Dodaj do ulubionych

nowa Musierowicz

01.02.05, 08:52
Ma coś jeszcze wyjść po "Języku Trolli"? I kiedy?
Obserwuj wątek
    • ryza_malpa1 Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 10:35
      Ma wyjść.
      "Żaba" . Okładka jest na stronach Akapit Press. Kiedy? Tego to nikt nie wie..
    • Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:29
      Ciekawe, kto będzie główną bohaterką...Oby to tylko nie była książka dla
      dzieci, jak "Hihopter", bo tytuł jakiś taki...Czy to pewne, że to kolejna część
      Jeżycjady?
      Mam wrażenie, że ostatnich kilka tomów było pisane w wielkim pośpiechu i
      po "Języku Trolli", który był baaardzo średni, nie spodziewam się już niczego
      nadzwyczajnego, ani nawet trzymającego dawny poziom.
      • kvinna :-) 01.02.05, 11:34
        Może nie należy popędzać Pani Musierowicz.
        Natchnienie musi mieć czas.
        • Gość: nighthrill Re: :-) IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:36
          Ja nie popędzam absolutnie, gotowa jestem poczekać, pytam tylko orientacyjnie
          kiedy :-) Chociaż chyba chciałabym, żeby była tak niezawodna, jak Woody Allen -
          nowy film co roku i każdy dobry :-)
          • wyciszka Re: :-) 01.02.05, 17:17
            nighthrill napisał(a):
            >chciałabym, żeby była tak niezawodna, jak Woody Allen -
            >nowy film co roku i każdy dobry :-)
            polemizowałabym...:)
    • Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:38
      A macie jakąś ulubioną część cyklu? Dla mnie to chyba "Szósta klepka" ( choć
      wcale nie czytałam ich po kolei, więc nie była pierwsza) i "Kwiat kalafiora".
      Za tymi nowszymi( od początku lat 90.) nie przepadam...
      • Gość: mona Re: nowa Musierowicz IP: *.com / *.3.165.28.tinet.pl 01.02.05, 13:34
        moja ulubiona to "Opium w rosole" o Geniusi, zawsze chce mi sie plakac jak to
        czytam chociaz juz nie jestem dzieckiem ani nastolatka:)
        • Gość: mikkea Re: nowa Musierowicz IP: *.tkdami.pl 01.02.05, 14:57
          Żaba - czy nie jest to przezwisko młodszej siostry Fryderyka S. W
          rzeczywistości ta dziewczynka nosiła imię Hildegarda. Może to o nią chodzi...
        • Gość: agrafia Re: nowa Musierowicz IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 14:57
          Moja ulubiona to "Opium w rosole"- zaczytałam na śmierć, takie mam stare
          wydanie w miękkiej oprawce z Kreską zaplataną w szalik :). Te najnowsze zawsze
          mnie rozczarowują, mam wrażenie, że to takie zapchajdziury, pisane nie z
          potrzeby serca, a kieszeni. No i niestety, coraz bardziej komercjalne chwyty
          (ta Pyza w ciązy i odnaleziony Pyziak to mnie fizycznie bolą :()
          • Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 16:25
            Mnie także :-( Cóż, zobaczymy, jak będzie tym razem.
            A skąd wiadomo jak ma na imię siostra Fryderyka? Chyba w żadnym tomie nic o tym
            nie ma...No, może w "Imieninach", czytałam raz i mogę nie pamiętać.
            Musierowicz sięga zawsze po jakąś nową bohaterkę/bohatera, których się nie
            spodziewamy...Osobiście obstawiłam, że będzie w końcu książka o Kasi, córce
            Kreski.
            • klymenystra Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 16:53
              o Zabie jest w "Imieninach" :)
              a ja najbardziej lubie "Pulpecje" i "Nutrie i Nerwus" :)
              • nighthrill Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 17:32
                tak, tak, "Pulpecja" jeszcze jest ok. Choć, moim zdaniem oczywiście, ta
                prawdziwa Musierowicz z kilmatem kończy się na "Brulionie Bebe B.".
                Ciekawe, czy młode dziewczyny wciąż to czytają i na tym się wychowują...
                • Gość: emka Re: nowa Musierowicz IP: 205.156.117.* 02.02.05, 12:08
                  ja muszę się przyznać, że wzruszam się jeszcze czytając "kalamburkę"
                  a wierna jestem od zawsze Anieli - "Kłamczucha"
                  • dziewczyna_mickiewicza Re: nowa Musierowicz 02.02.05, 15:54
                    klamczucha wspaniala.
                    kwiat kalafiora przewrotny.
                    pulpecja zabawna.

strasznie lubilam je czytac:)
                    • Gość: baba Re: nowa Musierowicz IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 16:18

Nutria i Nerwus ma niesamowity klimat goracego, wczesnego lata.
                      Jest w niej cos magicznego...
                      W poprzednie wakacje przemierzalam te tereny latem ( Inowroclaw, Pobiedziska,
                      Gniezno) pociagiem,zapadal zmrok, przypomnialam sobie Nutrie i po prostu
                      siedzialam cala podroz tak urzeczona, jakbym przeniosla sie w inny wymiar.
                      Tak jest potega literatury ...

Wlasciwie lubie wszystkie ksiazki MM. choc przyznam, ze po Nutrii tylko
                      Kalamburka naprawde mnie zachwycila.Kalamburka jest inna , choc nie kazdemu ta
                      odmiennosc odpowiada.Mimo to chetnie poczytam io Zabie i dowiem sie, co tam
                      dalej o znajomych slychC :-)
                      • Gość: karolina Re: nowa Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:40
                        Ach, bratnia dusza :-))
                        Dla mnie również "Nutria i Nerwus" ma tak zachwycający klimat upalnego lata, że
                        urzeka na samo wspomnienie.
                        W okolicy Świąt zawsze wracam do "Noelki".
                        Ale moje ulubienice to Ida i Aniela - jakoś czuję z nimi duchowe porozumienie ;-
                        ))
                        Na potęgę irytuje mnie Gabriela i Pyza - cukierkowe ideały, a fe.
                        • nenadaconte Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 19:58
                          Dla mnie tez "Nutria i Nerwus" !!!
                          :-)
          • yanga Re: nowa Musierowicz 03.02.05, 13:26
            "Opium w rosole" wycinałyśmy kiedyś z córką z "Płomyka"... I jednego odcinka
            nam zabrakło, ale był dramat!
      • amrita Re: nowa Musierowicz 06.02.05, 15:09
        Nutria i Nerwus to mój ulubiony tom. Ta atmosfera ucieczki :) szkoda że później
        ic znajomosc tak się skonczyła..
    • martitka18 Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 15:46
      Moje ulubione to"Pulpecja" i "Noelka":):).A "Jezyk Trolli" rzeczywiscie nie byl
      rewelacja.Moze nastepna ksiazka bedzie lepsza:)
      • refiona Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 20:22
        Zapraszam gorąco na nowiutkie forum! Tam możemy się nie ograniczać...
        • refiona Jeszcze raz próba linku 04.02.05, 20:24

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka