olig 17.01.05, 22:56 Witam. Jaka opinia macie o Andzejewskiego? "Popiół i diament" mi się nie podobała, o inny książki Andzejewskiego tylko słuchałem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewamijo Re: Jerzy Andzejewski 18.01.05, 22:55 Ja mam bardzo pozytywną opinię, że sie tak enigmatycznie wyrażę. "Popiół i diament" nie jest książką wartą takiej uwagi, jak chociażby "Miazga" - autotematyczna, trudna, ale wciągająca; historia jej powstania i kłopotów z publikacją też jest niezmiernie ciekawa, poszukaj, poczytaj, przekonasz się. Jak nie chcesz się aż tak bardzo pomęczyć ("Miazga" to naprawdę trudna książka) to sięgnij po "Ciemności kryją ziemie", a zwłaszcza "Bramy raju". Wspaniała lektura Cię czeka:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
baronowa.solowiejczyk Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 00:12 he, pisałam pracę magisterską na polonistyce na temat Andrzejewskiego, a konkretnie na temat jego dzienników (publikowanych i nie). Najlepsze, co przeczytałam, to "Ciemności kryją ziemię" (świetna lektura). Dzienniki są potwornie nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 17:41 ha,ja również studiowałam polonistykę,ale na Andrzejewskiego z magisterką sie nie porywałam;)Z zajęć pamiętam "Miazgę"-nudne i wydumane,ale już "Bramy raju" i "Ciemności kryja ziemię"to naprawdę świetna lektura i zupelnie inne spojrzenie na chrześcijaństwo.Sięgnij też do biografii Andrzejewskiego(niestety autora nie pamiętam)-bardzo ciekawa! Odpowiedz Link Zgłoś
baronowa.solowiejczyk Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 18:41 Anna Synoradzka :) bardzo dobra biografia, a na końcu równie świetna bibliografia Odpowiedz Link Zgłoś
baronowa.solowiejczyk Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 18:48 aha, jeśli chodzi o "Ciemności kryją ziemię" to tak gwoli wyjaśnienia - chrześcijaństwo to tylko maska. To właśnie trochę psuje mi obraz tej powieści: świadomość obecności jej ukrytego celu. Andrzejewski chce się ładnie rozliczyć ze swoją socrealistyczną przeszłością. Ale powieść tak czy inaczej to kawał dobrej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 19:03 z tego co pamiętam dla mnie to opowiadanie nie było rozrachunkiem z przeszłościa J.A.,ale raczej z wiarą jako taką,ale to tylko moje prywatne odczucie. Była jeszcze inna nowela,o Ablu i Kainie,równie wstrząsająca,całkiem inne spojrzenie na tę historię,pamietam rewelacyjne zajęcia z tradycji antycznych,na których to omawialiśmy.... W ogóle to chyba powinnam poszukać notatek z zajęć,wtedy mogłabym na pewno ciekawiej podyskutować;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewamijo Re: Jerzy Andrzejewski 19.01.05, 19:20 Rety, jaki dół... :) Zgadnijcie proszę, jakie ja studia skończyłam? Zauważyłyście? Reszta milczy na ten temat, tylko polonistki piszą. Od razu widać, jak popularnym pisarzem jest dziś Andrzejewski... Zresztą nie tylko on. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 19:39 stanowczo "ciemnosci kryja ziemie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Jerzy Andzejewski IP: *.4web.pl 19.01.05, 20:05 Eeeeee tammmmm... Chyba najgorszą przypadłościa polonistów jest branie wszystkiego "nazbyt serio"...[od razu szukać notatek:p]:))))A życie jest sprawą zbyt poważną , aby brać je na serio, prawda?" Ja bardziej cieszyłabym się, jakby powastał tu wątek o pracach magisterskich napisanych o ...bo ja wiem o kim?:)))))) Może o Tulli? Albo o Bieńczyku? Andrzejewski nie jest zbyt oryginalny w "Bramach raju" . Pomysł zywcem ściągnięty z "Krucjaty dziecięcej" Schwoba. Ale sama ksiażka jest niezła i dla odmiany, dla mnie,to opowieśś o zmysłowości i duchowości, nie o chrześcijaństwie, nie o rozliczniu się z partią... A "Popiól i diament" hmmm...właściwie równocześnie trzeba czytać kilka ksiązek historycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 20:27 ;-))tu się nie zgodzę,podobno najgorszą przypadłością polonistów jest krytykowanie wszystkiego co wydane,a jednoczesnie niemoc napisania czegokolwiek samemu;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
baronowa.solowiejczyk Re: Jerzy Andzejewski 19.01.05, 22:51 no napisałam magisterkę o Andrzejewskim, co ja poradzę :))) "Bramy raju" to owszem, powieść o zmysłowości, ale moja opinia dotyczyła "Ciemności..." - to tak dla jasności :) ukłony baronowa s. Odpowiedz Link Zgłoś