Dodaj do ulubionych

Bronte czy Austen?

IP: *.9.175.46.ng.pl 15.12.14, 18:22
Jw wolicie bardziej ponurą prozę sióstr Bronte czy wesołą Jane Austen? Lokatorka Wildfell Hall Anne Bronte bardzo mi się podobała , Wichrowe wzgórza Emily Bronte tez bardzo lubię, a z ksiazek Jane Austen czytałam Dumę i uprzedzenie i Emmę i wbrew temu, co sadzi większość, o wiele bardziej lubię tę drugą. W najbliższym czasie zamierzam przeczytać Jane Eyre i Rozważną i romantyczną. Kusi mnie tez Shirley i Agnes Grey , oraz Północ i południe Gaskell ;) a Wy macie swoich faworytów?
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Bronte czy Austen? 15.12.14, 18:27
      Austen dla mnie najlepsze są "Perswazje", "Jane Eyre" jestem absolutnie zafascynowana, a Gaskell bardzo polecam :)
      • Gość: Tyda Re: Bronte czy Austen? IP: *.9.175.46.ng.pl 15.12.14, 19:45
        Słyszałam o Perswazjach dużo dobrego, wiec na pewno w najbliższym czasie przeczytam:) proza Gaskell ponoć nie jest taka barwna jak sióstr , czy tak radosna jak Austen, ale tez dam jej szansę, bo Północ południe czeka na półce. Juz nie mogę się doczekać, szczególnie Jane Eyre ;) ciekawa jestem, czy zachwyci mnie rownie mocno jak proza pozostałych sióstr.
        • 0mirka2 Re: Bronte czy Austen? 15.12.14, 20:51
          Ja bardzo lubię książki sióstr Brontë, a najbardziej "Dziwne losy Jane Eyre" Charlotte oraz "Wichrowe Wzgórza" Emily - obie czytałam będąc w wieku nastoletnim, czyli wieki temu. ;)
          Niedawno przeczytałam "Villette" - też bardzo dobra. :) Mam zamiar kupić pozostałe, niedawno dopiero wydane (m.in. "Shirley"), ale na razie z kasą kiepsko, a książki dość drogie niestety... W mojej bibliotece próżno szukać powieści sióstr B., są tylko dawno wydane Wichrowe i Jane. :(
          Na domowej półce czeka "Agnes Grey" Anny, a jej "Lokatorka Wildfell Hall" - w planach.

Austen czytałam dwie powieści ("Opactwo Northanger" i "Perswazje") i średnio mi podeszły, więc zrezygnowałam z pozostałych. Podobnie było z Gaskell ("Panie z Cranford"), choć tej pani zamierzam dać szansę - "Mary Barton" już dłuugo leży na półce. No i chciałabym przeczytać jej książkę o jednej z sióstr: "Życie Charlotte Brontë".

Tak że u mnie siostry Brontë na pierwszym miejscu. :)
          • Gość: Tyda Re: Bronte czy Austen? IP: *.9.175.46.ng.pl 15.12.14, 21:12
            Bardzo polecam Ci w takim razie Lokatorkę Wildfell Fall. Na pewno nie jest tak magiczna jak Wichrowe Wzgórza, ale napisana pięknym językiem i zaskakująco aktualna. Co do Austen, to spróbuj moze z Emmą, mi osobiście bardzo podeszła , mojej siostrze rownież . Coraz bardziej mam ochotę na tę Jane Eyre ;) a ksiazki sióstr są faktycznie pięknie wydane, ale bardzo drogie. Bardzo bym chciała dostać jakąś w prezencie gwiazdkowym ;)
            • Gość: Tyda Re: Bronte czy Austen? IP: *.9.175.46.ng.pl 22.12.14, 11:29
              Plany książkowe na najbliższy czas : Jane Eyre, Rozważna i romantyczna i Agnes Grey ;););) nie mogę się doczekać . I do kompletu moja ukochana Phillippa Gregory w wersji historycznej i jej Uwięziona królowa . Pełnia szczęścia ;)
    • Gość: Ola Re: Bronte czy Austen? IP: 195.136.136.* 28.08.18, 15:25
      Kocham „Dziwne losy Jane Eyre” i „Wichrowe wzgórza”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka