saluti 04.01.14, 22:34 Witam. Czy moze ktos z Was czytal ksiazki o stracie najblizszej osoby. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
f.l.y Re: Troche na smutno 04.01.14, 23:04 nie czytałam takiej strikte o stracie bliskiej osoby... zapytam tak na marginesie: czy potrzebujesz wsparcia w tym temacie? bo jak chcesz pogadać na ten smutny temat, to jest forum: forum.gazeta.pl/forum/f,847,Zaloba_strata_osierocenie.html być może tam ktoś czytał takie książki... Odpowiedz Link Zgłoś
saluti Re: Troche na smutno 04.01.14, 23:22 Dziekuje Ci f.l.y, znam te forum, ale nie moge pisac na ten temat, wole poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Troche na smutno 04.01.14, 23:50 możesz przecież tam zapytać o te książki, być może jest szansa, że ktoś stamtąd czytał, czyta jakieś pozycje... pamiętam, ale to tylko rozdział był - Barbara Brylska w swojej biografii opisywała ból po stracie córki Basi Kosmali.. Kinga Iwasiów napisała książkę o ojcu - "Umarł mi. Notatnik z żałoby" - nie czytałam, ale tu masz opis z merlina.pl (...) "Napisałam tę książkę w ciągu paru miesięcy po śmieci ojca. Ma rytm braku i rozpaczy. Nie pisałam autoterapeutycznie, ale tym bardziej nie po to, by przerobić doświadczenie w literaturę. Pisałam, bo nie mogłam robić nic innego. Oczywiście, wykonywałam codzienne czynności i ich niezbędność stała się jednym ze składników narracji: dorośli rozpaczają po wykonaniu obowiązków. Pocieszałam się obrazem taty, który zatelefonowałby do mnie zaraz po lekturze. To straszne pocieszenie, ponieważ miałby pochwalić mnie za opis swojej własnej śmierci". Inga Iwasiów (...) może rozmowy Joanny Racewicz - "12 rozmów o miłości. Rok po katastrofie" "Oscar i Pani Róża" jest też parę filmów - przechodziłam przez to - ale tak na szybko nie pamiętam tytułów.. trzymaj się ciepło Saluti... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytanka Re: Troche na smutno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 23:56 Polecam S.Lewis Smutek/o stracie żony/ Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Troche na smutno 04.01.14, 23:58 Opowieść Wdowy Średnia ocena 5 na 5 z 2 recenzji (Dodaj własną) Autor: Joyce Carol Oates Wydawnictwo:Rebis , Czerwiec 2011 ISBN:978-83-7510-686-2 Liczba stron:424 Wymiary:150 x 225 mmSprawdź inne tytuły: Joyce Carol Oates Kategorie:proza obca > powieść Literacki pamiętnik wdowieństwa J.C. Oates, która po raz pierwszy opisała historię choroby i śmierci męża, krytyka literackiego Raya Smitha Ta wzruszająca opowieść o życiu i śmierci, miłości i smutku, ubarwiona przejmującymi epizodami, przemyśleniami na temat rozlicznych lektur, to nigdy wcześniej nieoglądany portret pisarki - kobiety, która wcześniej zawsze zażarcie broniła swej prywatności. Opowieść wdowy to autobiograficzny zapis wewnętrznych zmagań autorki próbującej zrozumieć, na czym polega życie po śmierci ukochanego męża, który ją wspierał przez niemal pół wieku. Joyce Carol Oates (ur. 1938) - powieściopisarka, dramaturg, poetka i eseistka. Jest profesorem Princeton University i członkiem American Academy of Arts and Letters. W Polsce znana jest m.in. z wydanych przez REBIS powieści: Zabiorę cię tam, Czarna topiel, Blondynka, Wodospad (nagroda Prix Femina 2005), Mama odeszła, Córka grabarza, Moja siostra, moja miłość oraz Niebieski ptak. Książki Oates wielokrotnie nominowano do National Book Award, Nagrody Pulitzera i PEN/Faulkner Award. Zdobyła National Book Award i PEN/Malamud Award za wybitne osiągnięcia w dziedzinie opowiadania. W 2003 r. została laureatką Commonwealth Award za "Wybitną służbę w dziedzinie literatury", w 2006 r. otrzymała nagrodę "Chicago Tribune" za "Osiągnięcia całego życia". Od wielu lat pisarka uważana jest za jedną z czołowych kandydatek do literackiej Nagrody Nobla. ---------- Paula Średnia ocena 5 na 5 z 1 recenzji (Dodaj własną) Autor: Isabel Allende Wydawnictwo:Muza , Wrzesień 2011 ISBN:978-83-7758-107-0 Liczba stron:464 Wymiary:133 x 205 mmSprawdź inne tytuły: Isabel Allende Kategorie:Targi książki > literatura piękna obca literatura piękna obca W grudniu 1991 roku u córki Isabel Allende, Pauli, wystąpiły pierwsze objawy ostrej postaci porfirii. Krótko potem zapadła w śpiączkę, z której miała nigdy nie wyjść. Rok później zmarła. Ta książka powstawała podczas długich godzin, jakie autorka spędzała przy łóżku nieprzytomnej Pauli najpierw w madryckim szpitalu, potem w swym domu, w Kalifornii. Świadoma spustoszeń, jakie choroba czyni w mózgu córki, Isabel pisała tę osobistą spowiedź z własnego życia, początkowo jedynie po to, by Paula, w której powrót do zdrowia niezmiennie wierzyła, nie miała trudności z odtworzeniem sobie szczegółów, jakie mogłyby zatrzeć się w jej pamięci. Kiedy stało się jasne, że Paula umrze, nigdy nie odzyskawszy przytomności, Isabel Allende pisała nadal, sama z kolei wiedziona potrzebą zachowania w pamięci postaci córki. "Wiem, że będziecie o mnie pamiętać, a póki będziecie pamiętać - ja będę z wami", pisała Paula w swoim ostatnim liście. Publikacja tej wstrząsająco osobistej książki Isabel Allende sprawiła, że postać Pauli, zwyczajnej, młodej dziewczyny, której nieuleczalna choroba nie pozwoliła długo cieszyć się wielką miłością, ani zrealizować nawet części tych planów, którymi tak była pochłonięta za życia, zapada w pamięć milionów czytelników. Mimo osobistego wydźwięku każdej ze stron tej książki, autorka całkowicie panuje nad literackim rzemiosłem. Jej specyficzny styl narracji, który wcześniej urzekł Czytelników Ewy Luny, przenosi niepozorną Paulę w wymiar dostępny jedynie bohaterom literatury wysokiej próby. --- tytuły zapożyczyłam z tego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,151,148687464,148687464,Dziennik_pamietnik_jako_autoterapia.html Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Troche na smutno 05.01.14, 00:00 przeglądnij jeszcze kilka z tych pozycji: merlin.pl/o-stracie-bliskiego/browse/search/1,,1.html?section=1&phrase=o+stracie+bliskiego&prices=20%2C50%2C100%2C200%2C300%2C500%2C1000&place=1+simple&offer=O&sort=rank Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Troche na smutno 05.01.14, 03:25 Również polecam książkę Oates. Bardzo mnie poruszyła. Drugą bardzo dobrą pozycją na ten temat jest "The Year of Magical Thinking" Joan Didion. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Troche na smutno 05.01.14, 08:40 "Paula" , Isabel Allende, książka napisana po śmierci jej córki o tytułowym imieniu. Teraz już bym po nią nie sięgnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Troche na smutno 05.01.14, 12:22 Trzy książki o towarzyszeniu najbliższej osobie (2x zonie i raz mężowi) w chorobie i śmierci. Ken Wilber "śmiertelni nieśmiertelni" Andrzej Banach "Ostatnia podróż" Agata Tuszyńska "Ćwiczenia z utraty" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Troche na smutno IP: *.230.5.96.gl.digi.pl 05.01.14, 15:08 Treny Jana Kochanowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
saluti Re: Troche na smutno 05.01.14, 19:18 Bardzo Wam dziekuje za wszyskie propozycje jak i za slowa otuchy. I przy okazji zycze Wam w tym nowym roku, duzo pieknych i ciekawych ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Troche na smutno 05.01.14, 19:43 Sven Matzke Nie pamietam tytulu, o smierci zony, ktora bardzo mlodo zmarla na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
fiszki Re: Troche na smutno 06.01.14, 23:40 Czasami wołam w niebo, piękna książka Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Troche na smutno 07.01.14, 21:33 To chyba wystarczy poszperać w pamięci i se porecytować... Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Troche na smutno 07.01.14, 08:34 "Historia Lisey" Stephena Kinga. ukłony, D. Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Troche na smutno 07.01.14, 11:57 I jeszcze "Do nowego anioła" Arno Bohlmeihera... ukłony, D. Odpowiedz Link Zgłoś
lipka02 Bolało jeszcze bardziej-Lidia Ostałowska 08.01.14, 14:50 Ta książka to zbiór reportaży dotyczącej codziennej polskiej szarej rzeczywistości. Występuje tam strata jednak tematy są różne. Głównym tematem jest bieda,która doprowadza do tego kim się stajemy i jakie wybory dokonujemy.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
koczowniczka Re: Troche na smutno 23.01.14, 09:26 Lutgard van Heuckelom "Dziękuję ci, Miriam". Autorka straciła osiemnastoletnią córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Troche na smutno IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.01.14, 19:04 Ken Wilber "śmiertelni nieśmiertelni" Odpowiedz Link Zgłoś