Dodaj do ulubionych

moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim

16.05.14, 14:13
...Boszeee, co za bufon. Czytalam tylko "Lubiewo" ale po tym wywiadzie nie mam ochoty siegnac po wiecej.

kultura.gazeta.pl/kultura/1,114528,15964748,Witkowski___Na_modzie_nie_zarobilem_jeszcze_zlamanego.html
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu dałaś się nabrać 16.05.14, 17:05
      ten wywiad jest prowokacją
      jak każde wystąpienie medialne Witkowskiego
      Lubiewo jest nawiasem mówiąc najsłabsze..
      Nie sięgasz - strzelasz SOBIE w kolano.
      jeep
      • ploniekocica Re: dałaś się nabrać 16.05.14, 17:09
        Eeeeeeeeeeetam prowokacją :) Michasia to bardzo utalentowany pisarz, ale bufon pierwszego sortu.
        • jeepwdyzlu nie lubisz homo? 16.05.14, 17:15
          KAŻDE, absolutnie każde wystąpienie - ma głęboko przemyślane
          I robi co chce - zarówno z dziennikarzami
          ale jak widać - również z czytelnikami...
          Nawiasem mówiąc - nazywa się Michał Witkowski nie Michasia - leci to co najmniej protekcjonlanym śmierdzącym tonem...
          jeep
          • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 17:24
            A czujesz ten smród przed net?
            Co ma wspólnego homo z jego bufoństwem? Czy jak mi się nie do końca podoba zachowanie jednego homo to znaczy, że mam coś przeciwko ogółowi? Czy bufonada nie może być przemyślana? Przeważnie zresztą jest. Tylko czasami jest to bufonada sympatyczna, a w przypadku Witkowskiego jest to zagranie tylko pour epater les bourgeois. A mnie już dawno jego wygłupy publiczne przestały bawić i mam prawo uważać go za zabawnego bufona, co nie znaczy, że nie lubię jego książek.
            Zresztą bufon to jest pajac, a sam przyznajesz, że pajacuje on, zagrywając się publicznie.
            • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 17:27
              I jeszcze jedno - dla Ciebie to, że "robi co chce" z dziennikarzami i czytelnikami to jego zaleta, dla mnie nie. Nie lubię być traktowana przez żadnego artystę protekcjonalnie i oszukiwana.

Nawiasem młówiąc straszliwie osobiście podchodzisz do literatury i literatów. :)
              • jeepwdyzlu Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:16
                Michał Witkowski może o sobie mówić co chce
                Twoja "Michasia" zabrzmiała źle...
                Niepotrzebnie w to brniesz.

eot
                jeep
                • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:28
                  Może mówić i może mi się nie podobać to mówienie. W jakim kontekście źle zabrzmiało, że nazwałam go imieniem jego bohatera, z którym jak twierdzi się poniekąd utożsamia? Jego kreacja publiczną jest właśnie dokładnie taka i dlatego mi się to niepodoba, że prowokując stawia mnie pod ścianą - jeśli mi się jego postać, bufonada i protekcjonalizm nie podoba to jestem nietolerancyjnym homofobem. A właśnie, że nie. Nie kupuję, nie dlatego, że mi orientacja kogokolwiek nie odpowiada, ale dlatego, że nie lubię jak ktoś mi robi łaskę, jak mnie traktuje jako obiekt manipulacji, nawet wtedy, gdy nie pozwalam się zmanipulować. Artystowską kreację Dehnela w cylindrze kupuję, Maćka Nowaka w spodniach w kwiatki kupuję (obaj też są na swój sposób bufonami), długo by wymieniać, a wypowiedzi Witkowskiego mnie drażnią. Mam prawo tak czuć, czy nie mam?
              • jeepwdyzlu Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:17
                I jeszcze jedno - dla Ciebie to, że "robi co chce" z dziennikarzami i czytelnikami to jego zaleta,
                -------
                mylisz się
                stwierdziłem fakt, nie oceniając go...
                masz tendencję do pochopnej i zbyt szybkiej oceny

j.
                • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:33
                  Sam sobie lekko przeczysz - Twoje wypowiedzi prowadzą do wniosku, że Witkowski nie jest bufonem tylko tak manipuluje wszystkimi, żeby go uważali za bufona. Ale jednocześnie, jesli się go za tego bufona uważa to się nie ma racji. To po jaką za przeproszeniem cholerę manipuluje?
                  • jeepwdyzlu Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:38
                    Możesz sobie go uważaż za bufona - Twoje prawo. Ja jestem pewien - że to kreacja. Czyli coś nieprawdziwego - coś wymyślonego na potrzeby mediów - pkreślenie bufon jest zatem nieadekwatne. Ale to moja ocena.
                    Nie podobał mi się protekcjonalno homofobiczny ton w określeniu Michasia.
                    Twierdzisz, że użyłaś go świadomie - tym gorzej. Tłumaczenie, że sam się takk reuje i UTOŻSAMIA (skąd ten wniosek - zaprawdę nie wiem) - nawet jeśli celny - nie usprawiedliwia lekkiej pogardy którą śmierdząco wyczułem.. A Twoje dalsze dywagacje utwierdzają mnie w przekonaniu, że się nie pomyliłem...
                    jeep
                    • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 18:53
                      A jego bohater nie jest Michasią? I nie wynika to z czegoś? Ja użyłam to specjalnie w wersji pieszczotliwej raczej, Ty się w tym doszukujesz bukwi czego - Twoje prawo.
                      Ale jesli ktoś mi dajmy na to naubliża to jest mi mniej więcej wszystko jedno czy on jest chamem, czy się na chama kreuje. Jeśli Witkowski się na bufona kreuje to widać chce, żeby go tak ludzie odbierali. A może w zupełnie innym tylko Tobie znanym celu?
                      Swoją drogą sprawdź dokładne znaczenie słowa: dywagacje. :)
                      • ploniekocica Re: nie lubisz homo? 16.05.14, 19:08
                        www.youtube.com/watch?v=IphUuOTmcjE
                        Obejrzyj sobie np. to wideo. W 28 sekundzie Witkowski mówi o sobie per Michaśka itwierdzi, że jest blogerką modową. Bo IMO bufonem jest jak smok, ale ma do siebie jako geja spory dystans. Jak większość tych ludzi o odmiennej orientacji, którzy wyszli z szafy i osiągnęli sukces.
                        • jeepwdyzlu Michasia 16.05.14, 19:27
                          kocica
                          powtórzę: SAM o sobie może tak mówić
                          Ty o nim - nie.
                          A już na pewno nie było to "pieszczotliwe"

eot, bo bijemy pianę...
                          jeep
                          • ploniekocica Re: Michasia 16.05.14, 19:34
                            A jak? Skąd Ty wiesz, jak było? Jesteś mną?
                            A dlaczego ja nie mogę? Może to mój osobisty znajomy jest?
                            Witkowski jest bufonem, ale zdecydowanie mniejszym niż Ty z niego robisz.
    • prawie_jak_arwena Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 16.05.14, 19:19
      "Lubiewo" jest słabe.Wywiad-prowokacja.
      Czytałam "Drwala"-super "Margot"-dziwna, "Fototapeta"-średnia.
      • eras.musa Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 16.05.14, 20:54
        A w jakim celu ta prowokacja? Jesli jest dobrym pisarzm, to chyba nie musi bronic sie w ten sposob, a tym bardziej zabiegac w ten sposob o popularnosc. Mnie to przypomina wystapienia Dody i jej haslo "krolowa jest tylko jedna". A tu nastepny wywiad

m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,15703297,Pol_miliona_zaliczki_za_ksiazke__Witkowski___Raz_.html
        • prawie_jak_arwena Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 16.05.14, 21:35
          Hmmm..nie musi owszem,ale dzięki takim wywiadom dużo ludzi się bulwersuje, zaczynają się dyskusje, jak ta tutaj.Nawet nie wiedziałam,że wydał kolejną książkę...A teraz dzięki Twojemu linkowi, jutro idę do księgarni...:-D
          Nie oceniam pisarzy przez pryzmat tego co mówią, tylko jak piszą.Nie zniechęcaj się wywiadami.

Pozdrawiam:-)
          • eras.musa Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 16.05.14, 21:59
            Reklama nowej ksiazki w koncu nie musi az tak przebiegac. Facet obraza czytelnikow i robi to dokladnie tak, jak jakas "gwiazdka" rocka. Ja nie mam ochoty siegnac po jego nowa lub stara ksiazke.
            • ploniekocica Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 16.05.14, 22:54
              Sięgnij. Ja uważam to, co wyżej, ale np. "Drwal" jest super.
              • jeepwdyzlu Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 17.05.14, 00:38
                zwłaszcza, że znów Międzyzdroje, znów luje na przystankach - będzie się działo :-)
                jeep
    • qw994 Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 17.05.14, 15:36
      A ja go uwielbiam. Całkowicie kontroluje swój wizerunek, bawi się nim, bawi się dziennikarzami, a przede wszystkim świetnie pisze. I mówi z sensem, również w tym wywiadzie.
    • Gość: kluska0 Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.14, 19:38
      Absolutnie nie rozumiem zachwytu twórczością tego Pana. Czytałam drwala po licznych achach i ochach i powiem szkoda czasu. Dobra książka bez kontrowersji się obroni tu jest odwrotnie nigdy więcej.
    • comparative.literature Re: moda, pisarstwo i...czyli wywiad z Witkowskim 18.05.14, 11:40
      Wywiad, zgodzę się z innymi, rodzaj przemyślanej autoreklamy w formie prowokacji. Twórczość Michała Witkowskiego ogólnie mnie nie zachwyca, choć "Drwal" mi się podobał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka