Gość: justyna IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.02.05, 10:11 Co polecacie Nabokova?Przeczytalam jego opowiadania (rewelacja);powiesc "Krol,dama ,walet" i ide do biblioteki po cos nastepnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MKW Re: Nabokov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 10:20 Jak to co? "Lolitę" przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Nabokov 15.02.05, 11:25 "Wykłady o literaturze". i uważaj, żeby nie przedawkować. Nabokov w nadmiarze szkodzi własnemu osądowi :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Nabokov IP: *.4web.pl 15.02.05, 11:46 ydorius napisał: > > "Wykłady o literaturze". > i uważaj, żeby nie przedawkować. Nabokov w nadmiarze szkodzi własnemu osądowi : > -) Dlaczego szkodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Nabokov 15.02.05, 11:57 Bo jest pryncypialny i kategoryczny. Bardzo. I megalomański :-) Połączenie tych cech wywołuje u mnie jeden zasadniczy efekt: polega on na tym, że przestaję mu ufać po pewnym czasie i zdaje mi się nieautentyczny. Będąc pisarzem dobrym (potężny i dopracowany warsztat) jest w tym bardzo niebezpieczny: nigdy nie wiadomo gdzie kończy się rzeczywista wartość nabokovowskiej książki a zaczyna gra autorska. Dlatego sądzę, że Nabokov w nadmiarze szkodzi i dlatego cenię przede wszystkim jego krytyczne opracowania. Tam przynajmniej się nie kryje za fabułą :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Nabokov IP: *.4web.pl 15.02.05, 12:13 Może i masz rację, ale Nabokov jest równie "megalomański" w wykładach o pisarstwie innych, nie sądzisz---------> właściwie to czasem mozna się zastanowić, czy on jakiegokolwiek pisarza lubił choc w ...30%? Na niewielu zostawia suchą nitkę Tam niżej pojawia sie "Pnin"---------> niby słodka książka, którą niedawno po raz trzeci przeczytalam i niewątpliwie Nabokov nadaje sie do czytania tylko tak (kilkakrotnie), jesli chce sie choć trochę nie dać uwikłać w grę... A i tak nie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Nabokov 15.02.05, 12:51 niewątpliwie ulubionym pisarzem Nabokova jest Nabokov :-) Myślę, ze lubił go w 100% :-) W wykładach o pisarstwie jest megalomański, ale są one pożyteczne. Ulissesa przeczytałem z wykładem Nabokova w pamięci i okazało się to solidne rusztowanie (oczywiście starałem się jak najmniej dowiedzieć o treści książki Joyce'a, mając w pamięci własne ostrzeżenia przed Władimirowym wpływem). Lubię przeczytać książkę, a potem poczytać co miał o niej do powiedzenia Nabokov. Zmusza to mnie do wyłuszczenia tych punktów w których się nie zgadzamy, a to twórcze zajęcie :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Nabokov IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.02.05, 14:09 Pozycze moze wiec najpierw tego "Pnina".Czytalam jeszcze jego "Przezroczyste przedmioty",ale na razie nie czuje jego zbytniego wplywu na moja osobe:)"Wyklady" zostawie sobie na pozniej.Dzieki za wskazowki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: Nabokov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:39 A ja polecam z całą pewnością "Śmiech w ciemnościach" moim zdaniem najlepsza książka tego autora. Jeśli natomiast chodzi o Lolitę to nie pasuje mi do reszty jego twórczości jest całkiem inna (taka jakaś komercyjna i jakby w tym celu stworzona) według mnie najgorsza jego powieść. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi_joa Re: Nabokov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:46 "Lolita", "Maszeńka"...a tak na marginesie czytał ktoś "Dar"? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Nabokov 16.02.05, 07:32 Gość portalu: archi_joa napisał(a): > ...a tak na marginesie czytał ktoś "Dar"? Ja czytałam. Mam polski przekład Eugenii Siemaszkiewicz. a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Nabokov 16.02.05, 07:34 Gość portalu: justyna napisał(a): > Co polecacie Nabokova? Na tym forum znajdziesz dużo wypowiedzi o Nabokovie. Czasem warto skorzystać z wyszukiwarki :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś