nighthrill 01.02.05, 08:52 Ma coś jeszcze wyjść po "Języku Trolli"? I kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ryza_malpa1 Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 10:35 Ma wyjść. "Żaba" . Okładka jest na stronach Akapit Press. Kiedy? Tego to nikt nie wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:29 Ciekawe, kto będzie główną bohaterką...Oby to tylko nie była książka dla dzieci, jak "Hihopter", bo tytuł jakiś taki...Czy to pewne, że to kolejna część Jeżycjady? Mam wrażenie, że ostatnich kilka tomów było pisane w wielkim pośpiechu i po "Języku Trolli", który był baaardzo średni, nie spodziewam się już niczego nadzwyczajnego, ani nawet trzymającego dawny poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
kvinna :-) 01.02.05, 11:34 Może nie należy popędzać Pani Musierowicz. Natchnienie musi mieć czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nighthrill Re: :-) IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:36 Ja nie popędzam absolutnie, gotowa jestem poczekać, pytam tylko orientacyjnie kiedy :-) Chociaż chyba chciałabym, żeby była tak niezawodna, jak Woody Allen - nowy film co roku i każdy dobry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka Re: :-) 01.02.05, 17:17 nighthrill napisał(a): >chciałabym, żeby była tak niezawodna, jak Woody Allen - >nowy film co roku i każdy dobry :-) polemizowałabym...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 11:38 A macie jakąś ulubioną część cyklu? Dla mnie to chyba "Szósta klepka" ( choć wcale nie czytałam ich po kolei, więc nie była pierwsza) i "Kwiat kalafiora". Za tymi nowszymi( od początku lat 90.) nie przepadam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: nowa Musierowicz IP: *.com / *.3.165.28.tinet.pl 01.02.05, 13:34 moja ulubiona to "Opium w rosole" o Geniusi, zawsze chce mi sie plakac jak to czytam chociaz juz nie jestem dzieckiem ani nastolatka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikkea Re: nowa Musierowicz IP: *.tkdami.pl 01.02.05, 14:57 Żaba - czy nie jest to przezwisko młodszej siostry Fryderyka S. W rzeczywistości ta dziewczynka nosiła imię Hildegarda. Może to o nią chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrafia Re: nowa Musierowicz IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 14:57 Moja ulubiona to "Opium w rosole"- zaczytałam na śmierć, takie mam stare wydanie w miękkiej oprawce z Kreską zaplataną w szalik :). Te najnowsze zawsze mnie rozczarowują, mam wrażenie, że to takie zapchajdziury, pisane nie z potrzeby serca, a kieszeni. No i niestety, coraz bardziej komercjalne chwyty (ta Pyza w ciązy i odnaleziony Pyziak to mnie fizycznie bolą :() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nighthrill Re: nowa Musierowicz IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 01.02.05, 16:25 Mnie także :-( Cóż, zobaczymy, jak będzie tym razem. A skąd wiadomo jak ma na imię siostra Fryderyka? Chyba w żadnym tomie nic o tym nie ma...No, może w "Imieninach", czytałam raz i mogę nie pamiętać. Musierowicz sięga zawsze po jakąś nową bohaterkę/bohatera, których się nie spodziewamy...Osobiście obstawiłam, że będzie w końcu książka o Kasi, córce Kreski. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 16:53 o Zabie jest w "Imieninach" :) a ja najbardziej lubie "Pulpecje" i "Nutrie i Nerwus" :) Odpowiedz Link Zgłoś
nighthrill Re: nowa Musierowicz 01.02.05, 17:32 tak, tak, "Pulpecja" jeszcze jest ok. Choć, moim zdaniem oczywiście, ta prawdziwa Musierowicz z kilmatem kończy się na "Brulionie Bebe B.". Ciekawe, czy młode dziewczyny wciąż to czytają i na tym się wychowują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: nowa Musierowicz IP: 205.156.117.* 02.02.05, 12:08 ja muszę się przyznać, że wzruszam się jeszcze czytając "kalamburkę" a wierna jestem od zawsze Anieli - "Kłamczucha" Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: nowa Musierowicz 02.02.05, 15:54 klamczucha wspaniala. kwiat kalafiora przewrotny. pulpecja zabawna. strasznie lubilam je czytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: nowa Musierowicz IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 16:18 Nutria i Nerwus ma niesamowity klimat goracego, wczesnego lata. Jest w niej cos magicznego... W poprzednie wakacje przemierzalam te tereny latem ( Inowroclaw, Pobiedziska, Gniezno) pociagiem,zapadal zmrok, przypomnialam sobie Nutrie i po prostu siedzialam cala podroz tak urzeczona, jakbym przeniosla sie w inny wymiar. Tak jest potega literatury ... Wlasciwie lubie wszystkie ksiazki MM. choc przyznam, ze po Nutrii tylko Kalamburka naprawde mnie zachwycila.Kalamburka jest inna , choc nie kazdemu ta odmiennosc odpowiada.Mimo to chetnie poczytam io Zabie i dowiem sie, co tam dalej o znajomych slychC :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: nowa Musierowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:40 Ach, bratnia dusza :-)) Dla mnie również "Nutria i Nerwus" ma tak zachwycający klimat upalnego lata, że urzeka na samo wspomnienie. W okolicy Świąt zawsze wracam do "Noelki". Ale moje ulubienice to Ida i Aniela - jakoś czuję z nimi duchowe porozumienie ;- )) Na potęgę irytuje mnie Gabriela i Pyza - cukierkowe ideały, a fe. Odpowiedz Link Zgłoś
nenadaconte Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 19:58 Dla mnie tez "Nutria i Nerwus" !!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: nowa Musierowicz 03.02.05, 13:26 "Opium w rosole" wycinałyśmy kiedyś z córką z "Płomyka"... I jednego odcinka nam zabrakło, ale był dramat! Odpowiedz Link Zgłoś
amrita Re: nowa Musierowicz 06.02.05, 15:09 Nutria i Nerwus to mój ulubiony tom. Ta atmosfera ucieczki :) szkoda że później ic znajomosc tak się skonczyła.. Odpowiedz Link Zgłoś
martitka18 Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 15:46 Moje ulubione to"Pulpecja" i "Noelka":):).A "Jezyk Trolli" rzeczywiscie nie byl rewelacja.Moze nastepna ksiazka bedzie lepsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
refiona Re: nowa Musierowicz 04.02.05, 20:22 Zapraszam gorąco na nowiutkie forum! Tam możemy się nie ograniczać... Odpowiedz Link Zgłoś