Dodaj do ulubionych

Drotkiewicz-co sądzicie??

IP: *.autocom.pl 15.08.04, 11:21
właśnie zastanawiam sie na d zakupem jej książki paris london dachau
czytaliście to? jakie macie spostrzezenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: klip Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.chello.pl 15.08.04, 12:34
      Autorka jest młodziutka i bardzo ambitna. Stąd chyba w jej książce nieunikniony
      rys egzaltacji i pewnej pretensjonalności. Książka jest językowo sprawna, ale
      doskonale wtórna, jeśli Drotkiewicz miała zamiar stworzyć jakąś nową jakość z
      pastiszujących skrawków, to jej trochę nie wyszło. Bardzo mnie drażniło
      histeryczne komunikowanie światu własnego oczytania i epatowanie warszawkowym
      sznytem - to co, jak się domyślam, miało być satyrą, jest żarliwą apologią.
      Talent Drotkiewicz wymaga jeszcze oszlifowania - przede wszystkim pracy nad
      konstrukcją, ale także uczciwej intelektualnie odpowiedzi na kilka pytań
      zasadniczych dla pisarza. Dlatego lepiej by było, gdyby "Paris London..."
      wylądował ostatecznie w szufladzie. Świat niewiele by stracił, a
      następna książka mogłaby sporo zyskać.
      Mimo wszystko miłej lektury.
      • bobofruit99 Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 15.08.04, 13:45
        To najdoskonalsza recenzja książki Drotkiewicz - ja się tylko dopisuję.
        • Gość: praszczur Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.autocom.pl 15.08.04, 13:52
          dzięki
          ja słyszałem podobne opinie, ale myślałem że skoro dziewczyna młoda i
          utalentowana i ciekawie wygląda:-) to warto dac jej szansę
          poza tym mało chyba takich książek (świeżych i wspołczesnych)
          • bobofruit99 Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 15.08.04, 23:49
            Ciekawie wygląda? Tylko na zdjęciu. Wydawca, Paweł Dunin-Wąsowicz, przechwala
            się gdzie może, że najlepszą rzeczą jaką zrobił, było zainwestowanie w
            profesjonalną sesję zdjęciową - miał co rozesłać do brukowców. Drotkiewicz to
            paskuda, lepiej by było dla niej, gdyby, zamiast jeździć z Masło na rowerach
            przed wydziałem polonistyki, poćwiczyła styl.
            • thunderbyrd Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 16.08.04, 10:26
              Drotkiewicz ma niewąptliwie szlachetny nos intelektualistki... co niestety nie
              pozwala jej być piękną kobietą... ale coś za coś. Jak to możliwe, że wogóle
              dyskutujemy na temat urody Drotkiewicz - przecież ona pisze książki, a nie
              zachęca nas w reklamach. Na szczęście dla nas...
              • Gość: praszczur Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.autocom.pl 16.08.04, 11:45
                osoba i uroda autorki jest tak samo ważna jak samo dzieło:-) giętkość frazy i
                gibkość ciała-ta natomiast w wypadku tej młodej autorki mogłaby sie okazać
                wystarczająco atrakcyjna.....

no dobrze dobrze-zawsze polowałem na młode polonistki, przyznaję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka