Gość: Merle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:07 Jaką książkę kupic 10-letniej dziweczynce? Nie chcę Harrego Pottera, więc mam problem, bo w księgarniach głownie ta książka jest polecana. Jakies sugestie? Pozdrawiam Merle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 11:17 najpierw trzeba zbadać, co dziecko zna i lubi:) i dopiero potem zajrzeć na liczne tu wątki, włącznie z 'zapomnianymi książkami dla dzieci' lobelii, bo tam jest mnóstwo interesujących wskazówek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2l Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:51 W każdym razie "Alicja w krainie czarów". Rzecz również dla dorosłych (lektura "psychoanalityczna"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:58 Całkowicie odradzam "Alicję w krainie czarów". Dobre dla doroslych anglistow. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 12:51 Gość portalu: mirka napisał(a): > Całkowicie odradzam "Alicję w krainie czarów". Dobre dla doroslych anglistow. yyy, cóż za przerażającą traumę musiałaś przeżyć:) alicje czytałam po raz pierwszy w dumnym wieku lat ośmiu i od tej pory to jedna z moich ulubionych książek, w przekładzie słomczyńskiego rzecz jasna gust do alicji nie zależy od wieku, mam wrażenie, tylko od upodobania do purnonsensów, surrealizmów i innych takich odklejeń czytelniczych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2l Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:47 To się nazywa: rozczarowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.e / 213.25.195.* 26.10.04, 15:22 Astrid Lindgren: "Ronja, córka zbójnika" lub "Bracia Lwie Serce". F.H.Burnett: "Tajemniczy ogród" lub "Mała księżniczka". Odpowiedz Link Zgłoś
inblanco Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 16:04 A może coś współczesnego? Polecam przezabawną powieść Rafała Witka pt. "Zwykła dziewczynka". Czytanie testowałam na grupie trzecioklasistów . Były zachwycone! Podobnie sprawdziła mi się Beata Krupska i jej "Sceny z życia smoków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.chello.pl 26.10.04, 19:48 "Godzina pąsowej róży" Maria Kruger, "Mały lord" Frances Hodgson Burnett. W wieku 10 lat byłam zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Co czytają małe dziewczynki? 26.10.04, 22:34 Ja bardzo lubialm ksiazki Edith Nesbit, ale nie wiem, czy sa obecnie do dostania, poatym Lindgren, Burnett - troche zalezy od gudtow dziewczynki, ja lubilamjeszcze Domanska i jej "Kryusie bezimienna". Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 09:25 ja polecilabym np"Klamczucha" Musierowicz "dzieci z Bulerbyn" " Ania z Zielonego Wzgorza" (moja ukochana ksiazka) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 10:55 "Koszmarnego Karolka", rzecz jasna, ta seria jest tania, więc można kupić od razu kilka książeczek. Występują tam oprócz tytułowego bohatera i jego kolesiów Bardzo Niegrzeczne Dziewczynki, np. Wredna Wandzia i Jędzowata Jadzia. Może odbiorczyni zechce zrobić swojej mamie niespodziankę i przyrządzi jej gludyń? Widziałam też wydaną przez Naszą Księgarnię książkę, przypominającą szatą graficzną Mikołajki - pt. "Nie kręć, Zuźka" - nie pamiętam autora, ale wyglądało smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 11:00 Karolcia Malgosia kontra Malgosia Oto jest Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Co czytają małe dziewczynki? 27.10.04, 12:33 To wszystko są lektury szkolne, na prezent lepiej kupić coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalino Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.kalisz.mm.pl 27.10.04, 18:40 tak tak ja pamietam z ew tamtym wieku bardzo podobala mi sie "karolcia" i "oto jest kasia" ale moga byc te z "dzieci z bulerbyn" , "ania z zielonego wzgórza", "bajki puszkina" , baśnie (ogolnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalino Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.kalisz.mm.pl 27.10.04, 18:42 podbala mi sie tez musierowicz i jurgielewiczowa....w nastepnej kolejnosci siesicka ale to chyab juz nie dla 10 latki chociaz to zalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beacik Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 27.10.04, 13:29 Polecam "Kocie historie" Tomasza Trojanowskiego zabawna książka o gadających kotach, które mają niesamowite pomysły. I jej drugą część "Julka i koty" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Advokat Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.net.autocom.pl 27.10.04, 20:41 Ja w tym okresie byłam zakochana w 'Tym obcym' Jurgielewiczowej i w Musierowicz ('Opium w rosole','Noelka'). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anijm Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:25 Moje magiczne książki dzieciństwa to: 1.Frances H. Burnett "Tajemniczy ogród", 2.Astrid Lindgren "Pipi Pończoszanka", 3.Exupery "Mały książę", 4.książki Lucy Maud Montgomery (nie tylko seria o Ani - polecam np. też tę o Emilce oraz "Janę ze Wzgórza Latarni"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: 81.21.195.* 28.10.04, 13:45 Polecam: Pięcioro dzieci i coś! i inne książeczki z serii na www.czytanie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kamkap Re: Co czytają małe dziewczynki? 29.10.04, 08:42 Zobacz tutaj czytelnia.onet.pl/prezenty.html Odpowiedz Link Zgłoś
sztasia "Klasa Pani Czajki" 29.10.04, 15:27 Mam siotre akurat w wieku twojej córki i musze powiedzieć, zębyła zafacynowaan swoją ostatnio przeczytaną książką: "Klasa Pani Czajki" Małgorzaty Karoliny Piekarskiej. Książka opowiada o klasie gimnazjalistów (dziewczynki w tym wieku zawsze chcą czytać o dzieciakach starszych od siebie, a nie jakeis "dziecinne" ksiazki :)), o ich problemch itp. Podobno bardzo zabawna i wciągająca. Co do Harrego Pottera to nie widze problemu. Sama Przeczytałam wszystkie czesci które sie dotychczas ukazały (moja siostra również) i musze przyznać, żę poza interesujacą treścią mają sporo istotnych wartośći... właśie dla tekij dziesięcio latki :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Alicja w Krainie Czarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 18:18 W dziecinstwie odrzucily mnie przedpotopowe ilustracje. Potem jakos tez mnie nie wciagnelo. Pewnie nie zrozumialam. Chyba znowu wezme sie za tę Alicje, mam w domu jako klasykę, ale nie wyobrażam sobie, zeby moje dzieci to tknely.Za to polecałabym ksiazki pani Patchett : Ajaks Waleczny, Tam nieposkromiony, Skarby Rafy Koralowej. Była o nich mowa w wątku "zapomniane ksiaki dziecinstwa". Myśle, że bardzo warto byloby je wznowić/bo chyba nie wznawiano?/ dla dzieci kochających zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Co czytają małe dziewczynki? IP: 80.55.246.* 30.10.04, 11:47 Serdecznie polecam młodym pokoleniom czytelników książki Doroty Terakowskiej. Myślę, że najbardziej odpowiednie będą jej baśniowo-fantastyczne opowiadania np. "Władca Lewawu", "Tam gdzie spadają anioły", "Samotność Bogów". To nasza wspaniała pisarka tworząca zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, o której tak mało ciągle piszemy. Piszmy My i czytajmy My bo Dorota już dla nas nie napisze Odpowiedz Link Zgłoś
lensko Re: Co czytają małe dziewczynki? 31.10.04, 20:30 Oprocz Lingren i Burnett (moje ukochane, najulubiensze :-) w tym wieku zaczytywalam sie jeszcze w Winnetou i Oldsurehandach Karola Maya ;-) Oprocz tego za ponadczasowe uwazam Muminki :-) /wlasnie kompletuje na nowo kolekcje :-) Odpowiedz Link Zgłoś