fellini 12.09.04, 10:04 Przychodzi coś Wam do głowy?? Ostatnio pojawiły się podobne wątki odnośnie Paryża, Wenecji, które zaowocowały bogatą bibliografią. A Rzym?? Przychodzi mi na myśl tylko Rzymianka Moravii. To trochę mało. Możecie coś dodać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: librero. Re: książki z Rzymem w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:21 na pewno Ja, Klaudiusz oraz Klaudiusz i Messalina. Czy to muszą być powieści? Prószyński ma całą serię biblioteczki antycznej z zarysem historii, wspomnieniami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 11:23 "leukotea" ale kto to napisal i czy bylo wznawiane w ciagu ostatnich 50 lat to nie wiem. mam w dimy wydanie z konca XIX wieku- krotka historia o pierwszych chrzescijanach w rzymie wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fellini Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 14:50 Nie muszą być powieści-mogą być opowiadania.Nie interesują mnie natomiast "książki na temat". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 11:39 fellini napisał: > Przychodzi coś Wam do głowy?? Ostatnio pojawiły się podobne wątki odnośnie > Paryża, Wenecji, które zaowocowały bogatą bibliografią. A Rzym?? Przychodzi mi > na myśl tylko Rzymianka Moravii. To trochę mało. Możecie coś dodać?? Herling grudzinski.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: książki z Rzymem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:51 niektore powiesci Henrego Jamesa Odpowiedz Link Zgłoś
fellini Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 14:52 Gość portalu: www napisał(a): > niektore powiesci Henrego Jamesa Które?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:16 fellini napisał: > Gość portalu: www napisał(a): > > > niektore powiesci Henrego Jamesa > > Które?? Pozdr. Może www miał na myśli ''Daisy Miller'' na przykład. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: książki z Rzymem w tle IP: *.wpisz.com / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 14:25 Na bank bedzie to "Portret damy"H.Jamesa Odpowiedz Link Zgłoś
fellini Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 14:51 iselin napisała: > Herling grudzinski.... Możesz napisać konkretnie?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 13:04 St.Dygat ''Podróż''. Również Neapol i Capri tam. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: książki z Rzymem w tle IP: 195.150.115.* 12.09.04, 13:31 Cała seria starożytnych kryminałów Steven'a Saylor'a z cyklu "Roma sub rosa". Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:35 Stendhal '' Kroniki włoskie'' a. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:38 prawie cala tworczosc Moravii genialna HISTORIA Elsy Morante no i w ogole strasznie duzo wloszczyzny mozna tu cytowac z mniej oczywistych HRABIA MONTE CHRISTO Dumasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
fellini Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:44 kubissimo napisał: > prawie cala tworczosc Moravii > genialna HISTORIA Elsy Morante > no i w ogole strasznie duzo wloszczyzny mozna tu cytowac > > z mniej oczywistych HRABIA MONTE CHRISTO Dumasa :) Nie orientujesz się czy Morante była tłumaczona na polski?? Skoro można cytować włoszczyznę to cytuj, proszę :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:45 kubissimo napisał: > > z mniej oczywistych HRABIA MONTE CHRISTO Dumasa :) No, z ust mi to żeś wyjął (wyjęła) :-))) Hrabia Monte Christo, a jakże ! :-)) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki z Rzymem w tle 12.09.04, 15:59 Luigi Pirandello ''Świętej pamięci Mattia Pascal''. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: książki z Rzymem w tle IP: *.autocom.pl 13.09.04, 06:53 "Urząd" Brezy Odpowiedz Link Zgłoś
hetacus Re: książki z Rzymem w tle 13.09.04, 11:14 Wiktor Trościanko "Nareszcie lata pokoju !" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: książki z Rzymem w tle IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 11:44 Rzym w tle - ale we wspomnieniach, nie w fikcji literackiej - doskonale oddany jest np. w pierwszym i trzecim tomie "Dzienników" Moniki Żeromskiej, dalej zresztą też się pojawia - bardzo to ciekawe, bo pierwszy raz mieszkała w Rzymie bodajże w 1937 - 1938 roku?... potem pojawia się na początku lat '60-tych. Wymieniona tu przez kogoś "Leukotea" - to chyba "Dialogi z Leukoteą" C. Pavese? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koshmitka Re: książki z Rzymem w tle IP: *.icpnet.pl 13.09.04, 12:29 dan brown "anioły i demony" Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: książki z Rzymem w tle 15.09.04, 14:28 Jan Dobraczyński "Marcin powraca z daleka". Jetsem tą książką oczarowana, chociaż nie jest to najlepsza pozycja tego autora. Ale to może dlatego, z ekocham Rzym... Odpowiedz Link Zgłoś