Dodaj do ulubionych

Co czytają małe dziewczynki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:07
Jaką książkę kupic 10-letniej dziweczynce? Nie chcę Harrego Pottera, więc mam
problem, bo w księgarniach głownie ta książka jest polecana. Jakies sugestie?
Pozdrawiam
Merle
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 11:17
      najpierw trzeba zbadać, co dziecko zna i lubi:) i dopiero potem zajrzeć na
      liczne tu wątki, włącznie z 'zapomnianymi książkami dla dzieci' lobelii, bo tam
      jest mnóstwo interesujących wskazówek

• Gość: o2l Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:51
      W każdym razie "Alicja w krainie czarów". Rzecz również dla dorosłych (lektura
      "psychoanalityczna").
      • Gość: mirka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:58
        Całkowicie odradzam "Alicję w krainie czarów". Dobre dla doroslych anglistow.
        • jottka Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 12:51
          Gość portalu: mirka napisał(a):

> Całkowicie odradzam "Alicję w krainie czarów". Dobre dla doroslych anglistow.

yyy, cóż za przerażającą traumę musiałaś przeżyć:) alicje czytałam po raz
          pierwszy w dumnym wieku lat ośmiu i od tej pory to jedna z moich ulubionych
          książek, w przekładzie słomczyńskiego rzecz jasna

gust do alicji nie zależy od wieku, mam wrażenie, tylko od upodobania do
          purnonsensów, surrealizmów i innych takich odklejeń czytelniczych:)
        • Gość: o2l Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:47
          To się nazywa: rozczarowanie...
    • Gość: agnieszka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.e / 213.25.195.* 26.10.04, 15:22
      Astrid Lindgren: "Ronja, córka zbójnika" lub "Bracia Lwie Serce".
      F.H.Burnett: "Tajemniczy ogród" lub "Mała księżniczka".
    • inblanco Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 16:04
      A może coś współczesnego? Polecam przezabawną powieść Rafała Witka pt. "Zwykła dziewczynka". Czytanie testowałam na grupie trzecioklasistów . Były zachwycone!
      Podobnie sprawdziła mi się Beata Krupska i jej "Sceny z życia smoków".
    • Gość: doris Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.chello.pl 26.10.04, 19:48
      "Godzina pąsowej róży" Maria Kruger, "Mały lord" Frances Hodgson Burnett. W
      wieku 10 lat byłam zachwycona!
    • natalicja Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 22:34
      Ja bardzo lubialm ksiazki Edith Nesbit, ale nie wiem, czy sa obecnie do dostania, poatym Lindgren, Burnett - troche zalezy od gudtow dziewczynki, ja lubilamjeszcze Domanska i jej "Kryusie bezimienna".
    • dorota20w Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 09:25
      ja polecilabym
      np"Klamczucha" Musierowicz
      "dzieci z Bulerbyn"
      " Ania z Zielonego Wzgorza" (moja ukochana ksiazka)
    • yanga Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 10:55
      "Koszmarnego Karolka", rzecz jasna, ta seria jest tania, więc można kupić od
      razu kilka książeczek. Występują tam oprócz tytułowego bohatera i jego kolesiów
      Bardzo Niegrzeczne Dziewczynki, np. Wredna Wandzia i Jędzowata Jadzia. Może
      odbiorczyni zechce zrobić swojej mamie niespodziankę i przyrządzi jej gludyń?
      Widziałam też wydaną przez Naszą Księgarnię książkę, przypominającą szatą
      graficzną Mikołajki - pt. "Nie kręć, Zuźka" - nie pamiętam autora, ale
      wyglądało smacznie.
    • kamkap Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 11:00
      Karolcia
      Malgosia kontra Malgosia
      Oto jest Kasia
      • yanga Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 12:33
        To wszystko są lektury szkolne, na prezent lepiej kupić coś innego.
      • Gość: magdalino Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.kalisz.mm.pl 27.10.04, 18:40
        tak tak ja pamietam z ew tamtym wieku bardzo podobala mi sie "karolcia" i "oto
        jest kasia" ale moga byc te z "dzieci z bulerbyn" , "ania z zielonego
        wzgórza", "bajki puszkina" , baśnie (ogolnie)
        • Gość: magdalino Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.kalisz.mm.pl 27.10.04, 18:42
          podbala mi sie tez musierowicz i jurgielewiczowa....w nastepnej kolejnosci
          siesicka ale to chyab juz nie dla 10 latki chociaz to zalezy...
    • Gość: beacik Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 27.10.04, 13:29
      Polecam "Kocie historie" Tomasza Trojanowskiego zabawna książka o gadających
      kotach, które mają niesamowite pomysły. I jej drugą część "Julka i koty"
    • Gość: Advokat Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.net.autocom.pl 27.10.04, 20:41
      Ja w tym okresie byłam zakochana w 'Tym obcym' Jurgielewiczowej i w Musierowicz
      ('Opium w rosole','Noelka').
    • Gość: Hubi "Polyanna" Eleanor Porter IP: 82.160.68.* 27.10.04, 21:51
      :)
    • Gość: anijm Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:25
      Moje magiczne książki dzieciństwa to:
      1.Frances H. Burnett "Tajemniczy ogród",
      2.Astrid Lindgren "Pipi Pończoszanka",
      3.Exupery "Mały książę",
      4.książki Lucy Maud Montgomery (nie tylko seria o Ani - polecam np. też tę o
      Emilce oraz "Janę ze Wzgórza Latarni").
    • Gość: majka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: 81.21.195.* 28.10.04, 13:45
      Polecam: Pięcioro dzieci i coś! i inne książeczki z serii na www.czytanie.pl
    • kamkap Re: Co czytają małe dziewczynki? 29.10.04, 08:42
      Zobacz tutaj
      czytelnia.onet.pl/prezenty.html
    • sztasia "Klasa Pani Czajki" 29.10.04, 15:27
      Mam siotre akurat w wieku twojej córki i musze powiedzieć, zębyła zafacynowaan
      swoją ostatnio przeczytaną książką: "Klasa Pani Czajki" Małgorzaty Karoliny
      Piekarskiej.

Książka opowiada o klasie gimnazjalistów (dziewczynki w tym wieku zawsze chcą
      czytać o dzieciakach starszych od siebie, a nie jakeis "dziecinne" ksiazki :)),
      o ich problemch itp. Podobno bardzo zabawna i wciągająca.

Co do Harrego Pottera to nie widze problemu. Sama Przeczytałam wszystkie czesci
      które sie dotychczas ukazały (moja siostra również) i musze przyznać, żę poza
      interesujacą treścią mają sporo istotnych wartośći... właśie dla tekij
      dziesięcio latki :)

Pozdrawiam
    • Gość: mirka Alicja w Krainie Czarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 18:18
      W dziecinstwie odrzucily mnie przedpotopowe ilustracje. Potem jakos tez mnie
      nie wciagnelo. Pewnie nie zrozumialam. Chyba znowu wezme sie za tę Alicje, mam
      w domu jako klasykę, ale nie wyobrażam sobie, zeby moje dzieci to tknely.Za to
      polecałabym ksiazki pani Patchett : Ajaks Waleczny, Tam nieposkromiony, Skarby
      Rafy Koralowej. Była o nich mowa w wątku "zapomniane ksiaki dziecinstwa".
      Myśle, że bardzo warto byloby je wznowić/bo chyba nie wznawiano?/ dla dzieci
      kochających zwierzęta.
    • Gość: Michał Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: 80.55.246.* 30.10.04, 11:47
      Serdecznie polecam młodym pokoleniom czytelników książki Doroty Terakowskiej.
      Myślę, że najbardziej odpowiednie będą jej baśniowo-fantastyczne opowiadania
      np. "Władca Lewawu", "Tam gdzie spadają anioły", "Samotność Bogów".
      To nasza wspaniała pisarka tworząca zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, o
      której tak mało ciągle piszemy. Piszmy My i czytajmy My bo Dorota już dla nas
      nie napisze
    • lensko Re: Co czytają małe dziewczynki? 31.10.04, 20:30
      Oprocz Lingren i Burnett (moje ukochane, najulubiensze :-) w tym wieku
      zaczytywalam sie jeszcze w Winnetou i Oldsurehandach Karola Maya ;-)
      Oprocz tego za ponadczasowe uwazam Muminki :-) /wlasnie kompletuje na nowo
      kolekcje :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka