Dodaj do ulubionych

motyw alkoholu w PRL

IP: 195.117.50.* 12.08.04, 21:50
Witam serdecznie. Kilka razy bardzo mi pomogliście, więc i tym razem liczę na
Waszą pomoc. Kończę pisac pracę mgr na temat motywu alkoholika w 3
współczesnych powieściach, mój promotor poprosił mnie jednak bym we wstepie
umieściła krótką historię tego motywu w całej polskiej literaturze.Dotarłam
do II wojny i teraz mam problem z PRL i współczesnością. O ile mam jako takie
rozeznanie we współczesnych motywach bachusowych, o tyle z PRLem mam kłopoty,
tzn. z jakimś ogólnym podsumowaniem tego czasu. Czy może znacie jakieś
artykuły, książki na ten temat, bo straciłam wenę:O( ?
Obserwuj wątek
    • Gość: falochronka Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.range81-154.btcentralplus.com 12.08.04, 22:10
      Przechowalnia K. Orłosia. Czarny humor.
    • Gość: Nobullshit Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 12.08.04, 22:21
      opowiadanie "Pętla" Hłaski z tomu "Pierwszy krok w chmurach"
      cały Himilsbach jest podlany alkoholem

Tylko nie stosuj metody Stanisławskiego, calineczko, i nie rozpij się!
      • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL IP: 195.117.50.* 12.08.04, 22:52
        :O) nie zamierzam się rozpijać,nooo może tylko po obronie, ale sie bęzie
        balowało:O))

lektury wymienione przez Was znam, tylko potrzebuję jakiegoś ogólnieszego
        spojrzenia nie na czasy, tylko na samą literaturę alkoholową tych czasów,
        jakieś podsumowania, wnioski,coś w tym stylu, bo mam kłopot z wyciągnięciem
        cech wspólnych tego wątku w PRLowskiej literaturze, widze tylko osobnych
        pisarzy:O(
    • tomqpl Re: motyw alkoholu w PRL - jest strona 13.08.04, 20:49
      www.polbox.com/p/picie
      • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL - jest strona IP: 195.117.50.* 15.08.04, 10:19
        dziekuję za linka, tylko niestety nie otwiera się, może jakiś błąd w adresie?
      • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL - jest strona IP: 195.117.50.* 15.08.04, 10:19
        dziekuję za linka, tylko niestety nie otwiera się, może jakiś błąd w adresie?
    • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL IP: 195.117.50.* 22.08.04, 11:36
      Pod długich poszukiwaniach, sama sobie odpowiedam na to pytanie, bo może i
      komuś sie jeszcze przyda:O)

Literatura poruszająca ten temat dobrze opisana została w książce "Wódko,
      wódeczko... Motyw alkoholu w literaturze współczesnej" - autora (jak zwykle)
      nie pamiętam.
      • o13y Andrzej Pastuszek 22.08.04, 18:39
        wszystkie książki .Temat w zasadzie wyłącznie alkoholowy
        "Zgubiłeś mnie w śniegu", "Dobranoc", "Łowca gołębi".
        No i te kawałki prozy Wojaczka, pomieszczone w niektórych tomach. Tytułu nie
        pomnę
    • Gość: zagrycha Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 22.08.04, 16:15
      My tu same czerwone abstynenty!
      • kuna85 Re: motyw alkoholu w PRL 22.08.04, 16:25
        w "Małej Apokalipsie" Tadeusza Konwickiego
        • Gość: szcz Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.stacje.agora.pl 22.08.04, 17:17
          Dużo o alkoholu w latach PRL jest w „Dzienniku” Krzysztofa Mętraka - oba tomy.
          To co prawda nie powieść, ale pojawia się tam bardzo wielu wybitnych pisarzy ;)
    • Gość: a Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 19:19
      hłasko troszkę o tym pisał, może wojaczek w poezji, stachura też coś tam
      naskrobał, nie wiem jak ci jeszcze pomóc...
      • daro15 Re: motyw alkoholu w PRL 23.08.04, 08:53
        E. Niziurski: "Salon wytrzeźwień"
        • isa.dora Re: motyw alkoholu w PRL 23.08.04, 09:24
          hyperreal.info/drugs/go.to/art/2351
          • Gość: ddd Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.arcor-ip.net 23.08.04, 11:54
            a u Hlaski? Przeciez zyciorys zawsze prawie przenika do tworczosci.
            • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL IP: 195.117.50.* 23.08.04, 12:46
              Dziekuję Wam bardzo za pomoc. Zanotuję sobie te wszystkie tytuły , by nie
              zapomnieć wspomnieć o nich w pracy.
              Dzięki:O)
              • Gość: szcz Re: motyw alkoholu w PRL IP: *.stacje.agora.pl 23.08.04, 22:19
                Jeszcze mi się przypomniało: Kazimierz Orłoś „Cudowna melina”, no i oczywiście
                fragmenty „Popoiłu i diamentu” Andrzejewskiego (choć to jeszcze przed PRL-em).
                • Gość: calineczka Re: motyw alkoholu w PRL IP: 195.117.50.* 24.08.04, 13:15
                  dzięki:O)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka