Dodaj do ulubionych

AnneWithAnE :)

03.01.15, 20:27
zachęcona youtube'owymi adaptacjami Jane Austen, które mi się osobiście podobają zaczełam oglądać taką adaptację "Ani..."

www.youtube.com/watchv=PDOhS23KyCM&index=1&list=PLYlDCkJVqnKxV5J1ZPQdU_UJOxoULmU2b
znacie, oglądacie?
Obserwuj wątek
    • anchema Re: AnneWithAnE :) 04.01.15, 11:55
      www.youtube.com/playlist?list=PLYlDCkJVqnKxV5J1ZPQdU_UJOxoULmU2b

coś się źle wkleiło, tu jest działający link
    • supervixen Re: AnneWithAnE :) 06.01.15, 16:41
      Ja oglądam :)

Widać, że to jest bardziej amatorskie niż produkcje Pemberley Digital, ale cóż, to też ma swój urok ;) Ania mogłaby mniej krzyczeć, ale Mateusz i Gilbert bardzo fajni. Ciekawe czy zobaczymy kiedyś Marylę, czy też pozostanie do końca nieujawniona jak pani Bennet.

Podobno w tym roku ma być kolejna wersja Ani z wykonaniu jakiejś innej ekipy, ale nic bliżej nie wiem. Oj, jak mi się marzy Ania w wykonaniu Mary Kate Wiles, czyli Lydii z Lizzie Bennet Diaries!
      • anchema Re: AnneWithAnE :) 09.01.15, 00:28
        co racja, to racja też mnie te piski denerwują - zastanawiam się czy ta amatorskość nie jest pozorna, w końcu to vlog 17latki a nie studentki dziennikarstwa
        rozdzierający serce był vlog Ruby - kiedy człowiek wie, że wszystko o czym marzy nigdy nie będzie jej dane

w ogóle ostatnio obrodziło youtube'owymi wersjami - Pemberly robi Austen, Frankensteina a teraz dystrybucję Małych kobietek, całkiem niezła była Carmilla, dziwna jak dla mnie Jane Eyre [głównie dlatego, że pozmieniali bohaterom charaktery], teraz zaczyna się adaptacja Północy i Południa Gaskell, jest też dużo Szekspira, ale jak na razie nic mnie nie wciągnęło - bardzo dużo jest też naprawdę amatorskich wersji Rozważnej i Romantycznej - widziałam jak na razie 3, ale żadna mi się nie spodobała, jedna wersja Mansfield Park, Bądźmy poważni na serio Wilde'a i Classic Alice - ale to jest serial autorski, chociaż bohaterowie próbują "żyć" książkami
        • supervixen Re: AnneWithAnE :) 11.01.15, 21:20
          > co racja, to racja też mnie te piski denerwują - zastanawiam się czy ta amators
          > kość nie jest pozorna, w końcu to vlog 17latki a nie studentki dziennikarstwa

Myślę, że nie, a w każdym razie nie do końca. Z tego co wiem to np "Ania" zajmuje się też nagrywaniem i montowaniem filmików. Budżet i ekipa chyba jednak skromniejsze niż w PD.

> rozdzierający serce był vlog Ruby - kiedy człowiek wie, że wszystko o czym marz
          > y nigdy nie będzie jej dane

Jestem ciekawa co z będzie z wszelakimi dramatami, w końcu przed Ruby jest jeszcze Mateusz i właściwie skoro Ania w ostatnim odcinku dostała się na studia, to już niedługo coś złego powinno go spotkać (nawet jeśli nie będzie to śmierć).

Co do innych ekranizacji, to porzuciłam po kilku odcinkach Sanditon i Frankensteina, teraz oglądam East & West i te Małe kobietki. E&W nawet mi się podoba, ale jeśli MK się nie rozkręcą przez najbliższe odcinki, to chyba odpuszczę. Irytuje mnie sposób ekspresji większości dziewczyn, taki bardzo przesadzony. Ja wiem, że siostry March odgrywały teatrzyki itd, ale mimo wszystko... W normalnych konwersacjach też są takie sztuczne. Chyba jedynie "Draw your life" w wykonaniu Amy mi się podobało.
          • anchema Re: AnneWithAnE :) 18.01.15, 15:02
            spróbuj Carmili, mi się b. podobało
            no i classic alice jest świetne, tylko trzeba przebrnąć przez pierwsze 7 odcinków - są wyraźnie słabsze - ale potem się rozkręca
            • supervixen Re: AnneWithAnE :) 18.01.15, 22:47
              Dzięki za rekomendacje :) Nie znam w ogóle oryginału Carmilli, myślisz że coś z tego wyciągnę mimo to?
              Ostatnio eksperymentalnie obejrzałam dwa pierwsze odcinki From Mansfield with Love i też całkiem interesujące, chyba będę kontynuować.

No i gdzie jest adaptacja Tajemniczego opiekuna, ja się pytam :P Przecież forma tej książki aż się prosi o zvlogowanie ;)
              • anchema Re: AnneWithAnE :) 20.01.15, 20:40
                ja znałam tylko fragmenty i załapałam
                ale wiedziałam, ze to o wampirach-lesbijkach i to się zgadzało z oryginałem ;)
                zapomniałam o New adventures of Peter and Wendy! zobacz koniecznie
                nie odpuszczałabym Sandition - pomiń te bzdury, gdzie ludzie mówią o testowaniu Domino, od razu będzie lepiej
                tajemniczy opiekun - oczywiście!
                w ogóle od czasów Lizzzie Benet zastanawiałam się jaką polską klasyczną lub około-klasyczną powieść dałoby się przerobić na współczesną vlogową adaptację i wyszło mi, że prawie nic :(
                a zastanawiałam się zupełnie poważnie, bo przygotowuje się ze znajomymi do eksterny i zastanawiałam się czy dałoby się to zaliczyć do egzaminu
                niestety, w trakcie szukania naszła mnie smutna refleksja, że u nas większość jest za sztywna, najczęściej za bardzo bogoojczyźniana [wiadomo, taka sytuacja geopolityczna, no ale...] i niestety szybko tracąca na popularności
                to co udało mi się wytypować:
                Lalka
                Fredro - właściwie większość
                Moralność pani Dulskiej
                Ziemia obiecana
                Wesele ?
                Dołęga-Mostowicz - też by się kilka rzeczy znalazło
                parodia Trędowatej :)
                Między ustami a brzegiem pucharu - znam tylko adaptację filmową, więc mogę się mylić
                Chmielewska i Musierowicz to typowe obyczajówki, ale [pomijając kwestie prawa autorskiego] nie da się moim zdaniem przełożyć większości sytuacji na współczesność, są za bardzo zanurzone w "tu i teraz"
                no i Noce i dnie - taki chimeryczny pamiętnik Barbary to by było coś :D ale nie bardzo dałoby się rozciągnąć na 20 lat
                • supervixen Re: AnneWithAnE :) 20.01.15, 21:56
                  O, ale fajnie :) Gdyby nie kwestia praw autorskich, to bym chyba zasugerowała coś z Makuszyńskiego.

Ja akurat Rodziewiczówny trochę czytałam kiedyś i fakt, to co mi się podobało ze względu na wątki rodzinne i romansowe, było też i bogoojczyźniane (wspomniane Między ustami..., Dewajtis, Czahary...). Nie wiem czy dałoby się je uwspółcześnić, może niektóre...

Wybór też pewnie zależy od tego, jak to ma wyglądać - czy tylko samo zekranizowanie czy też prawdziwe puszczenie tego vloga "do ludzi". Bo jak to pierwsze, to można wziąć coś niszowego, a jak drugie, no to jednak lepiej sprawdzają się historie znane i lubiane. I tu faktycznie z polską klasyką nieco kiszka ;) Osobiście w takim przypadku obstawiałabym Karierę Nikodema Dyzmy - pal licho, że mało kto czytał, dzięki ekranizacjom historia jest właśnie i znana, i lubiana. Co prawda już została uwspółcześniona, ale Dumy i uprzedzenia oraz Emmy też to dotyczy.
                  • anchema Re: AnneWithAnE :) 20.01.15, 22:24
                    albo pamiętnik pani Hanki :)
                    myślę, że Zemsta albo śluby panieńskie by się obroniły
      • anchema Re: AnneWithAnE :) 09.01.15, 14:39
        Mary Kate Wiles już grała Anię :)

www.youtube.com/watch?v=Va1_vjUBkBo
        • supervixen Re: AnneWithAnE :) 11.01.15, 21:08
          Wiem, grała też Anię w adaptacji teatralnej. Świetna jest, życzę jej wielkiej kariery :D
          • simply_z Re: AnneWithAnE :) 17.01.15, 22:24
            Nieciekawy ten Gilbert..mógłby mieć bardziej klasyczne rysy, z kolei u Ani widać odrosty.
            Czym są właściwie te vlogi..?
            • anchema Re: AnneWithAnE :) 18.01.15, 14:57
              video blogi = vlogi :)
            • supervixen Re: AnneWithAnE :) 18.01.15, 22:50
              Może Gilbert nie ma klasycznych rysów, ale jest sympatyczny i ma przyjemny głos ;) IMHO wystarczająco gilbertowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka