Gość: praszczur IP: *.autocom.pl 15.08.04, 11:21 właśnie zastanawiam sie na d zakupem jej książki paris london dachau czytaliście to? jakie macie spostrzezenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klip Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.chello.pl 15.08.04, 12:34 Autorka jest młodziutka i bardzo ambitna. Stąd chyba w jej książce nieunikniony rys egzaltacji i pewnej pretensjonalności. Książka jest językowo sprawna, ale doskonale wtórna, jeśli Drotkiewicz miała zamiar stworzyć jakąś nową jakość z pastiszujących skrawków, to jej trochę nie wyszło. Bardzo mnie drażniło histeryczne komunikowanie światu własnego oczytania i epatowanie warszawkowym sznytem - to co, jak się domyślam, miało być satyrą, jest żarliwą apologią. Talent Drotkiewicz wymaga jeszcze oszlifowania - przede wszystkim pracy nad konstrukcją, ale także uczciwej intelektualnie odpowiedzi na kilka pytań zasadniczych dla pisarza. Dlatego lepiej by było, gdyby "Paris London..." wylądował ostatecznie w szufladzie. Świat niewiele by stracił, a następna książka mogłaby sporo zyskać. Mimo wszystko miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 15.08.04, 13:45 To najdoskonalsza recenzja książki Drotkiewicz - ja się tylko dopisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praszczur Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.autocom.pl 15.08.04, 13:52 dzięki ja słyszałem podobne opinie, ale myślałem że skoro dziewczyna młoda i utalentowana i ciekawie wygląda:-) to warto dac jej szansę poza tym mało chyba takich książek (świeżych i wspołczesnych) Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 15.08.04, 23:49 Ciekawie wygląda? Tylko na zdjęciu. Wydawca, Paweł Dunin-Wąsowicz, przechwala się gdzie może, że najlepszą rzeczą jaką zrobił, było zainwestowanie w profesjonalną sesję zdjęciową - miał co rozesłać do brukowców. Drotkiewicz to paskuda, lepiej by było dla niej, gdyby, zamiast jeździć z Masło na rowerach przed wydziałem polonistyki, poćwiczyła styl. Odpowiedz Link Zgłoś
thunderbyrd Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? 16.08.04, 10:26 Drotkiewicz ma niewąptliwie szlachetny nos intelektualistki... co niestety nie pozwala jej być piękną kobietą... ale coś za coś. Jak to możliwe, że wogóle dyskutujemy na temat urody Drotkiewicz - przecież ona pisze książki, a nie zachęca nas w reklamach. Na szczęście dla nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praszczur Re: Drotkiewicz-co sądzicie?? IP: *.autocom.pl 16.08.04, 11:45 osoba i uroda autorki jest tak samo ważna jak samo dzieło:-) giętkość frazy i gibkość ciała-ta natomiast w wypadku tej młodej autorki mogłaby sie okazać wystarczająco atrakcyjna..... no dobrze dobrze-zawsze polowałem na młode polonistki, przyznaję Odpowiedz Link Zgłoś