Dodaj do ulubionych

trudne wybory moralne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:14
Jakie mozecie polecic ksiazki o trudnych wyborach moralnych - miedzy miloscia
a obowiazkiem, o nieszczesliwej milosci np ludzi zyjacych w malzenstwie lecz
uwiklanych w inne zwiazki uczuciowe...... Mam na mysli literature piekna a
nie harlekiny!
Chodzi mi o klimat Samotnosci w sieci - choc wiem ze zaraz niektorzy napisza
ze to nie jest ksiazka wysokich lotow. OK, poleccie mi cos dobrego o takiej
tematyce.
Obserwuj wątek
    • kampysia Re: trudne wybory moralne 14.01.05, 22:51
      Bardzo duzo, wrecz niezliczona ilosc problemow moralnych jest w "The discovery
      of heaven" Mulischa, ksiazce, ktora polecam wszedzie i wszystkim, chcacych
      poszerzyc horyzonty - ta ksiazka daje niesamowity punkt widzenia i zmienia
      opinie czlowieka na bardzo wiele spraw.
      • staua Re: trudne wybory moralne 15.01.05, 06:24
        Jak Mulisch, to takze "The Procedure".
        Pat Conroy " Beach Music", o ktorej wspominam w watku o malo znanych. Bohaterowie tam maja
        mnostwo sytuacji, gdzie musza wybrac miedzy dwiema niemozliwosciami :-)
        • Gość: ewulka Re: trudne wybory moralne IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.05, 00:38
          rozumiem ze lektura tylko w oryginale??
          • staua Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 22:38
            Mulisch na pewno byl tlumaczony, bo to jego najbardziej znana ksiazka (ja tez czytalam tlumaczenie,
            ale na angielski, bo latwiej mi dostac).
            Pat Conroy - sprawdze. Mysle, ze bardzo prawdopodobne, ze byl tlumaczony (zwlaszcza ta ksiazka ma
            w sobie elementy polskie, bo duzo jest w niej o ludziach, ktorzy przezyli Auschwitz).
            • kampysia Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 22:48
              Na polski tlumaczona byla tylko "Procedura" Mulischa, "The discovery of heaven"
              jeszcze nie i sama sie zastanawiam, czy by tego nie zrobic... Tylko nie wiem,
              jak mam sie do tego zabrac... (mam na mysli kontakt z wydawnictwem, jakim?)
              • staua Re: trudne wybory moralne 17.01.05, 00:41
                Tak, wlasnie o "Procedurze" mowilam :-) Jak mozesz przetlumaczyc z niderlandzkiego, to zrob to
                koniecznie - chyba jest jakies forum o wydawnictwach i tam jest sporo tlumaczy (a i tutaj pewnie
                zagladaja). Powodzenia!
          • staua Znalazlam w Merlinie 16.01.05, 22:39
            wydana przez Zysk i S-ka:
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/187493
            dostepny jest tez "Ksiaze przyplywow".
    • Gość: koralina Re: trudne wybory moralne IP: *.crowley.pl 15.01.05, 11:22
      Polecam "Złotego pelikana" Stefan Chwina. Cała powieść jest o zmaganiach
      głownego bohatera z własnym sumieniem. Nie wiem czy autor zrobił to specjalnie,
      ale podobnie jak w "Samotności w sieci" główny bohater ma na imię Jakub, a
      dziewczyna, którą "ma na sumieniu" ma na imię Natalia:)
      • staua Re: trudne wybory moralne 15.01.05, 19:06
        Tzn. kto co robil specjalnie? "Zloty Pelikan" wyszedl w styczniu 2003,
        a "Samotnosc" we wrzesniu 2003...
        • Gość: koralina Re: trudne wybory moralne IP: *.crowley.pl 15.01.05, 19:35
          Nieprawda. Pierwsze wydanie "Samotności w sieci" Wiśniewskiego ukazało się 7
          grudnia 2001 roku. Prawdopodobnie piszesz o "Samotności w sieci. Trypytku."
          Chwin zaznacza, że w "Złotym pelikanie" znajdują się parafrazy wielu osób, a
          kto ciekaw niech je znajdzie. Dlatego myśle, że mam rację. Odniesienie do
          jednego z najwiekszych bestsellerów ostatnich lat daje ciekawy efekt,
          zwłaszcza, że Chwin wytyka komercjalizację współczesnego świata.
          • Gość: Marchewka Re: trudne wybory moralne IP: 80.44.175.* 15.01.05, 20:56
            'Wybor Zoffi',nie pamietam autora.Byl tez film z M.Streep.Polka-wiezniarka
            obozu koncentracyjnego musi wybierac miedzy zyciem syna lub corki.
            • slonecznawiosna Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 18:25
              Gość portalu: Marchewka napisał(a):

> 'Wybor Zoffi',nie pamietam autora.Byl tez film z M.Streep.Polka-wiezniarka
              > obozu koncentracyjnego musi wybierac miedzy zyciem syna lub corki.

Autorem "Wyboru Zofii" jest William Styron. Książka i film bardzo dobra.
              Polecam najpierw książke a póżniej film.

To troche nie na temat ale kiedy przeczytałam temat wątku bardzo szybko mi się
              nasuną film właśnie z tytółowym wyborem moralnym "Niemoralna propozycja"
              (Indecent Proposal)z Demi Moore w roli głównej. Oczywiście chodzi tam o
              miłość :)

Pozdrawiam

Iskierka
              • Gość: Aga Re: trudne wybory moralne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 15:57
                Film będzie w przyszłym tygodniu w telewizorni
              • Gość: chocho Re: trudne wybory moralne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.14, 18:53
                "Wybór Zofii" - polecam film ,niestety książki nie miałam okazji przeczytać
          • staua Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 00:27
            Mozliwe, rzeczywiscie pisalam o "Tryptyku". Pytalam z ciekawosci. "Zloty Pelikan" jest dobrym
            przykladem, "Samotnosci" nie czytalam.
    • slonecznawiosna Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 19:26
      Wybory moralne masz np.
      - „Lord Jim” Conrada, wybór i jego konsekwencje,
      - „Hańba” świeżo upieczonego noblisty Coetzee. Masz dwa wybory: ojca i córki.
      Niektórzy na tym forum okropnie się dziwili (co mnie denerwowało) jak główny
      bohater David Lurie mógł wybrać drogę „mniej uczęszczaną”, trudniejszą. Dobrze
      go rozumiem, może miał dosyć tamtego życia. Czy jak się wybierze „inną drogę”
      niż wszyscy, nie poleci za owczym pędem to ten ktoś jest inny w złym
      znaczeniu, jest nierozsądny? Więcej elastyczności i tolerancji. Ten problem i
      wybór wg. własnego serca (co jest jak najbardziej właściwym wyborem), który
      autor ukazał, to jedna z zalet książki i powodów dla których dostał tak
      prestiżową nagrodę jak Nobel. Przynajmniej ja tak uważam.

Wybór córki. Poszła za głosem serca, nie bojąc się o opinię – b. dobra postawa.
      Ojciec jej nie rozumiał – ja chyba na poły też, muszę to przyznać. Wydaje mi
      się że wybór był spowodowany miłością do ziemi, do wsi gdzie mieszkała, reszta
      się nie liczyła.

Książka porusza wiele innych problemów, tytułowych hańb. Gorąco polecam :)

Pozdrawiam

Iskierka
    • makusia_p Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 20:00
      Wiele jest takich książek, z wydanych przed laty polecam zapomnianą
      M.Eliade "Wesela w domu", A.Kowalskiej "Pestkę". Z nowszych Z.Shalev "Życie
      miłosne" a potem drugą powieść tej samej autorki "Mąż i żona". Z innego kręgu
      kulturowego - książkę po trosze zanurzoną w klimatach Marqueza - choć rzecz
      dzieje się w Wenecji "Proste modlitwy" M.Goldinga, z kręgu pisarek kanadyjskich
      z nutą baśniowości "Magię pogody" L.Hay, a na koniec coś z polskiej półki -
      traktując jako "szczyptę literackiego dzięgciu" - "Senas" W.Horwatha.
      Ciekawej lektury :)
      • staua Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 22:41
        To nie Eliade napisal "Wesela w domu". Autorem tej ksiazki jest Hrabal.
    • makusia_p Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 20:11
      Gwoli uzupełnienia listy ... przyszła mi jeszcze do głowy "Madame" A.Libery,
      ale chciałam zaznaczyć że proponowane uprzednio książki tylko pewnymi
      elementami mogą być klimatycznie zbliżone do prozy Wiśniewskiego.
      Pozdrawiam
    • rafi.raf Re: trudne wybory moralne 16.01.05, 22:54
      na poczatekmpolecam: "niecieprliwosc" autorstwa zweiga
      "24 godziny z zycia kobiety i inne opowiadania" rowniez zweiga

tam jest chyba to czego szukasz:)
      • Gość: kocisko Re: trudne wybory moralne IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.14, 23:01
        Dokładnie to właśnie chciałam napisać ( a właściwie ''Niecierpliwość serca'') , jak również opowiadania wymienione przez rafi,raf , ale polecam też '' Młyn na wzgórzu '' duńskiego noblisty Karla Gjestrupa (mogłam zgubić jakąś literkę za co przepraszam - och , te skandynawskie nazwiska). To jest dopiero jazda !
    • Gość: Ewa Re: trudne wybory moralne IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 16.01.05, 23:04
      "Anna Karenina" Tołstoja!
      "Frida" np. w najpopularniejszym wydaniu Barbary Mujica
      "Złoty pelikan" Chwina
      "Hańba" Coetzee
      "Wielki myk" Elżbieta Misiak
      "Kochanka Brechta" Jacques - Pierre Amette
    • Gość: wiedźma Re: trudne wybory moralne IP: 195.205.51.* 17.01.05, 14:06
      "Co się wydarzyło w Madison County", tyle że książka jest marna, za to film
      Clinta Eastwooda - świetny
    • apokalipssa Re: trudne wybory moralne 17.01.05, 20:26
      A ja proponuję klasykę - Żeromski "Wierna rzeka" i "Ludzie bezdomni", dylematy
      moralne bohaterów Żeromskiego to mój temat maturalny, dlatego takie było moje
      pierwsze skojarzenie:), pozdrawiam

Apokalipssa
      • Gość: mlody Re: trudne wybory moralne IP: *.tele2.pl 27.01.05, 21:26
        A możesz podac jeszcze jakies tytuły z klasyki?
        • karodzaj Re: trudne wybory moralne 27.01.05, 21:48
          ja podam: ;-)

-"Fedra" Racine
          - "Dzika kaczka" Ibsen- o moralności i prawdzie w ogóle
          - "Antygona" Sofokles
          - "Cyd" P. Corneille
          - "Zdążyć przed panem Bogiem" H.Krall (postawa wobec śmierci...)
    • bizuerat Re: trudne wybory moralne 14.04.14, 11:10
      Z polskich pisarek dylematy rodzinno- macierzyńsko- małżeńskie poruszają np. Szepielak Anna, Kołakowska Agata, Kołczewska Katarzyna, Mirosława Kareta i Ewa Kopsik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka