Dodaj do ulubionych

Isabel Allende

IP: *.9.175.46.ng.pl 24.09.15, 18:41
Czytałam juz kilka ksiazek Isabel Allende : Dom duchów , Podmorska wyspa, Miłość i cienie, Dziennik Mai... Bardzo lubię tę pisarkę , przede wszystkim za klimat jej książek . Ostatnio znowu mnie " tchnęło " na realizm magiczny . Chciałabym przeczytać Córkę fortuny i Portret w sepii, ale nie wiem, od ktorej lepiej zacząć , bo rożnie na forach piszą. Intryguje mnie tez Paula i Suma naszych dni. Czytaliście? Polecacie? I wreszcie - czy Sto lat samotności Marqueza jest w klimacie Allende ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tyda Re: Isabel Allende IP: *.9.175.46.ng.pl 24.09.15, 18:58
      Acha, czytałam jeszcze Ewę Lunę i Opowieści Ewy Luny. Z ksiazek Allende najbardziej podobał mi się Dom duchów i Dziennik Mai.
    • chiara76 Re: Isabel Allende 25.09.15, 11:32
      na każdym zebraniu musi być ktoś, kto zacznie pierwszy ;)
      Teraz tak, aż zajrzałam na Biblionetkę aby sprawdzić ile której dałam.
      Najlepiej oceniłam "Portret w sepii", potem "Córkę fortuny", najsłabiej co nie znaczy, że mi się nie podobała , "Suma naszych dni".
      "Paulę" oceniam poza wszystkimi kategoriami. Z przyczyn osobistych to książka, do której nigdy nie wrócę (ale jest według mnie bardzo dobra, (chociaż słabo to brzmi w kontekście jej powstania i sytuacji około "powstaniowej" ) i niezwykle przejmująca.
      Drugie pytanie. Nie ma co porównywać Marqueza z tą autorką. Niemniej jednak jestem pewna, że Ci się spodoba (ha, może jestem zbyt pewna siebie, że "znam" Twój gust literacki, Tydo?).
      I kiedy tak to do Ciebie piszę , to przypomniała mi się inna książka, o której jeśli nie Znasz, to sądzę, że mogę powiedzieć i wyrokować, że też Ci się spodobałaby, a mianowicie "Przepiórki w płatkach róży" Laury Esquivel.
      • onion68 Re: Isabel Allende 25.09.15, 12:42
        Zaczęłam od "Domu duchów", padłam z zachwytu i z miejsca wzięłam się za następne, ale aż tak dobrze już nie było - widzę na koncie biblionetkowym, że "Córce fortuny" i "Portretowi w sepii" dałam po 4, i też dałam po tym spokój Allende. Po drodze było jeszcze to www.biblionetka.pl/book.aspx?id=769, urocza rzecz.
        Obawiam się jednak, że żadna z późniejszych powieści może nie dorównywać tej pierwszej.
        • Gość: Tyda Re: Isabel Allende IP: *.9.175.46.ng.pl 25.09.15, 16:28
          Onion, nie wgrywa mi się ten link z "uroczą rzeczą ". Co do Domu duchów, to książka jest wspaniała, z resztą film dorównuje pierwowzorowi . Piękny . Chociaż wiem, że dla wielu osób najlepszą książką Allende jest nie Dom duchów, a Paula... Moim zdaniem Allende jest trochę nierówną pisarką. "Dom duchów " a "Miłość i cienie " dzielą wg mnie lata świetlne. Mimo to lubię jej styl pisania , magiczny klimat, gawędziarstwo ...
          • staua Re: Isabel Allende 25.09.15, 20:11
            na końcu linka przylepił się przecinek, jak go usuniesz, to zadziała.
          • Gość: onion68 Re: Isabel Allende IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.15, 14:42
            O, pardon
            www.biblionetka.pl/book.aspx?id=769
      • Gość: Tyda Re: Isabel Allende IP: *.9.175.46.ng.pl 25.09.15, 16:23
        Dziękuję , Chiaro ;) polecane przez Ciebie ksiazki z reguły czytam w ciemno. No to teraz mam dylemat , bo jakoś ta Allende chodzi mi po głowie i chodzi , na półce czeka Paula, Suma naszych dni, Córka fortuny i Portret w sepii i nie wiem, od czego zacząć . Czy Portret to druga część Córki fortuny? Bo nie wiem, w jakiej kolejności czytać . Co do Marqueza to bardzo chciałabym przeczytać 100 lat samotności, aczkolwiek na dzien dzisiejszy Allende bardziej mnie kusi, bo chyba częściej przemawiają do mnie swoją wrażliwością pisarki-kobiety . O Przepiórkach słyszałam wiele dobrych rzeczy , dziekuję za przypomnienie . Z tych żywieniowych wciąż nie mogę zacząć Zupy z granatów ;););) za duzo pracy, za mało czasu na książki, a stosik do przeczytania rośnie :) pozdrawiam serdecznie!
        • chiara76 Re: Isabel Allende 25.09.15, 20:53
          Tydo, szczerze? Nie pamiętam już jak to było z kolejnością książek Allende i czy to były kolejne części (może Biblionetka coś Ci podpowie?).
          Marquez sądzę, że by Ci się też spodobał, aż czekam aż się zdecydujesz przeczytać. Koniecznie daj znać. To samo z "Przepiórkami" :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
          • Gość: Tyda Re: Isabel Allende IP: *.9.175.46.ng.pl 25.09.15, 21:08
            Również serdecznie Ciebie pozdrawiam, Chiaro ;) Marqueza i Przepiórki na pewno przeczytam. Marqueza mam nawet na półce ,podobnie jak kilkadziesiąt innych ksiazek do przeczytania ;););)
    • an-i-ka Re: Isabel Allende 07.12.15, 17:53
      Próbowałam czytać Dom Duchów i bardzo mi nie szło... Warto zajrzeć do innych książek autorki?
      • Gość: Tyda Re: Isabel Allende IP: *.9.175.46.ng.pl 07.12.15, 20:01
        Każda ksiazka Allende jest zupełnie inna. Dom duchów mi osobiście bardzo się podobał, ale faktycznie jest to - moim zdaniem - dość trudna ksiazka. O wiele lżejszy jest Dziennik Mai . Nie ma tam polityki , tylko opis życia na odizolowanej od świata wysepce. Paula to ksiazka przeraźliwie smutna . Tak więc nie zniechęcaj się jedną ksiązką Allende, może przemówi do Ciebie np Paula lub Dziennik Mai. Ja cenię Allende m.in właśnie za to, ze jej ksiazki są tak różnorodne, a nie na jedno kopyto.
        • an-i-ka Re: Isabel Allende 07.12.15, 20:12
          Dzięki! Zobaczę jeszcze Paulę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka