to samo. Przeciez, jesli zwyciezy Islam, to nie ten o ktorym marza liberalowie. To musi byc najbardziej radykalny, wahhabistowski typ Islamu. Trudno nie przyznac racji, ze ten typ jest odpowiedzialny za Taliban i terror. Prosze znalezc chwile czasu i rozejrzec sie co zostanie najpierw zlikwidowane. 1) muzyka, taniec, teatr, film, radio itp. kulturalne osiagnicia cywilizacji 2) biblioteki, szkolnictwo (oprocz czytania i uczenia sie na pamiec Koranu), nauka i postep techniczny 3) kobiety do kuchni (KKK Hitlera - ten sam sposob widzenia kobiety jako maszyny produkujacej dzieci w faszyzmie i Islamie), 4) zniszczenie wsystkich sladow chrzescijanstwa a to oznacza praktycznie wszystkich sladow kultury zachodniej, 5) wymordowanie wszystkich homoseksualistow, lesbijek, ekshibicjonistow itp. Mozna dodac ale po co. Zarty ha! Wyglup Stanislawa tak ? To prosze poczytac sobie co strony Wahhabistow o tym mowia. Prosze zobaczyc co sie dzieje w Pln.-Zach Prowincji Pakistanu, gdzie muzycy nawet tradycyjnej muzyki ludowej uciekaja na poludnie bo nie wolno grac. Prosze spojrzec jak w ostatnich 25 latach tradycyjna Szaria wyparla namiastki prawodawstwa nasladujacego otwarty, zachodni system prawny w rosnacej liczbie krajow nalezacych do Organizacji Panstw Islamskich. Prosze powiedziec dlaczego nie ma organizacji Krajow Chrzesciajanskich. Prosze mi powiedziec, dlaczego Murzyni amerykanscy nie protestuja codziennie przeciw mordowaniu ich braci w Afryce przez muzulmanow, a pala pol miasta kiedy bialy policjant zastrzeli uciekajacego bandyte murzynskiego. Brak informacji? O nie. Wszystko jest na Internecie, w TV, prasie. Zobojetnienie - moze tak. Przeciez w Polsce rosnie tez liczba Islamistow. Gdzie jest polska Fallaci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: ORIANA IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 09.08.04, 07:41 Historia ludzkosci jest, miedzy innymi, historia stawiania czola kolejnym wyzwaniom. Moze swiat tak wyglada, jak opisal to Stanislaw, z mojej perspektywy wyglada inaczej. Mamy obaj do tego prawo. Obawiam sie, ze w historii ludzkosci samozwanczy prorocy, glosiciele jedynej prawdy, zazwyczaj wyrzadzili wiele szkod. Szanowna autorka, o ktorej tu dyskutujemy, probuje sie ustawic w takiej roli ( nie tylko ona i nie tylko w Europie) i warto byc ostroznym przy analizie jej (i nie tylko jej)przemyslen. Natomiast pisanie o rozkladzie "jedynej cywilizacji" to jakas pomylka. Przypomina mi sie stwierdzenie Gomulki, ze PRL byl ukoronowaniem dziejow Polski - czyli albo PRL albo nicosc. PRL zniknal a Polska istnieje dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizarro liczy sie nie gdybanie a skuteczność Stanisławie S IP: *.torun.mm.pl 08.08.04, 22:40 Nie ma gdyby!Licza sie fakty, skuteczność!A Wałesa był mskuteczny jako przywodca "S"! Po prostu Gwiazda nie stanął a walęsa stanął na czele!Gdyby było inaczej cały strajk by się rozleciał.Zasług wałęsie nie odbieram,gdyz je po prostu ma !mam pretensje ,że uznał sie za samorodka i nie chcciał sie dokształcać;mielismy cały system kształcenia,wielu duzo sie nauczyło,niestęty p. Lech przesadnie uwierzył w swoja gwiazde powodzenia.co do otwartości Ojca sw. na inne religie, nie mozna całe wieki walczyc i tu rozumiem naszego papieża! dążacego do zbliżenia,oczywiście islam jak judaizmy sa b. brutalna religią i dlatego ten dialog jest taki jednostronny!dalej nie wchodzę ,bo sie pogubię.co do fallaci to nie ma miedzy nami sporu ale niepotrzebnie uderzasz w prymitywne tony a la urban i jego plugawego nie pisząc o seminaryjnych pedofilach, to takie prostackie i nie pasuje do twoich wywodów.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: liczy sie nie gdybanie a skuteczność Stanisła IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 09.08.04, 03:37 pizzaro. Nie wiem gdzie zrobilem blad w swoich wywodach. Nie pisalem, ze Walesa nie byl skuteczny tam gdzie to bylo potrzebne. przeciez wielu dzialaczy "S" rozumialo dobrze, ze caly ruch jest nie tylko wobronie robotnikow ale w obronie godnosci czlowieka w ogole. Rozumiano dobrze, ze w sytuacji takiej robotnik (prawdziwy, z wymowa i pochodzeniem) moze byc bardziej do przyjecia i na Wschodzie i na Zachodzie. przeciez to nie tlumaczy dlaczego Walesa nie zmienil sie w ciagu cwierwiecza. jego zasluga jak wielu prostych ludzi bylo to, ze nie poprzestali na kielbasie lecz poszli dalej. Niemniej stanowisko prezydenta duzego kraju wymaga troche wiecej i tego Walesa juz nie zrobil. Chwalil sie, ze nie czytal ksiazek; przeciez to bylo raczej smutne. Wyraznie inaczej zrozumiales moje intencje. Niestety to nie jest rozmowa i mozna (stosujac skroty myslowe) wpasc w niepotrzebna szarpanine mentalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oriana Fallaci Re: Nowa książka Fallaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:17 Jak to gdzie jest dostępna? W dzisiejszym wydaniu dziennika "Corriere della Sera"... Czytać nie umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tirian Fallaci - wstyd dla Europy IP: *.dot / *.dot-com.net.pl 15.09.04, 19:56 Żałosna prowokatorka, cudowna ignorantka, niezrównana hipokrytka. Patrząc na nią można jeszcze odzyskać wiarę w rodzime media. Bo u nas nie ma jeszcze chyba nikogo tak zatwardziale plującego szowinizmem i epatującego zwyczajną, swojską głupotą. Europa przeprasza za Fallaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspanialakobita Oriana Fallaci: Wałęsa to ignorant IP: *.tktelekom.pl 16.09.15, 11:15 wspaniała kobieta,w spaniały dziennikarz. a ten mlody czlowiek ktory anzwal ja stara wloska rura jest idiota. Idiota to malo. Mlody to wiadomo nie wie nic ale kiedys i On bedzie starszy. Matki tez tak nie szanuje? Odpowiedz Link Zgłoś