Gość: Alek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 23:39 Ja mam najstarszą z 1921 roku, romans "U wrót Barbaryji" Gustawa Olechowskiego. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kraciak Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 30.08.04, 00:49 Mam książkę medyczną: Domowy lekarz i domowa apteka niejakiego F.V. Raspaila z 1851 r. Jest ciekawa i momentami bardzo zabawna, bo wiele chorób, zdaniem autora, wywołują robaki w organizmie. Zaleca on stosowanie kamfory, wody uśmierzającej (niezły przepis), i, co na tamte czasy było niebywałą nowością, zakazuje stosowania tzw. leków merkuryuszowych, tzn. na bazie rtęci i innych metali ciężkich, bardzo wówczas popularnych. Ciekawe są też postępowe zalecenia dotyczące częstego przewietrzania pomieszczeń, ruchu na świeżym powietrzu i innych "fanaberii" w tamtych czasach. Jest również parę przepisów na likiery w ramach terapii;)mmmniam, brzmią smakowicie. Składniki podane, rzecz jasna, w uncjach, łutach, kwartach, itp. Podsumowując - super lektura:))))))))))) Inne - to Wielka Wojna z 1937 roku, czyli II tomy wspaniale wydanego opracowania pierwszej wojny dokonanego przez Jana Dąbrowskiego, profesora UJ, ze zdjęciami, tablicami i mapami, luxtorpeda po prostu. Wydane przez Trzaskę, Everta i Michalskiego w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibliofil Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. IP: *.iaea.org / 161.5.32.* 30.08.04, 12:33 Bartosz Paprocki, Herby rycerstwa polskiego, Krakow 1584 Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 30.08.04, 12:55 Się nazywa "Epigramata bezimiennych pisarzów naszych" i jest na pewno siwa, siwiuteńka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monsignor martha Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:24 "Rozmowa Polaka z Litwinem" z 1890r z pieczątką nowogródzkiej bilbiloteki, z tej samej biblioteki mam też wydanie "Kordiana" Juliusza Słowackiego, ale niestety nie ma na niej roku wydania, ale myśle (sądząc po datach w bibliografii), że została wydana na początku XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 30.08.04, 17:29 Najstarsza została wydana w roku tysiąc osiemset... którymś :-) Niestety nie podam dokładnej daty, bo jakoś nie mogę znaleźć książki w mojej bibliotece, może została w domu (u rodziców), a może jest , o zgrozo!!! :-)) u mnie na stryszku w którejś z dwóch czy trzech toreb turystycznych, których jeszcze nie rozpakowałam. Ta ksiązka to ''Charaktery rozumów ludzkich'' Michała Wiszniewskiego. Bardzo żałuję, że nie mam jej pod ręką i nie mogę zacytować co smakowitszych kawałków, np. o rozumie kobiet :-)) Zresztą egzemplarz nie zachował się w całości, końcówka się oderwała i gdzieś powędrowała :-) W roku 1886 wydana została nakładem Bielefeld und Leipzig, Velhagen & Klasing książka, w której są ''Les femmes savantes'' ('Uczone białogłowy') Moliera, tekst francuski, wstęp w języku niemieckim. Inna stara chociaż dużo od tamtych młodsza książka to Leopolda Staffa ''Dzień duszy'', wydany pięknie w roku 1903 tomik, jeszcze się zachowały złocenia na brzegach kartek. Nakładem Księgarni Polskiej B.Połonieckiego oraz E.Wende i Sp. (Lwów , Warszawa) Z roku 1923 są 'Contes de Fees' ('Opowieści wróżek') Charlesa Perrault ze ślicznymi ilustracjami (Bertall,Beauce etc), wydane przez Hachette. Z powojennych ''Jezioro Bodeńskie'' St. Dygata, wydanie z 1946 roku (pierwsze ?) przez ''Wiedzę'', całkiem juz się rozsypuje. No. To tyle. Niewiele, ale nie jestem kolekcjonerką ''staroci'' :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertS Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. IP: *.acn.waw.pl 30.08.04, 17:36 Gabriel Garcia Marquez - podróż do żródła Nie kupuję dla siebie książek - wypożyczam z wypożyczlani, czytam i oddaje - obecnie ta jest najstarsza ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 30.08.04, 19:29 Dwutomowa "Historie Polski" z 1910. Bardzo ladnie wydana, piekne ryciny, o tyle ciekawa, ze nieobiektywna - wydana przeciez przd odzyskaniem niepodleglosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 30.08.04, 19:37 nie taka starość ale jako wielbiciela Conan-Doyla raduje mnie wielce, bo to 'Seanse Mediumistyczne' autorstwa sir Alana, a wydane przez oficynę wydawniczą Rój w roku pańskim 1921 Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.04, 19:37 Jakaś kilkuset stronicowa praca o niemieckim szkolnictwie i infrastrukturze :) Wydane chyba w latach 80. XIX w., napisana gotykiem w języku niemieckim (dlatego udało nam się odcyfrować tylko stronę tytułową... bo z niemieckim u nas kiepsko :)), w drewnianej okładce. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater a teraz 30.08.04, 19:41 za karę napiszę sto razy, jak Conan-Doyle miał naprawdę na imię: Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur Arthur to chyba już... braineater pozdrawia zawstydzony własną głupotą... Odpowiedz Link Zgłoś
kaprysia Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 31.08.04, 13:08 Rosyjski elementarz z roku 1870. Nieźle jak na rodzinę tak targaną wichrami historii:)) Moje ulubione stare ksiązki to są oczywiście wszelkie poradniki medyczne. NAwet w tych z lat 60. XX wieku można znaleźc niezłe kurioza:) Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 31.08.04, 13:10 "Historie Nalewek" z 1911 - nie pamiętam autora Odpowiedz Link Zgłoś
lostdog Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 31.08.04, 16:04 "Nowele" Henryka Sienkiewicza z 1896 roku, wydawnictwo Gebethnerr i Wolff. ? Książka (a raczej książeczka;) jest pięknie ilustrowana przez A. Kamieńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eg Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:20 Mam Pamiętnik Feliksa hr. Łubieńskiego wydany przez Gebethera i Wolfa w 1876 r. (z adnotacją w j. rosyjskim "dozwoleno cenzuroju, Warszawa 17 oktjabrja 1875 goda"), a także "Wiedżmę" Antoniny Sadowskiej z 1925 roku wydaną przez Księgaarnię św. Wojciecha oraz "Opowieści Słoneczne" Kazimierza Konarskiego, Wydawnictwa "Płomyka" z 1928 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: Najstarsza książka jaką posiadasz. 08.09.04, 10:34 Gość portalu: Alek napisał(a): > Ja mam najstarszą z 1921 roku, romans "U wrót Barbaryji" Gustawa > Olechowskiego. A Wy? Kniga psychologiczna z 1834 roku. Ciekawa rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś