kontri 26.08.04, 17:17 Czytam właśnie "Małą ksieżniczkę"... Szukam bajek pobudzajacych dziececa wyobraznie i rozwijajaca wrazliwosc. Prosze o pomoc!!! Z gory bardzo dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: szukam pieknych bajek 26.08.04, 18:09 basni raczej :) polecam anderesen i grimm-ale wybiorczo bo niekotre sa zbyt smutne a czasem nawet okrutne dla dziecka. ksiazki f.h. burnett (autorki "malej ksiezniczki") rowniez sa bardzo dobre- szczegolnie "tajemniczy ogrod" i "maly lord". z klasyki "alicja w krainie czarow" i "o tym co alicja odkryla po drugiej stronie lustra"- w tlumaczeniu slomczynskiego oczywsicie. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra i jeszcze 26.08.04, 18:10 astrid lindgren- wszystko wszystko- "bracia lwie serce", "pippi ponczoszanka" "mio moj mio" "dzieci z bullerbyn" (chociaz nie jestem pewna czy to jej)_ wszystko to piekne cieple ksiazki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: szukam pieknych bajek IP: *.devs.futuro.pl 26.08.04, 18:58 To zależy w jakim wieku są dzieci:))) Ale polecam z całego serca kompletnie jakoś zapomniane "Bajki" Wilde`a, które napisał specjalnie dla swoich synków. Ciepłe, miękkie, wzruszające, no i co tu dużo mówić, aż się dorosłemu łza w oku kręci...Musiał ich bardzo kochać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Re: szukam pieknych bajek IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 26.08.04, 19:18 musial kochac a kochac to opowiadac bajki te przez duze " B" vin ps kochajcie sie = piszcie bajki ! ? Odpowiedz Link Zgłoś
no-suprises Re: szukam pieknych bajek 26.08.04, 19:16 No i "Muminki"!ew. wybiórczo, bo niektórym Hatifnatowie śnią się po nocach ;), może "Filonek Bezogonek" ?. Odpowiedz Link Zgłoś
recherche Re: szukam pieknych bajek 26.08.04, 19:23 Niektórym hatifnatowie się śnią po nocach, a innym z kolei Buka ;) "Bracia Lwie Serce" i "Mio mój Mio" - arcydzieła, ale bardzo smutne, więc czy już czytać czy nie, to zależy od wieku dziecka. Poza tym przepiękne "Klechdy sezamowe" Leśmiana!!! I "Przygody Sindbada Żeglarza" też zresztą. "Mary Poppins" P.L. Travers Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Re: szukam pieknych bajek IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 26.08.04, 19:48 Mary Poppins...for ever Mary Poppins...badz z nami:) vin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: szukam pieknych bajek IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 26.08.04, 19:54 Bajki północny. Do tego oczywiscie Muminki! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: szukam pieknych bajek 26.08.04, 19:58 Dodatek do poprzedników wybór bajek japońskich - PIW owski z lat bodaj 70 siątych - Córka smoka sie nazywał i genialny jest Antologia bajki z BN ki w której jest niesamowicie duzo cudnych tekstów Made in poland czyli Ludwik Jerzy Kern obowiązkowo - Karampuk i Przygody Jonatana Kota - chyba najpiękniejsze edytorko ksiązki z lat osiemdziesiątych Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
kontri Re: szukam pieknych bajek 26.08.04, 20:06 Dziękuję za rady, które na pewno zostana wykorzystane. Dziekuje rowniez za przypomnienie o Oskarze Wilde- przyznaje racje ze jego bajki silnie oddzialywuja na emocje. Pozdrawiam wszystkich reagujacych na moja prosbe!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: Opowieści z Narni n/t IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 21:39 Joanny Pollakówny "Marceli Szpak dziwi się światu" - dla mnie absolutna rewelacja, w dodatku wyszło nowe wydanie nie tak dawno (wyd. Czarny Kot). Błagam, nie sugerujcie się koszmarnie nieudanym filmem animowanym o tym samym tytule!! Niemal zero związku z tekstem! Pozwólcie mały cytat: "-Tu jest mała komórka - ciągnął Borsuk. - Trzymam w niej konfitury i żurawinę do mięs. -Czy tę żurawinę dałoby się jeść również bez mięsa? - gorąco zainteresował się Leszek Zając. -Żurawinę do mięs jada się do mięs - powiedział Borsuk kategorycznie. Potem zgrabnie wyrwał zatyczkę z pękatej beczki i napełniając kufle, zapytał: - Piwka? (...)" Polecam też świetną serię janoscha o Misiu i Tygrysku (bardzo poprawna politycznie ;)))...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arien Re: szukam pieknych bajek IP: *.local.pl / 62.233.183.* 26.08.04, 23:20 polecam basnie rosyjskie, dla mnie sa najpiekniejsze z mozliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
pampilio Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 00:15 Wiersze dla dzieci Joanny Kulmowej i wszystko, co sie da zdobyc Danuty Wawilow. Jesli dziecko starsze, to "Pokoj pelen lisci" Joan Aiken. Mnie z dziecinstwa zostaly do tej pory (w pamieci i na polce) basnie slaskie "Wezowa krolewna" Kornelii Dobkiewiczowej i "Maly pokoj z ksiazkami" Eleanor Farjeon. Muminki juz polecano, wiec sie tylko dopisuje (a dla mamusi moze byc "Lato" i "Corka rzezbiarza" tej samej autorki). Z ksiazek Astrid Lindgren dodalabym "Ronje, corke zbojnika". Odpowiedz Link Zgłoś
kraciak Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 00:37 Polecam książki Edith Nesbit ze względu na ciekawy klimat (kilka w serii, np. "Pięcioro dzieci i coś"), a także serię "Pożyczalskich" Mary Norton. Naprawdę bardzo ciekawe książeczki dla dzieci. Pamiętam też zbiór pieknych "Baśni narodów Związku Radzieckiego" :)))tytuł już nieaktualny, ale treść się nie starzeje. Przyłączam się do miłośników Astrid Lindgren i Tove Janson:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okrent Re: szukam pieknych bajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 03:56 Nikt dotąd nie wspomniał mojej ukochanej książki z dzieciństwa: "Nils Paluszek" Astrid Lindgren! Są w niej opowiadania o dzieciach, którym przytrafiają się różne dziwne i magiczne historie... Pewna dziewczyka zostaje zaproszona na bal elfów... inne dziecko poznaje króla i królową Krainy Zmierzchu... gdzie wszystko jest możliwe... np. prowadzenie tramwaju, choć ma się zaledwie kilka lat :) W tych oowieściach dzieci borykają się zwykle na początku z jakimś wcale nie urojonym problemem (samotność, choroba) a wkroczenie w świat fantazji pomaga im sobie z nim poradzić. Gorąco polecam. Widziałam kilka razy na Allegro. Ale jeśli już kupować, to najlepiej takie stare wydanie, chyba z lat sześćdziesiątych, z pięknymi ilustracjami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
crazy.berserker Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 08:42 Ja polecam książki "Ronja córka zbójnika" i "Cudowną podróż Nilsa Holgersona" no i moją ulubioną - "Misja profesora Gąbki" Pagaczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy.berserker Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 08:43 I jeszcze zapomniałam o zbiorze pięknych polskich bajek "klechdy domowe" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 09:38 Polecam zbiory basni "Firoseta i czary" niestety nie pamietam autora (cos mi sie kolacze, ze Kira Galczynska) "Dar rzeki Fly" Marii Kruger i jeszcze sa takie piekne basnie mazurskie, musze sprawdzic w domu ich tytuly, sa dwie czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 11:36 Firosetta i czary to Galczynska, jak najbardziej. Jest jeszcze drugi jej zbior. Dla starszych dzieci Basnie pani d'Aulnoy. U zlotego zrodla. Basnie bajki bajeczki. Dzieci Pana Majstra. Wszystkie Puco Bursztyno Gosciowe historie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 15:11 Pinos- dzieki za Firosete :))) A mnie sie przypomnialo, ze te mazurskie basnie to chyba Irena Kwintowa (albo jakos podobnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypierdek mamuta Re: szukam pieknych bajek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:30 Może "Politycznie poprawne bajki na dobranoc" Jamesa Finna Garnera? les.art.pl/literatura/art.php?art=302 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elen Re: szukam pieknych bajek IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.08.04, 19:13 Ja tez uwielbiam "Małą Księżniczkę", to jedna z moich ukochanych książek z dzieciństwa ^___^ Właśnie (w ramach podszkalania sie w jezyku angielskim) skończyłam czytać w oryginale "Tajemniczy Ogród" tej samej autorki - urocza, wzruszająca i budujaca książka, na pewno pobudza wyobraźnie i wrażliwość :) Polecam tez "Hobbita" Tolkiena (i 'Władce Pierścieni', ale to raczej lektura dla starszych juz dzieci - ja przeczytalam WP w wieku 12 lat, wiec sadze ze to juz odpowiedni wiek), oczywiście "Kubusia Puchatka", "Sceny z Życia Smoków" Beaty Krupskiej (taki polski 'Kubus Puchatek') - bardzo zabawna lektura, rodzic tez powinien mieć frajdę czytając to dziecku. No i oczywiście "Dzieci z Bullerbyn" i inne ksiazki tej autorki. Poleciłabym tez "Harrego Pottera" (uwazam ze to dobra ksiazka, choć bardzo nie podoba mi sie caly ten szum medialmy wokol niej). Osobiście nie polecam Andersena - po przeczytaniu 'Małej Syrenki' w wieku lat 10 płakałam chyba przez 3 dni.. ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kontri Re: szukam pieknych bajek 27.08.04, 20:01 Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję że te wskazówki wzbogacą nie tylko mnie samą ale przede wszystkim wpłyną na emocjonalność dzieci i ukierunkują choć w minimalnej mierze ich rozwój. Bardzo seredecznie wszystkich pozdrawiam i przekazuję bajkowy uśmiech :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś