kfugktru23
20.11.16, 22:56
Najbardziej zdumiewa mnie jak PIS i np. wicepremier Morawiecki wyobraża sobie pogoń ekonomiczną za takimi na przykład Niemcami. Przeciętny Niemiec pracuje 41 lat. Dziś przeciętny Polak dziewięć lat krócej. Przeciętny Niemiec wytwarza w ciągu godziny równowartość 42 euro. Przeciętny Kowalski równowartość 10 euro. By dogonić Niemców PIS i wicepremier Morawiecki właśnie zaordynował nam przywilej pracy jeszcze krótszej. Tymczasem Niemcy i Angela Merkel właśnie fundują swoim obywatelom wydłużenie lat pracy. Szybciej emeryturę będzie można dostać tylko na Białorusi i w Rosji. Back to ZSRR. Kaczyński, Łukaszenko, Putin. Powiedzmy sobie prawdę. Cuda się zdarzają, ale tutaj cudu nie będzie. Ja wiem, że wiara to dla wyborcy PIS słowo klucz, ale liczby i demografia brutalnie nas sprowadzą na ziemię. W tej chwili na jednego emeryta przypada trzech pracujących. W 2060 roku będzie jeden do jednego. Wynalezienia penicyliny i antykoncepcji spowodowało, że klasyczny system ZUSowski musi zostać skorygowany, bo z demografią nie wygramy. Chyba, że sprowadzimy sobie do Polski emigrantów, których przecież wyborca PIS i Jarosław Kaczyński wsłuchujący się w jego głos nie chce, bo wraz nimi nadejdą pierwotniaki i pasożyty. i tyle w kwestii dobrej zmiany. Era Gierka kiedyś się skończy. A potem był Jaruzelski...