Dodaj do ulubionych

Co czytamy w maju?

03.05.14, 12:34
Przedwczoraj skończyłam "Kobiety władzy PRL" Sławomira Kopra. Polecam i tym młodym, którzy PRL znają tylko ze słyszenia i tym starszym, którzy żyli w tamtych czasach. Dużo ciekawych i mało znanych faktów z życia ówczesnych prominentów i ich żon (kochanek) jak i samych kobiet będących u władzy.
Teraz czytam "W domu innego" Rhidiana Brooka. Dobra i wciągająca lektura, mam za sobą już 2/3 książki, czemu sprzyja też pogoda:)
W kolejce: coś z klasyki, może po raz drugi, trzeci..."Tessa d'Urberville". Co dalej, zobaczymy...
Obserwuj wątek
    • maniaczytania "Przysiege krolowej" 03.05.14, 13:41
      autorstwa C.W. Gortnera, historyczna powiesc o Izabeli Kastylijskiej, swietna i bardzo wciagajaca
    • Gość: lola Re: Co czytamy w maju? IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 14:57
      Ja czytam teraz książkę Droga, autor Cormac McCarthy i muszę przyznać, że jestem już bardzo zirytowana, gdy po raz setny czytam określenie "okutani w koce". Autor uwielbia słowo "okutani" i stosuje je w co drugim akapicie, no ileż można.
      • maniaczytania Re: Co czytamy w maju? 03.05.14, 15:07
        ciekawe, czy autor czy tlumacz ;)
        • Gość: lola Re: Co czytamy w maju? IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 15:26
          Wiesz, też o tym pomyślałam, ale doszłam do wniosku, że chyba nie byłby taki...nieprofesjonalny.
          • angazetka Re: Co czytamy w maju? 03.05.14, 15:39
            Tłumacze wiele potrafią ;)
            • eeela Re: Co czytamy w maju? 04.05.14, 13:46
              Ja się w ten sposób zraziłam do Lovecrafta, bo w pierwszej noweletce, którą przeczytałam, w każdym akapicie było coś sardonicznego - księżyc był sardoniczny i liście sardonicznie szeleściły w mroku. Kiedyś może sprawdzę, czyja to wina - autora czy tłumacza :-)
    • chiara76 "Dzieci północy", Salmana Rushdiego. nt 03.05.14, 15:34

• angazetka Re: Co czytamy w maju? 03.05.14, 15:41
      "Przyjdzie Mordor i nas zje". Skusiłam się na Szczerka po jego reportażach ukraińskich w "Polityce" i nie żałuję.
    • sisterofmercy007 Esther Vilar - " Matematyka Niny Gluckstein " 03.05.14, 15:54
      Krótka, piękna i mądra historia o miłości.
    • eeela Re: Co czytamy w maju? 03.05.14, 21:58
      The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914 Christophera Clarka. Narracja jest czymś w stanie pośrednim między książką akademicką a popularnonaukową. Dobrze się czyta i podoba mi się zrównoważona ocena rzeczywistości.
      • shiva772 Re: Co czytamy w maju? 03.05.14, 23:03
        Ciemno, prawie noc. Bator. Nie jestem zachwycona ale skończę a to już dobrze bo zwykle gdy mnie lektura nie wciąga daję jej 200 stron i odkładam. Chyba doszłam do punktu kulminacyjnego - zaczęłam się interesować dalszym ciągiem :)
    • Gość: Iskierka Re: Co czytamy w maju? IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.14, 09:56
      Dziś skończyłam czytać "Z głowy" Janusza Głowackiego.
      Jest to ciekawa książka. Można dowiedzieć się jak się żyło za czasów PRL w Polsce, przede
      wszystkim w środowisku artystycznym i jak wyglądała emigracja do Ameryki (Nowy Jork).
      Dwa rozdziały są poświęcone Gombrowiczowi i Kosińskiemu. W książce dużo procentów się leje.
      Miejscami raził mnie wulgaryzmy autora.

Zaczęłam czytać klasyk "Na zachodzie bez zmian" Ericha Marii Remarque'a.
      Książka pacyfistyczna, o straconym pokoleniu.

• vichta Re: Co czytamy w maju? 04.05.14, 20:06
      Arabska perła. Takie wschodnie opowieści do poczytania na urlopie, po powrocie ze zwiedzania :)
    • fedar1 Re: Co czytamy w maju? 04.05.14, 23:01
      A. Stasiuk, "Nie ma ekspresów przy żółtych drogach". Kilkadziesiąt króciutkich tekstów (felietonów? esejów?) poskładanych kilka miesięcy temu. Jak to w stasiukowej literaturze "podróżniczej" bywa, pojawienie się w jakimś miejscu, sytuacji, wspomnienie jakiejś osoby lub wydarzenia jest pretekstem i inspiracją do odbycia podróży w innym wymiarze niż ten fizyczny. Dla niektórych będzie to pewnie takie tam sobie smęcenie, ale mnie taki właśnie Stasiuk bardzo odpowiada. Ten zbiorek najbardziej przypomina mi chyba "Fado".
      W kolejce kolejne Stasiuki, a między nimi zaplątał się Hrabal, "Święto przebiśniegu".
      • steinbock Re: Co czytamy w maju? 04.05.14, 23:55
        "Noc żywych Żydów" Ostachowicza. Wbrew tytułowi, wcale nie kojarzy się z tandetnym horrorem.
    • zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w maju? 05.05.14, 07:44
      W majówkę skończyłem drugi tom serii o Jacku Reacherze. Teraz czytam wielką zaległość, czyli "Szkarłatny płatek i biały" - jest pięknie: epatująco, erudycyjnie, ekspresyjnie, że zastosuję aż aliterację ;-)
      • female.pl Re: Co czytamy w maju? 05.05.14, 09:27
        Mnie do lozka przykulo jakies perfidne przeziebienie i spowodowalo, ze w ekspresowym tempie przeczytalam "Wiezien nieba" Zafona. Teraz czeka mnie pojscie do biblioteki i wypozyczenie nastepnej czesci, chociaz ja caly czas myslalam, ze jego powiesci sa nie powiazane ze soba.
        Wczoraj zaczelam "Wladce much" Williama Goldinga i zaluje, ze dzisiaj musialam isc do pracy...
        • opium74 Re: Co czytamy w maju? 05.05.14, 10:54
          dzieki paskudnej pogodzie przeczytałam "Igrzyska śmierci" w "pierścienu ognia" i "kosogłos" Suzanne collins.
          Sńczyłam też "Zgorzkniała Pizde" Marii Sveland i szukam inspiracji na kolejne wieczory :)
        • maniaczytania Female.pl - to jest 07.05.14, 18:06
          jakas nastepna czasc po "Wiezniu nieba"?
    • marek_staniszewski Re: Co czytamy w maju? 06.05.14, 10:35
      Pan Lodowego Ogrodu - jedna z lepszych serii fantasy, napisana przez Jarosława Grzędowicza.
      • Gość: Kubbba15 Re: Co czytamy w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.14, 21:54
        Fantasy :D Rick Riordan rządzi :) Właśnie czytam komiks "Pamiętniki Półbogów" - magia! Dodatkowo na stronie właśnie doczytałem, że można wygrać iPody i książki - rickriordan.pl/konkursy/ , SUPER:D
    • dalekswife Re: Co czytamy w maju? 07.05.14, 12:19
      Ja tegoroczna wiosne I lato przeznaczam na biografie. Koncze wlasnie faascynujaca biografie Rudolfa Nurejewa autorstwa Julie Kavanagh, a w kolejce autobiografia Morrisey'a. Poza tym wlasnie ukazala sie nowa pozycja autorstwa Orlando Figes'a, ktorego bardzo cenie I pewnie siegne po nia niebawem.
    • elzza7 Re: Co czytamy w maju? 07.05.14, 13:03
      Ja aktualnie czytam Grę o Tron, mimo że nigdy nie lubiłam fantastyki to pewna osoba mnie do tej książki przekonała;)
    • maniaczytania Re: Co czytamy w maju? 07.05.14, 18:05
      'machnelo' mi sie w jeden dzien bardzo przyjemne i nieglupie czytadlo "Szkola niezbednych skladnikow" E. Bauermeister

doczytuje kolejny tom Agathy Raisin (... i milosc z piekla rodem) i nie wiem, co dalej ...
      za duzo dobrego ...
    • staua Re: Co czytamy w maju? 08.05.14, 02:37
      Skończyłam "The Casual Vacancy" Rowling (bardzo dobre, wiem, że był kiedyś wątek o tej książce, muszę go odszukać).
      Teraz "The Royal Physician's Visit" Per Olov Enquist. Obejrzałam sobie rewelacyjny film o Struensee z Madsem Mikkelsenem i czas na ksążkę.
      • anika772 Re: Co czytamy w maju? 08.05.14, 10:09
        Siedzę w Antologii reportażu, z przerwami na Cobena.
        • Gość: Tyda Re: Co czytamy w maju? IP: *.9.175.46.ng.pl 09.05.14, 00:24
          Jej wszystkie życia Atkinson
      • beatanu Re: Co czytamy w maju? 09.05.14, 08:20
        Staua,
        nie wiem, czy wiesz, że "Wizyta królewskiego konsyliarza" Enquista ukazała się też po polsku, w świetnym przekładzie Mariusza Kalinowskiego. Chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę, że łatwiej Co o dostęp do angielskiego tłumaczenia :-)
        Miłej lektury!
        • staua Re: Co czytamy w maju? 09.05.14, 14:05
          Beata, dzięki. Rzeczywiście, książkę mam po prostu z lokalnej biblioteki, tłumaczenie zbierało pochwały, więc może nie będzie źle. Nie czytałam żadnej innej książki Enquista, ale ta, jak na razie, czyta się dobrze.
    • lipka02 Sobowtór- Tess Gerritsen 08.05.14, 22:13
      Ja na początku maja zabrałam się za dobre kryminały. Fanom zbrodni polecam jedną z lepszych książek Tess Gerritsen pod tytułem "Sobowtór"
    • angazetka Re: Co czytamy w maju? 09.05.14, 13:39
      Zaczęłam wczoraj "Rzeki Londynu". Och, pełen zachwyt! Kryminał, magia i Londyn - perfekcyjne trio.
    • eeela Re: Co czytamy w maju? 09.05.14, 16:16
      Droga Scarlett,

Ani ja, ani Nchyb nie kasowałyśmy Twoich wpisów. Po wysłaniu zapytania do naczelnej administracji dostałam odpowiedź, że Twoje wpisy zniknęły w wyniku błędu stażysty. Już je przywrócono i za błąd przeproszono (mnie co prawda, nie Ciebie, zatem przekazuję).
      • scarlet22 Re: Co czytamy w maju? 09.05.14, 22:09
        Dzięki za informację :-) Byłam trochę zaskoczona sytuacją.
        Pozdrawiam,
        S.
        • nchyb Re: Co czytamy w maju? 10.05.14, 00:41

> Dzięki za informację :-) Byłam trochę zaskoczona sytuacją.
          my też :)
        • eeela Re: Co czytamy w maju? 12.05.14, 15:41
          Scarlett, czy mogłabyś może uaktywnić swojego gazetowego maila albo odezwać się do mnie na mój gazetowy (eeela@gazeta.pl)? Wydaje mi się, że z twoimi postami jest jakiś problem techniczny.
    • Gość: lola Re: Co czytamy w maju? IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.14, 17:20
      W międzyczasie przeczytałam jeszcze "Prędkość" Konntza, nawet dobra, taka lekka rozrywka.

