piterek_82 16.08.05, 09:50 Witam! Co warto przeczytać tego autora oprócz "Lolity" oraz "Wykładów o literaturze" i "Wykładów o Don Kichocie? "Dar"?"Oko"? A może inne utwory polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Vladimir Nabokov 16.08.05, 10:03 Zdecydowanie Pnin i jeszce bardziej zdecydowanie Blady Ogień. A na deser Pamięci, przemów i Spójrz na te Arlekiny. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
maga_ Re: Vladimir Nabokov 16.08.05, 10:57 oprócz obowiązkowego "Pnina" ja dorzucę "Zaproszenie na egzekucję". Jak dla mnie najlepsze. Poza tym "Obrona Łużyna" (nie tylko dla miłośników szachów). W ogóle Nabokova warto przeczytać wszystko. (no, może "Maszeńkę" można sobie odpuścić bez ogromnej straty...) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Vladimir Nabokov 16.08.05, 11:18 No tak, jak zwykle w wątku o Nabokovie "Pnin" na czele :-) Przyłączam się i ja, "Pnin" to mój ulubiony nabokov :-) Radzę przeczytać wszystko, również wspomnieniowe książki "Tamte brzegi" (chyba taki jest tytuł) i "Pamięci przemów". a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine_koina Re: Vladimir Nabokov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:21 i tak to jest, gdy póxno się wstaje... wszystko polecone zostało, a ja swieżo w trakcie Arlekinów... pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine_koina Re: Vladimir Nabokov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:25 oj nie, nie widze "Przezroczystych przedmiotów"... a właśnie, które tłumaczenie lepsze: przezroczyste przedmioty, cZy przejrzystość rzeczy? chodzi mi o cały tekst, bo czytałam tylko to pierwsze; o oryginał nie pytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Vladimir Nabokov 16.08.05, 12:26 Polecam Dar i Zaproszenie na egzekucję. Ale oczywiście książki polecane wyzej tez przeczytaj - koniecznie!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: Vladimir Nabokov 17.08.05, 17:01 Witam wszystkich! Dzięki za Wasze rady! Skorzystałem z nich i wypożyczyłem na dobry początek "Pnin", za jakiś czas postaram się zamieścic tu moje wrażenia, mam nadzieję, że znajdę czas na przeczytanie Nabokova, choć jak na razie musi poczekać w kolejce-hihihihhi!!! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś