Gość: akhu IP: 213.216.87.* 10.04.05, 21:17 Jaki wg was ma ta książka morał? I o co chdozi z tym przenoszeniem sofy przez rabinów, daję słowo, nie zrozumiałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: akhu Re: ŁOWCA AUTOGRAFÓW - Zadie Smith IP: 213.216.87.* 14.04.05, 15:13 up Odpowiedz Link Zgłoś
soulbrother Re: ŁOWCA AUTOGRAFÓW - Zadie Smith 19.04.05, 23:31 Jeśi dobrze pamiętam, to ta ksiązka jest o konflkcie kulturowym i pokoloeniowym, pani Smith inspirowała się zresztą Rushdiem, i po prostu opowiada o konsekwencjach postepu cywilizacyjnego, globalizacji, doprawia do niezłym humorem, itp, itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: ŁOWCA AUTOGRAFÓW - Zadie Smith IP: *.necik.pl / *.necik.pl 03.05.05, 01:18 Kurcze - być może książka jest i o "konsekwencjach postepu cywilizacyjnego, globalizacji". ale przede wszystkim, chiba, jest właśnie jakos skupiona na tym fenomenie - "Łowców autografów" i zjawiskach pokrewnych. To rzecz o pewnym rodzaju fetyszyzmu [grr]. Fetyszyzmu tego rodzaju, że cieszy się powszechnym szacunkiem, a nawet - poprzez nobilitację muzelaną, archiwalną - robi wrażenie wyższej formy obcowania z kulturą, sztuką. Pouczające i zmuszające do (auto)refleksji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Memorabilia... IP: *.gce.gliwice.pl 05.05.05, 17:43 kilka dni temu chciałem napisać posta w tym wątku, o rynku "memorabiliami" literackim. W tym celu udałem się do internetu( także i po to, aby zobaczyc to, o czym pisała Zadie). Bardzo pobieżne zapoznanie się z tematem (zacząłem od ebaya) uświadomiło mi, że to jest "w świecie" wręcz gigantyczny rynek. A jak to jest w Polsce? Czy możemy tu mówić o rynku? p.s. podpis Salingera, umieszczony na kartce zżółkłego papieru wielkości 2 paznokci, jest wyceniany na 20 tys.$. kartka pocztowa, czysta, z autografem Szymborskiej, chodzi po 300$ Odpowiedz Link Zgłoś