Dodaj do ulubionych

Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś książkę

IP: 81.219.184.* 27.08.04, 08:39
Witam wszystkich! Ponieważ nigdy mnie nie zawiedliście nawet w najbardziej
szalonych zapytaniach dotyczących książek chciałabym prosic Was o pomoc w
temacie Kornwalii. Akurat w tej chwili bardzo potrzebuje takiej informacji.
Czy kojarzycie jakąś powieść albo literaturę faktu, której akcja rozgrywa się
właśnie tam lub opowiada o ludziach tam mieszkających ? Pozdrawiam:)))
Obserwuj wątek
    • Gość: itek Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: *.pomorzany.v.pl 27.08.04, 10:12
      Ishiguro-Okruchy dnia- samochodowa podroz Stevensa przez Kornwalie
    • Gość: Kaela Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: 149.156.14.* 27.08.04, 11:46
      Książki Rosamunde Pilcher - akcja wiekszości z nich dzieje się albo w Szkocji
      albo w Kornwalii. Lekkie, łatwe i przyjemne.
      Pozdrawiam!
      • Gość: monika_kot Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: 81.219.184.* 27.08.04, 13:36
        Witaj!
        A jak byś te ksiązki określiła? Da sie je jakoś skwalifikować albo przyrównać
        do innego pisarza? kto je w Polsce wydaje? Pozdrawiam!:)))
        • staua Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 27.08.04, 16:31
          W Kornwalii toczy sie czesciowo akcja przynajmniej jednej ksiazki Agaty
          Christie (nie pamietam tytulu, ale to ta o aktorze, ktory kupil dom na wybrzezu
          i wcielil sie w role wilka morskiego, a najpierw ginie zaproszony na przyjecie
          pastor)
        • eirinn Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 27.08.04, 18:51
          Romansidła.
    • ash3 Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 27.08.04, 17:40
      Geografia nie jest moją mocna stroną, ale z Kornwalia kojarzy mi się "Tess
      d'Uberville" Hardy'ego (gdzieś blisko?).
      I drugi, może już zupełnie mylny trop: domek nad morzem w "Morze, morze" Iris
      Murdoch.
      Część akcji Tristana i Izoldy dzieje się w Kornwalii...
      Jeśli coś jeszcze sobie przypomnę, napiszę...
      • Gość: Druss Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 18:52
        Tess toczy się IMHO w hrabstwie Dorset... To też południe Anglii, ale jednak nie Kornwalia.
        A w kwestii pytania - William Golding urodził się, żył i zmarł w Kornwalii. Może w jakiejś jego powieści pojawiają sie wątki kornwalijskie - - lekko majaczy mi się Piramida...
        Ukłony,
        Druss
        • monikate Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 27.08.04, 19:05
          "Hebe zaprzęgająca pawie" autorstwa Mary Wesley. Tytułowa i zarazem główna
          bohaterka mieszka w Exeter, stolicy hrabstwa Devon-w Kornwalii!
          • yanga Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 02.09.04, 10:51
            monikate napisała:

> "Hebe zaprzęgająca pawie" autorstwa Mary Wesley. Tytułowa i zarazem główna
            > bohaterka mieszka w Exeter, stolicy hrabstwa Devon-w Kornwalii!
            Devon to Devon, a Kornwalia to Kornwalia. Przyjęło się za granicę Kornwalii
            uważać rzekę Tamar.
            • monikate Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 02.09.04, 19:29
              Hm, może masz rację, geografia nigdy akurat nie była moją mocną stroną, ale
              Exeter na 100% jest w Kornwalii! Ktoś z mojej rodziny teraz tam urzęduje-to i
              wiem.
    • Gość: SZP Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: *.icpnet.pl 27.08.04, 19:41
      Cykl kryminałów autorstwa W. J. Burleya o komisarzu Wycliffe. Po polsku wyszły
      trzy, w 1996 w ramach nieudanej reaktywacji znanej kiedyś serii "Z Jamnikiem"
      (Wydawnictwo Czytelnik):
      - Wycliffe i cztery walety
      - Wycliffe i ostatnia posługa
      - Wycliffe i Bealowie

Wszystkie się rozgrywają współcześnie w Kornwalii. Dość ciekawie (oczywiście w
      tle) pokazane środowisko: starzy rdzenni Kornwalijczycy, stare rodziny, małe
      wioski gdzie się wszyscy znają, ucieczka młodzieży do miast za pracą, napływ
      bogatych ludzi z innych części Anglii szukających tam miejsca na tereny
      rekreacyjne, prawdziwa i fałszywa celtyckość regionu itd.
      • monikate Tristan! 01.09.04, 21:51
        Stary mit "Tristan i Izolda" przysposobiony przez Boya-Żeleńskiego dzieje się w
        Kornwalii. A jego "remake" - "Tristan 46" autorstwa Marii Kuncewiczowej-takoż,
        nawet padają w książce nazwy miejscowości.
    • yanga Re: Daphne du Maurier - miłośniczka i mieszkanka K 02.09.04, 11:04
      Radzę Ci przeczytać jej autobiografię "Moje młode lata", a jesli cztasz po
      angielsku, to koniecznie biografię Margaret Forster "Daphne du Maurier". D. dM.
      napisała też monografię Kornwalii "Vanishing Cornwall" - naprawdę znakomicie
      napisana, ale nikt w Polsce nie chce jej wydać. Na motywach "Tristana i Izoldy"
      napisała razem z innym sławnym Kornwalijczykiem Artherem Quiller-Coachem
      powieść "Castle d'Or" (też tylko w oryginale, niestety). Do najbardziej znanych
      powieści, ktore ukazały się także po polsku, należą: "Rebeka", "Oberża na
      pustkowiu", "Generał w slużbie króla", "Zatoka Francuza". Popularności nie
      doczekała się "Niezłomna" ("Rule Britania")- powieść z r.1977, w której sędziwa
      już Daphne opisała - wypisz-wymaluj - nasz stan wojenny, tyle że wprowadzony
      fikcyjnie w Wielkiej Brytanii: kartki, przepustki, obce wojska, konspira...
      Bardzo polecam.
    • Gość: mika_p Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: *.class145.petrotel.pl 02.09.04, 21:51
      "Złote szkolne czasy", Angela Brazil.
      Niewielka powieść dla dziewczynek w wieku, kiedy czytuje się "Anię z Zielonego
      Wzgórza". O dziewczynce wychowywanej przez wuja i ciotkę artystów, którzy
      wynajmują na rok dom w Kornwalii.
    • weatherwax Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks 10.09.04, 23:09
      "Mgły Avalonu" Marion Bradley - po częśći w KOrnwalii (zamek Tintagel), po
      części w Devonie, ale to niedaleko. Ale to jest powieść.
    • Gość: monika_kot Re: Kornwalia - może sobie przypominacie jakąś ks IP: 81.219.184.* 29.10.04, 10:33
      Witam! Podciągam ten wątek i proponuję aby śmiało wpisywać tez ksiązki których
      akcja dzieje się na brytyjskim wybrzeżu, a klimat powieści był związany z
      opisem małych uroczych miasteczk nad morzem albo domów znajdujących się na
      wysokich klifach:) Wymagam? Pewnie tak... ale wciąz jestem zauroczona
      powieścią "Morze, morze" Iris Murdoch, kto czytał wie w czym rzecz.
      Pozdrawiam!:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka