gph 16.11.04, 12:13 czytał ktoś? polecacie? :DD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: Krzyżacy. 16.11.04, 13:37 Są dwie powieści pod tym tytułem. Chodzi Ci o Sienkiewicza czy Kraszewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Krzyżacy. 16.11.04, 17:47 Przyjmuję w pokorze, rzeczywiście zapomniałam o tej dacie w tytule Kraszewskiego. A "Krzyżacy" Sienkiewicza pomogli mi w dzieciństwie przetrwać żółtaczkę, dzięki tej książce do dziś z sentymentem wspominam tych kilka tygodni leżenia. Czy polecam? Mój Boże, to przecież kanon literatury polskiej, tego po prostu nie wypadało nie znać. U mnie w domu do dziś mówi się niektórymi zdaniami ("Wyście, panie, Jurand ze Spychowa?", "Kwiecie pachnie" itd). Ale może dziś nastały takie czasy, że nawet "Krzyżaków" czyta się z musu albo wcale? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Krzyżacy. 16.11.04, 18:25 yanga napisała: > Ale > może dziś nastały takie czasy, że nawet "Krzyżaków" czyta się z musu albo wcale > ? Ogląda się :-) nie dalej jak kilka dni temu TV pokazała film Forda. Podobał mi się. Czytać czytałam, ale w głębokim dzieciństwie. a. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Krzyżacy. 16.11.04, 20:51 yanga napisała: > Przyjmuję w pokorze, rzeczywiście zapomniałam o tej dacie w tytule > Kraszewskiego. A "Krzyżacy" Sienkiewicza pomogli mi w dzieciństwie przetrwać > żółtaczkę, dzięki tej książce do dziś z sentymentem wspominam tych kilka > tygodni leżenia. Czy polecam? Mój Boże, to przecież kanon literatury polskiej, > tego po prostu nie wypadało nie znać. U mnie w domu do dziś mówi się niektórymi > > zdaniami ("Wyście, panie, Jurand ze Spychowa?", "Kwiecie pachnie" itd). Ale > może dziś nastały takie czasy, że nawet "Krzyżaków" czyta się z musu albo wcale > ? "Dzieckiem w kolebce będąc"-słuchając jako matula bratu memu w głos "Krzyżaków"czytała, święcie wierzyłam,że niejaki Sanderus na serio handlował na odpustach, tym - czym poniżej się przechwala: "Czego ja nie mam! Mam kopyto osiołka, na którym odbyła się ucieczka do Egiptu, które znalezione było koło piramid.(...) Mam pióro archanioła Gabriela, które podczas zwiastowania uronił;mam dwie głowy przepiórek zesłanych Izraelitom na puszczy; mam olej, w którym poganie św. Jana chcieli usmażyć- i szczebel z drabiny, o której się śniło Jakubowi- i łzy Marii Egipcjanki, i nieco rdzy z kluczów św. Piotra... -Wielkie są te relikwie jeśli prawdziwe!-rzekł Zbyszko." Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Krzyżacy. 16.11.04, 21:42 Sama widzisz! I czy można go (Sienkiewicza, znaczy) nie kochać? A ten opat?! A Zych? "- Odpowiadaj, bo kusze napięte! - A u nas... wypięte, strzelaj!" A te mrożące krew w żyłach sceny przy trumnie brata Rotgiera? Nie, tych przeżyć już nikt mi nikt nie odbierze... Odpowiedz Link Zgłoś
sabba krzyzakow czytalam 17.11.04, 08:24 mickiewicza, a tego drugiego nie, przyznaje sie bez bicia, nawet nie wiem ze cos takiego napisal:) I polecam, owszem, czemu nie:) Ale moze niekoniecznie w wieku pacholecym choc roznie bywa z gustami. Odpowiedz Link Zgłoś
gph krzyżaków Mickiewicza czytałaś sabba?? :DD 17.11.04, 09:56 a ja czytałem "Chłopów" Żeromskiego ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: krzyżaków Mickiewicza czytałaś sabba?? :DD 17.11.04, 11:33 gph napisał: > a ja czytałem "Chłopów" Żeromskiego ;)) Co w tym śmiesznego ? Widać 'Konrada Wallenroda' dziewczyna czytała ;-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba o jezu 17.11.04, 11:36 pomylic sie nawet z rana nie mozna:) Zgaduje dalej, chodzi i sienkiewicza? A Lalke napisal Prus. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: o jezu 17.11.04, 12:01 sabba napisała: > pomylic sie nawet z rana nie mozna:) Zgaduje dalej, chodzi i sienkiewicza? A > Lalke napisal Prus. a krytykę czystego rozumu Kant :D Odpowiedz Link Zgłoś
sabba wiele halasu o nic 17.11.04, 13:38 nie jaki szekspir:) ja bym to przetlumaczyla Krytyka czystego rozsadku:) Odpowiedz Link Zgłoś