lemuriza 02.11.04, 13:28 Własnie przeczytałam. Jestem bardzo zafascynowana tą książką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasik Re: dziewczyna z perłą IP: 129.109.84.* 02.11.04, 16:10 Mi tez sie bardzo podobala - przyjemnie sie czytalo. A szczegolnie sie ucieszylam jak w jednym z muzeow znalazlam wiekszosc obrazow, ktore sa tak pieknie opisane w tej ksiazce. Polecam serdecznie na jesienny wieczor. I koniecznie nalezy zajrzec przy okazji do albumu malarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: dziewczyna z perłą 02.11.04, 20:20 Czytałam ją w zeszłym tygodniu. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: dziewczyna z perłą 03.11.04, 09:47 Bardzo dobra książka. (mojej mamie też się podobała) Tracy Chevalier napisała jeszcze dwie wydane u nas książki. warto sięgnąc po "spadające anioły". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dziewczyna z perłą IP: 81.219.184.* 03.11.04, 09:56 Witaj! "Dziewczyna z perłą" również należy do lepszych ksiązek jakie było mi dane przeczytać, ale zrobiła na mnie mniejsze wrażenie gdyż jakiś czas wcześniej przeczytałam "Tulipanową gorączką" Deborah Moggach, której akcja również dzieje się w Holandii i dotyczy sztuki, malarstwa a przy okajzi jest przepiekną opowieścią o miłosci i tulipanach:) Polecam jeśli chcesz jeszcze w literaturze poczuć podobne klimaty. Warto również przeczytać inne ksiązki Tracy Chevalier jak choćby "Damę z jednorożcem" czy "Spadające anioły" (obie wydał Zysk). Tematyka zbliżona do "Dziewczyny z perłą" to także zbiór pięknie napisanych opowiadań Susan Vreeland pt. "Dziewczyna w hiacyntowym błękicie" (Rebis, seria Jej portret) gdzie wspólnym elementem opowieści jest obraz Vermeera oraz miejsce - oczywiście Holandia w różnych epokach historycznych. Przepiękne plastyczne opisy, genialnie oddane wnętrza i postacie. Pani Vreeland popełniła tez ksiązke o niezwykłej artystce pt. "Pasja Artemizji" (Rebis). A skoro zaczęlismy od "Dziewczyny z perłą" to powinnaś zobaczyć teraz ekranizaję Petera Webbera z genialnymi zdjęciami i kadrami jakby każdy należał do klasyki malarstwa niderlandzkiego. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: dziewczyna z perłą 03.11.04, 17:58 nie pierwszy już raz zauważam, że czytamy te same książki :-) Z wymienionych przez Ciebie znam wszystkie, ale jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze- "dama z jednorożcem" jest dużo słabz aod innych książek Chevalier. Jeśli chodzi o malarstwo holenderskie- znakomicie pisał o nim Herbert w "Martwej naturze z wędzidłem". pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dziewczyna z perłą IP: 81.219.184.* 04.11.04, 08:36 Witaj! Miło przeczytać, że znasz te ksiązki i że czytasz podobne ksiązki. Oczywiście nie wszystkie ksiązki Chevalier trzymaja ten sam poziom a akurat wymienionego Herberta nie znam... Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: dziewczyna z perłą 05.11.04, 14:44 do Moniki : Tulipanową gorączkę czytałam, bardzo mi się podobała, ale nie ma porównania z "dziewczyną". Bo "dziewczyna" jest tak subtelna, tak doskonale oddaje to co działo sie między Giert a Vermeerem... bo niby nic sie nie dzieje, ale dzieje sie tak wiele... jaka to sztuka tak to opisać!!! to jest jedna z tych książek , które wywołały u mnie "drżenie duszy".:) Do filmu się przymierzam ( musze go najpierw zdobyć), ale widziałam zdjecia z niego. Przepiekne, rzeczywiście każdy kadr jak obraz. No i "Dziewczyna w hiacyntowym błękicie" tez jest na liście moich priorytetów, czytałam o niej:) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba film widzialam 05.11.04, 15:22 ksiazki nie czytalam ale slyszalam ze film w porownaniu z nia to ochlapy. Ja duzo o filmie slyszalam i tez duzo oczekiwalam. Owszem ladny, ale mnie nie zaspokoil wiec teraz siegne po ksiazke:) Odpowiedz Link Zgłoś
gagga1 Re: dziewczyna z perłą 05.11.04, 15:25 A ja kocham malarstwo... Pewnego dnia wchodzę do księgarni i nogi wrosły mi w ziemię, bo zobaczyłam obraz, który schowany został już dawno w mojej podświadomości. Widzieliście oryginał obrazu Vermeera i okładkę wydawnictwa Zysk i s-ka? Powieść rzeczywiście piękna. Filmu nie widziałam. gagga Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: dziewczyna z perłą 06.11.04, 14:21 Mnie udało się kupić wydanie sprzed dwóch lat, chyba Rebisu, pewnie z serii Salamandra. Nie jestem teraz w stanie sprawdzić,bo książkę pożyczyłam.Więc nie pamiętam czy to Rebis czy Zysk ( Kameleon i Salamandra są bardzo podobne). W każdym bądź razie - jest dużo ładniejsze niż wydanie, które obecnie króluje w księgarniach tzn. to z okładką filmową. A o jakim wydaniu piszesz? bo nie przypominam sobie takiego z obrazem na okładce. Chyba, ze pomysliłaś "Dziewczynę z perłą" z "dziewczyną w hiacyntowym błękicie". O filmie słyszalam wiele dobrego. A obraz Wermeera? Mąż mi wczoraj wydrukował pięknie ( pewnie, ze to nie to samo co prawdziwy obraz), oprawiłam i mam swoja właśną "Dziewczynę". Książkę polecam wszystkim wrażliwcom, zwłaszcza tym wrażliwym na piękno, no i wielbicielom malarstwa obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gagga1 Re: dziewczyna z perłą 06.11.04, 17:17 www.ibiblio.org/wm/paint/auth/vermeer/i/earring.jpg www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis301444&skad=peqhtssysa Ja mam teraz swoje dwie dziewczyny na pulpicie :-). Pozdrawiam, gagga Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkak10 Re: dziewczyna z perłą 06.11.04, 15:14 ksiazka super, rowniez polecam Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica okładki 06.11.04, 16:33 "Dziewczyna z perłą" ma dwie okładki; wcześniejsza ze zdjęciem zawoju www.zysk.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=847 oraz filmową okładkę z parą głónych bohaterów www.zysk.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=847 "Dziewczyna w hiacyntowym błękicie" ma na okładce dziewczynę w stroju stylizowanym na ten z obrazu Vermeera www.rebis.com.pl/rebis/start.html to tyle o okładkach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: okładki 07.11.04, 12:08 ja mam te ładniejszą, nie z filmową okładką. Nie lubię okładek filmowych, mam wrażenie jakby odbierały coś książce. Tak jak nie lubie oglądania najpierw filmów a potem czytania książki. No i pomimo tego, ze wiadomo ze o treść głównie w książce chodzi lubię ładne wydania. Może to moje wydanie "dziewczyny" nie jest najpiekniejsze, ale na pewno ładniejsze od tego z filmową okładką.Dlatego cieszę się, ze udało mi się je wygrzebać w księgarni.leżało sobie jakieś strasze, nieco przyżółkłe , zapomnianie. A książka? jedna z lepszych które czytałam w tym roku. zdecydowanie w czołówce mojego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś