Gość: gelek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:00 Ktos czytał?Właśnie jestem w trakcie,interesująca lektura nie ma co,chetnie podzilę sie refleksjami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guleranda Re: zaczynaj 10.04.05, 14:20 Muszę powiedzieć,że nie ze wszystkim sie zgadzam,ale jednak trudno przejść obojetnie koło tak dogłegnej analizy charakteru narodowego. Chocby sprawa żydowska.Rzeczywiście zawsze mówiło się,że to z powodu naszej wielkiej tolerancji tak wielu zydów mieszkało w Polsce,a Dmowski odsłania te piekną maskę pisząć,że to z powodu naszego (szlacheckiego) lenistwa i tego,że szlachciece nie chcieli aby klasa mieszczańska miała w zbyt wielkie zasoby ekonomiczne w rekach przez co mogłaby odsunąc szlachciców od władzy.a zydzi jako "zywioł, nie nalezący ani kulturalnie ani politycznie do społeczeństwa" nie był takim zagraożeniem.Jednoczesnie skutecznie skupiał w sobie ekonomiczną władze,odsuwajac mieszczan od władzy.Przez to niby szlachta pewna swego stołka nic nie robiła dla polski.Cos w tym jest szczególnie jesli spojy się dzis na naszych polityków.Oczywiście ze szlachta to oni nic wspólnego nie maja,ale mentalnośc jakby ta sama. Na razie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony Re: zaczynaj 10.04.05, 18:55 Dmowski zamiast pie..ć o spiskach, i pokazywać " o tu panie wybili", postulował zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Trzeźwość w miejsce chciejstwa. Pragmantyzm zamiast teatralnych gestów. Wysiłek i praca zamiast snucia nierealnych scenariuszy. Rosja Niemcy, to dla niego przykłady do naśladowania a nie poletko do uprawiania nienawiści i kultu cierpiętnictwa. Uznawał, że w polityce nie ma sentymentów i że tylko narody dobrze zorganizowane mają prawo i szansę przetrwania. Liczy się w niej siła i racja stanu, a nie racja moralna. Naród ponad wszystko. Taki słowiański Machiavelli z tym, że suwerenem nie jest książę a wspólnota spajana więzami etnicznymi, języka i tradycji. Nie dąsał się za to, że tygrys nie chce być wegetarianinem (nasi sąsiedzi) Niechęć do Żydów nie miała podłoża rasistowskiego, wynikała z sytuacji społecznej której genezę i przyczyny częściowo wyjasniłeś. to tyle narazie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelek Re: zaczynaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:49 W sumie to nawet nie zauważyłam jakiegoś ostentacyjnej nienawiści do narodu zydowskiego,tylko właśnie zrozumienie ich postępowanie jako dobrze wykorzystana sytuacja naszego charakteru.Dobrze piszesz o tych mięsożercach.Tak się zastanawiam czy Dmowski dzis byłby za nasza interwencja w Iraku.Myslę,że tak.Chwali np. Anglików za dobrze wykorzystany kolonializm.Trochę mi nie odpowiada ta łatwość z jaka przychodzi mu namawianie do imperialnych zapedów.Ale moze trzeba mocno walnąć w stół aby ktokolwiek cokolwiek zrobił. Na razie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
margala co to za nowoczesność 11.04.05, 14:42 czy "Myśli Nowoczesnego Polaka" po upływie kilkudziesięciu lat nadal mogą być nowoczesne? [pytanie retoryczne] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony tak zwłaszcza dla narodowców: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:39 "Od dawna już mam poczucie tego, że nasz system politycznego myślenia - o ile o takim może być mowa - w przeważnej mierze zbudowany jest na fałszach. W najważniejszych sprawach, w kwestiach dotyczących samej istoty naszego narodowego bytu, naszego stosunku do innych narodów i naszych widoków na samoistną przyszłość, polityczną i cywilizacyjną - zadawalniają nas zupełnie a nawet najlepiej nam smakują sądy, którym rzeczywistość zadaje kłam na każdym kroku. Czułem zawsze do tych fałszów instynktowną odrazę; ale w latach młodszych, nie rozumiejąc ich pochodzenia, przez to samo nie zdawałem sobie sprawy z istotnej ich wartości. Zajęły one tak poważne miejsce w naszej myśli politycznej, iż trudno było przypuścić, że kryje się poza nimi zupełna nicość; umysł młodzieńczy, niepewny siebie, torując sobie drogi myślenia, nie śmiał uderzać w nie, ale raczej z respektem je omijał. W miarę wszakże poznawania życia, w miarę gromadzenia doświadczeń przy pracy wśród swoich i spostrzeżeń w wędrówkach między obcymi, w miarę jak pod tymi wpływami z postępem wieku sąd dojrzewał i zdobywał najważniejsze znamię męskiego umysłu - konsekwencję, fałsze te coraz bardziej stawały mi na drodze i coraz większą czułem potrzebę walki z nimi." "Na głębszych podstawach oparty patriotyzm nie potrzebuje też żywić się i wspierać przekonaniem o wyższości swego narodu nad innymi, a poczucie niższości własnego narodu pod jakimkolwiek względem nie może zmniejszyć jego moralnej siły. Przywiązanie do narodu nie powinno osłabiać umysłu człowieka, jego zdolności do krytyki, nie powinno go zaślepiać w sądach o tym, co mu najbliższe, szerzenie zaś w narodzie przyjemnych złudzeń co do własnej wartości jest tym szkodliwsze, im dalsze są one od prawdy. Bo jeżeli silne i daleko posunięte w kulturze narody pod wpływem przekonania o swej wyższości nad innymi okazują skłonność do wynoszenia tych przymiotów, które stanowią ich siłę, to słabe i zacofane - idealizują te strony swego życia i charakteru, które są źródłem ich słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Myśl Nowoczesnego Polaka IP: *.dsl.vianetworks.de 12.04.05, 11:04 Cokolwiek Roman Dmowski później złego dokonał, za tę książkę słusznie należy mu się stosowne miejsce w narodowym panteonie. To wielki wzlot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelek Odniesienie do "dziś" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:34 Jak dzisiaj można by przełożyc mysli Dmowskiego?Do jakiej sytuacji je odnieść? Jak juz pisałam mi narzuca się mentalność naszych szacownych posłów do nic nie robienia,oraz całego społeczeństw i sytuacji chocby bezrobocia w Polsce:" O tym zeby kształcic odwagę do życia samodzielego, energię,rzutkość,inicjatywe,żeby wyrabiać ludzi uczciewie umiejacych brac z zycia,co im się należy,a nie czekających,az im bedzie dane, o tym w wychowaniu naszym mowy jeszcze nie ma."Moim zdaniem do tej pory nie ma."Mamy duzo ludzi zdolnych,ale niesłychanie mało uzdatnionych, bardzo duz miłych w towarzystwie,ale nadzyczaj mało umiejacych postepowac z ludzmi tam, gdzie interesy w gre wchodza(...)tym bardziej nie ma ludzi uymiejacych dawać poczatek nowym gałeziom wytwórczosci i zarobkowania,dla których tyle pola w naszym kraju"Czyz nie idealnie pasuje do terażniejszosci? Odpowiedz Link Zgłoś