Dodaj do ulubionych

KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE

IP: *.swic.dialup.inetia.pl 23.08.04, 22:01
właśnie przychodzi wam coś do głowy? mnie jedynie "wenecki klasyk", czyli
mann'a 'śmierć w wenecji'.
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.stacje.agora.pl 23.08.04, 22:05
      Daphne Du Murier „Nie oglądaj się teraz”
      • jottka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 22:14
        z lat ostatnich to 'perwersja' andruchowycza i zasadniczo wszystkie kryminałki
        donny leone:)
    • ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 23:36
      Henry James "Rękopisy Asperna" (chyba taki polski tytul, w oryg. The Aspern
      Papers)
      • ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:33
        ash3 napisała:

> Henry James "Rękopisy Asperna" (chyba taki polski tytul, w oryg. The Aspern
        > Papers)

Polski tytuł ''Autografy Jeffreya Asperna''
        a.
    • emka_1 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 23:43
      klasyk to 'kupiec wenecki' :)
    • staua Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 04:21
      "Serenissima" Eriki Jong.
    • pani_dalloway Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:08
      Ian Mcewan "Ukojenie"
    • ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:32
      Alejo Carpentier ''Koncert barokowy''.
      Śliczna rzecz ! :-)
      a.
    • ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:35
      Josif Brodski ''Znak wodny'', długi piękny esej.
      a.
    • Gość: N.C. Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 24.08.04, 08:27
      "Król złodziei" Cornelii Funke, niby dla dzieci, kupiłam dla synka 10 lat, ale
      magiczny nastrój przyciąga wielu dorosłych.
    • nutta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 08:52
      "Martwa laguna" Michaela Dibdina.Komisarz Aurelio Zen rozwiązuje zagadkę
      zaginięcia bogatego Amerykanina. Powieść wydał Rebis.
    • nutta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 09:01
      Jeszcze "Portret wenecki" Herlinga Grudzińskiego, tudzież jego Dzienniki
      pisane nocą.
    • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.autocom.pl 24.08.04, 09:43
      Jest taka rzecz włoskiej spółki autorskiej Carlo Fruttero - Franco Lucentini,
      pod tytułem "L'amante senza fissa dimora". Niestety nie wiem, czy było na
      polski tłumaczone.
    • Gość: asia Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 22:21
      Rodzina Połanieckich - ale to tylko troszke
      • Gość: Zdanka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.devs.futuro.pl 25.08.04, 10:01
        Zbór eseistyczny Karpińskiego "Pamięć Włoch" ------> w
        nim "Serenissima"(slowo/obraz-terytoria - seria Pasaże)

W tej samej serii "Pasaże" - Ewa Bieńkowska "Co mówią kamienie Wenecji"

Powieść z pretensjami do "Śmierci w Wenecji -cz.II) czyli Lech
        Majewski "Metafizyka.Powieść" - znana szerzej jako film "Ogród rozkoszy
        ziemskich". Książka kiepska, film...chyba lepszy...Nie cierpię kobiet, które są
        doskonałością od pierwszej kartki i umierają doskonale na raka gardła, przy
        okazji onanizując się symboliką Boscha:P