I męczę Paragraf 22. To bardzo dziwna książka. Z jednej strony muszę powiedzieć, że bardzo dobra, pełna absurdu, czarnego humoru, przezabawnych dialogów, na pewno trzeba mieć talent, żeby coś takiego napisać. Z drugiej strony bardzo wolno mi to czytanie idzie. Są całe fragmenty podczas czytania których po prostu wyłączam się i muszę wrócić, bo mimo wszystko chcę je przeczytać.
      • shiva772 Ap. Paragrafu 22 10.05.14, 01:20
        Też się wyłączałam czytając Paragraf 22. To choroba dobrej literatury: dłużyzny... przez dłużyzny młodzież nie czyta klasyki. Chyba tylko Singer nie zanudzał...
        • eeela Re: Ap. Paragrafu 22 10.05.14, 12:04
          A ja nie zauważyłam w tej książce żadnych dłużyzn. Nawet nie wiem, które fragmenty miałyby nimi być - przecież tam nie ma opisów przyrody ;-) Jest dużo opisów retrospektywnych o bohaterach oraz sporo opisów stanów ducha i ścieżek myślenia, ale mnie się to wszystko wydawało szalenie ciekawie i bardzo wciągające.
          • Gość: lola Re: Ap. Paragrafu 22 IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 19:29
            Wprawdzie przeczytałam jak na razie niewiele ale do najlepszych fragmentów zaliczam: dialog Yossariana z kapelanem ( pierwszy rozdział) i cały rozdział o majorze Majorze. Coraz fajniej się robi.
            • Gość: lola Re: Ap. Paragrafu 22 IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 19:32
              Przepraszam za post pod postem, ale do nudnych zaliczam fragment o policzkach jak jabłuszka i muszkach w oczach.
        • angazetka Re: Ap. Paragrafu 22 10.05.14, 12:58
          Hm. Jeśli książka ma dłużyzny - czyli nudne, niepotrzebne kawałki - to jak może być dobra?
          • Gość: lola Re: Ap. Paragrafu 22 IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.14, 16:06
            Wiesz, moim zdaniem to możliwe. Książka składa się z fragmentów ciekawych i też z fragmentów nudnych. Ale jako całość, właśnie ze względu na te wciągające kawałki, których jest więcej, oceniam ją jako dobrą.
    • oregano1980 Re: Co czytamy w maju? 12.05.14, 13:21
      Z przeczytanych w maju ,polecam-thriller francuskiego pisarza Pierre Lemaitre- Alex-dawno,nie czytałam czegoś z tak fantastycznie zbudowanym napięciem i zaskakującymi zwrotami zdarzeń.Początek nieco nudnawy,ale się dzieje i naprawdę mocny!
      Babska literatura to Sekretne życie CeeCee Wilkes autorstwa Diane CHamberlain -z ciekawą historią . Następna pozycja to Marc Levy w powieści romantycznej Przeznaczenie i na deser Jill Mansell i Spacer w parku-lekka i przyjemnie się czytajaca zarazem wciagajaca opowieść o życiu dwóch przyjaciółek spotykajacych sie po latach.
    • lipka02 Anna Jantar.Bursztynowa dziewczyna. 12.05.14, 22:15
      Zachęcam Was do przeczytania książki- biografii o Annie Jantar. W tym roku minęła jej 34 rocznica śmierci.Biografia jest niezwykle ciekawa a o znanej polskiej piosenkarce opowiada jej rodzina oraz współpracownicy.Polecam
    • Gość: Gollum Jurek Zielonka IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 13:07
      i jego książka "Tadzio"
      sympatyczna polska powieść emigracyjna z lat 90, dostała wtedy jakąś nagrodę, wydano ją a potem została zapomniana. Niesłusznie, wg mnie, bo jest niezła, w pogodną tonację wkrada się nagle groza dyktatury.
      pozdr.
      G.
    • judytta Re: Co czytamy w maju? 15.05.14, 06:13

"Boks na ptaku"
    • amela-k Re: Co czytamy w maju? 15.05.14, 13:51
      Ja teraz czytam 'Szkarłatną literę' - powieść, którą poznałam na studiach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka