nyssan 29.07.09, 12:37 Potrzebuję na gwałt(dorosłem do tego po ostatniej, dłuższej, późno wieczornej wycieczce za miasto) wyższej szyby do Bandita. Jakieś sugestie? Fajnie by też było gdyby nie kosztowała 2000pln :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zi-k Re: Szyba do turystyki... IP: *.chello.pl 29.07.09, 23:12 Według mnie wszystkie szyby oferują podobną ochronę przed wiatrem. Markowa czy wycięta z pleksi w garażu,wysoka czy niska,jeden grzyb,do 100-120 jakoś dają radę,powyżej jest żle. Po wielu próbach używam na stałe takiej www.bikepics.com/pictures/1740053/ Poprzednio jeżdziłem z o wiele wyższą Puiga ale rzuciłem ją w kąt garazu bo motocykl wyglądał z nią jak dupa,a jakiegoś większego efektu nie było. Próbowałem tez szyby z deflektorem ale tylko zwiekszył się hałas. Zdaje się żeby osiągnąć jakis efekt trzeba byłoby zastosować taką z metr na metr ,ale chyba nie chcesz tak skrzywdzić Bandita,to piękny moto,nie zasługuje na to. Chyba rozwiazaniem jest krótka dobrze komponująca sie z motocyklem szybka i kask o dobrej aerodynamice. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: Szyba do turystyki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.09, 08:59 Gość portalu: zi-k napisał(a): > Według mnie wszystkie szyby oferują podobną ochronę przed wiatrem. się nie zgodzę... tyle, że aby poprawić sytuację - zazwyczaj trzeba się zdać na profesjonalny wyrób, a nie prosty kawał pleksy wycięty byle jak w garażu. aerodynamika bywa nie tylko trudnym słowem, ale i zagadnieniem ;) w tym względzie jeśli chodzi o wyroby akcesoryjne mra i puig są IMHO jednak lepsze od produkcji krajowej jsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Szyba do turystyki... IP: *.chello.pl 31.07.09, 09:16 jsz, mając w pamięci twoje posty, wiem że nie zgodziłbyś się ze mną w niczym,nawet w tak oczywistej sprawie ,że gó... śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszua Re: Szyba do turystyki... 31.07.09, 10:04 no, to może cię to zdziwi, ale owszem zgadzam się: śmierdzi reszty nie komentuję - piszesz bzdury, i jak widać nie masz żadnych rzeczowych argumentów EOT jsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exbandzior Re: Szyba do turystyki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 21:51 w moim bandicie miałem wysoką szybę MRA z louis'a w kolorze czarnym - koszt 500 zł /nie wiem ile dzis/ w porównaniu do oryginalnej duza róznica na plus... warto zainwestowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piesek Re: Szyba do turystyki... IP: *.europe.hp.net 31.07.09, 16:12 Mam puiga, co prawda nie na bandicie ale na FZ6N. Kosztowala chyba 300 zet (?). Wykonanie jest ok. Co do jazdy to zaraz po zalozeniu musialem czesciej spogladac na predkosciomierz :) Roznia z i bez szyby jest kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: Szyba do turystyki... IP: *.chello.pl 02.08.09, 10:33 Bardzo często jeżdżę autostradą dlatego z ochroną przed wiatrem eksperymentowałem już dużo przy poprzzednim moto YZF600.Zakładałem w nim markowe szyby,różnie profilowane,także samoróby,wyginałem pleksi w gorącej wodzie na różne sposoby,domontowywałem deflektory różnej wysokości. Do obecnego motocykla Horneta posiadam dwie markowe szyby wysoka i niską.Próbowałem także z wyrobami poślednich producentów,dokonując zmian w profilu i wysokości. Wnioski dot.obu motocykli,mając na uwadze przewagę Thundercata ze względu na pełna owiewkę są takie, że w niskich prędkościach dajmy na to do 100 dobór odpowiedniej szyby może polepszyć komfort podróżowania. Ale nie o to chodzi bo przy tych prędkościach nie ma co sobie dupy zawracać,bo coś tam wieje ale tyle co nic .Problem zaczyna się przy stałej jeżdzie od 120,przelotową 150-160,kiedy łeb urywa.Dązyłem do tego żeby wtedy mieć jakis tam komfort. Niestety nie udało się.BeZ względu na to czego nie robiłbym z szybą,i tak było żle.Owszem,zmieniałem punkt naporu trochę wyżej lub nizej,hałas zwiekszał sie lub zmniejszał ale różnice były mało odczuwalne. Ogólnie wyższa i większa szyba wprowadza większy hałas i turbulencje,nie wygląda też za dobrze.Może zmniejsza trochę nnapór,ale kosztem tych dwóch poprzednich wartości. Kompromisem jest mała, średnia szybka i dobry kask,jak juz napisałem. Odchyla powietrze na tyle że nie urywa łba ale nie wprowadza zawirowań i nadmiernego hałasu. Jsz zapraszam do mnie jak będziesz przejeżdżał przez Kędzierzyn poeksperymentujemy z twoją beemką,może cię przekonam że kawał pleksi wycięty w garażu działa tak samo jak oryginał. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsz Re: Szyba do turystyki... IP: *.t-mont.net.pl 02.08.09, 15:21 Gość portalu: zi-k napisał(a): > poeksperymentujemy z twoją beemką,może cię przekonam że kawał pleksi wycięty w > garażu działa tak samo jak oryginał. nie mam oryginału, ale dużą szybę od mra. prawie jak duży kawał pleksy ;) różnica w porównaniu z oryginałem jest dla mnie jednak zauważalna w sumie po tym, co wyżej napisałeś przyznaję rację, że generalnie zależy to od indywidualnych preferencji i zapatrywań: znam osoby, i to wiarygodne, robiące spore przebiegi, które twierdziły iż taka "byle co" szybka z louisa za 10e dawała im znaczącą poprawę komfortu jazdy odginając strugę powietrza powyżej 130-140kmh. dla mnie była zauważalna o tyle, że zamiast na wiać klatkę podmuch bębnił mi po grdyce - czyli ocena in minus od jakiegoś czasu chodzi mi natomiast po głowie założenie varioscreena, ale póki co powstrzymuje mnie cena... wolę ten szmal puścić ze spalinami jeszua Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiga Re: Szyba do turystyki... IP: *.88-199-146.vspace.pl 09.01.19, 13:50 Można dociąć na wymiar poliwęglan lity, tu na blogu różnice względem plexi... PC jest bardziej elastyczny od pleksi. sklep.wiga.com.pl/blog/PLEXI-czy-POLIWEGLAN-lity.html dostępne są różne grubości w sklepach sklep.wiga.com.pl/Plyty-Poliweglan/Poliweglan-Lity/ Odpowiedz Link Zgłoś
pekos Re: Szyba do turystyki... 06.01.20, 19:48 Musisz poszukać dłuższej od obecnej i z dodatkowym garbem będzie inaczej też rozbijać powietrze. Co do marki to moim zdaniem bez znaczenia w motocyklach bo i tak z czasem się porysuje i tak Odpowiedz Link Zgłoś