"Opowiadania włoskie" Iwaszkiewicza

No i koniecznie wspomniany Brodski...
        • Gość: Remo Metafizyka Majewskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 14:57
          A ja uważam, że "Metafizyka" Lecha Majewskiego to jedna z największych powieści
          ostatnich 15 lat! Mnie ta książką poruszyła, porwała, zauroczyła, skłoniła do
          myślenia! Polecam każdemu. Moim zdaniem lektura konieczna.
          • Gość: Zdanka A może "Terminal" Bieńczyka IP: *.devs.futuro.pl 06.09.04, 13:28
            A ja uważam, że to jedna z wielu książek, których nieobecność nie zrobiłaby
            nikomu krzywdy... Za najlepszą powieść ostatnich 15 lat uwazam "Terminal"
            Bieńczyka - przykład książki będącej matatekstem, romansem i książką o smutku w
            jego istocie..."Terminal" spełnia wszyskie postulaty, do których "Metafizyka"
            pretenduje i wsród nadmiaru których, ginie pierwotny zamysł i znaczenie
            licznych reminiscencji...
    • Gość: Ewa A może być film? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.08.04, 14:24
      To cudne "Pane e tulipani"...
      • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: A może być film? IP: *.autocom.pl 25.08.04, 16:48
        No, jeżeli film, to "Zmysły" Viscontiego (poza oczywistą "Śmiercią w
        Wenecji"), "Nie poglądaj się teraz" (zresztą według książki Daphne du Maurier).
        A co do "Pane e tulipani" - przydałby się ten film u nas.
        • Gość: Ewa Był raz wyswietlany w Warszawie IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:18
          w Muranowie, będzie ze trzy lata temu... Potem sobie przywiozlam z Wloch DVD,
          ktore bylo dodane do "Panoramy" chyba :-)))
          • Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Był raz wyswietlany w Warszawie IP: *.autocom.pl 28.08.04, 08:51
            Sama też mam włoskie DVD, ale mam na myśli szerokie rozpowszechnianie w kinach,
            a nie pokazy filmu w oryginale, dla italianistów. Projekcja, o której
            wspominasz, była chyba w ramach festiwalu jakiegos, BARDZO jednorazowa.
    • yennka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 28.08.04, 15:31
      M.R.Lovric "Carnevale"
    • Gość: jo.hanna Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 30.08.04, 10:55
      Mary McCarthy "Venice Observed", poetycka literatura faktu.... W dodatku
      napisana pieknym jezykiem....
    • pieranka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 30.08.04, 11:14
      "Anioł panny Garnet"
    • Gość: jo_ta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.mi.gov.pl 31.08.04, 14:09
      "Wenecki Anonim" Giuseppe Berto
    • ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 03.09.04, 14:31
      A czy ktoś może wie, czy przetlumaczono chociaż fragmenty "Stones of Venice"
      Ruskina i opublikowano w POlsce? Lub czy książka w oryginale jest gdzies w
      Polsce dostępna? Bo mnie się nie udało trafić nan jej ślad w bibliotekach, ani
      na tłumaczenia wiekszych fragmentów. licze więc na info od forumowiczów:-)
      • Gość: Zdanka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.devs.futuro.pl 03.09.04, 21:07
        To ktoś jeszcze czyta Ruskina???????????????? Niewiarygodne..... Hmm...Nie
        pomogę ci w nadmiarze, bo z dwójki oksfordzkiej bardziej fascynujący wydawał mi
        się Pater, ale..wydaje mi się ,że nikt nie przetłumaczył tej książki -
        Anglicy z XIX wieku nie mieli szczęścia do tłumaczeń w Polsce, tłumaczono
        Francuzów...Sugeruję szukać tego w tysiącaCH ZAKURZONYCH EGZEMPLARZY
        KSIĄŻKOWYCH Jagiellonki - DZIEŁA ZEBRANE RUSKINA na pewno ktoś w Polsce miał w
        kolekcji,jeśli ktoś je kupił , to najszybciej tam szukać...Chociaż na allegro
        też trafiają się cuda...Ostatnio facet sprzedawał pierwsze(!!!!), oryginalne ,
        oprawne w skórę wydanie Symonsa 'The Symbolist movement in literature" za...20
        zł...Po prostu nie wiedział, co sprzedaje...
        • ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 03.09.04, 21:59
          :-)) no wlasnie nie czyta, bo nie moze znalezc. A jestem po prostu ciekawa (w
          Wenecji mozna kupic Ruskina w ksiegarni - po wlosku - wiec widac ktos czyta...)
          Pater moze i bardziej fascynujacy (i bardziej znany na pewno). Tez chcialabym
          miec porownanie...;-)

A z tą Wenecją w tle (jeszcze), a właściwie w pierwszym planie: E. Bieńkowska
          i "O czym mowia kamienie wenecji" (jesli nie pomylilam tytulu).

Dzieki za wskazowke w kazdym razie.
    • Gość: librero Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 15:18
      Jesli nie musi to byc wielka literatura, polecam kryminaly Donny Leon o
      komisarzu Brunettim. Od razu zapragnelam odwiedzic Wenecję :)
    • Gość: juna Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 22:46
      Wstukaj do wyszukiwarki temat ksiazki o Wenecji, byl taki watek na forum.
      • ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 06.09.04, 11:15
        Wątek był rzeczywiście, wklejam, bo jest ciekawy (jest też troche więcej o
        filmach)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6031978&v=2&s=0
        • staua Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 07.09.04, 21:14
          Ufff... wlasnie, natchniona watkiem :-) zamowilam ksiazke Ewy Bienkowskiej i
          przy okazji "Pamiec Wloch" Wojciecha Karpinskiego (seria Pazaze jest zak
          pieknie wydana, ze naprawde chcialoby sie zebrac wszystko!)
    • gph "Perwersja" Andruchowycza nt. 08.09.04, 10:01

• staua Re: "Perwersja" Andruchowycza nt. 08.09.04, 16:11
        O, wlasnie. Nie moge uwierzyc, ze zapomnialam o "Perwersji", a to swietna
        ksiazka!
    • iselin Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 08.09.04, 10:19
      Gość portalu: e. napisał(a):

> właśnie przychodzi wam coś do głowy? mnie jedynie "wenecki klasyk", czyli
      > mann'a 'śmierć w wenecji'.

Wyspy zaczarowane - Waldemara Łysiaka.
      • Gość: hejka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:18
        Właśnie; "Wyspy..." :) i "Serenissima" Erica Jong
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka