Dodaj do ulubionych

5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażenie

• dreaded88 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 25.07.02, 18:17
      Nietzsche "Tako rzecze Zaratustra"
      Dostojewski "Zbrodnia i kara"
      Junger "W stalowych burzach"/"Na marmurowych skałach"
      Bułhakow ( wiadomo co )
      Carpentier "Eksplozja w katedrze"/"Królestwo z tego świata"
    • Gość: Czytacz/ka Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.proxy.aol.com 25.07.02, 21:32
      Oto one:
      1. Astrid Lindgren "Dzieci z Bullerbyn", czytane 6x w dziecinstwie, a pozniej
      jeszcze raz na glos swoim pociechom

2. Isaak Bashevis Singer, wszystko bez wyjatku!!!

3. John Steinbeck "Grona gniewu" i na pewno "Z drugiej strony Edenu"

4. Susanna Tamaro, wnuczka Italo Svevo, wspolczesna pisarka wloska, slabo
      wydawana w Polsce, a szkoda, bo pisze leciutko, a jednak gleboko. Tu: "Anima
      Mundi", "Cara Mathilda", a przede wszystkim "Idz, dokad prowadzi cie serce".

5. Pod numerem "Piec" umieszcze pieciu Panow:

- Bruno Schulz "Sklepy cynamonowe", nikt nie pisze tak poetycznie proza, jak
      autor "Sanatorium pod Klepsydra"

- Gabriel Garcia Marquez ...nie, nie "Sto lat samotnosci" (choc piekna to saga
      o rodzinie Buendia), lecz "Milosc w czasach cholery"

- Graham Greene, ten od "Orient Express" i "Podrozy z moja ciotka", a mnie
      najbardziej spodobalo sie "Sedno sprawy"

- Michael Ondaatje, po polsku czytalam "Angielskiego pacjenta" i "W lwiej
      skorze", bardzo dobre sa tez "Anils Geist" (Duch Anils?)i "Buddy Bodens Blues"

- i na koncu, choc wcale nienajgorszy, wrecz przeciwnie, by pozostal dluzej w
      pamieci: ADAM ZAGAJEWSKI i cala jego poezja.

Pozdrawiam Innych Czytaczy i Czytaczki

• Gość: Czytacz/ka Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.proxy.aol.com 26.07.02, 20:55
        Male sprostowanie: tytul ksiazki G.G. Marguez w tlumaczeniu polskim
        brzmi "Milosc w czasach zarazy". Czytalam po niemiecku i "Die Liebe in der
        Zeiten der Cholera" przetlumaczylam beztrosko i niezgodnie z polska wersja.
        Mysle, ze Fermina Diaza i Florentino Ariza wybacza mi.
        • Gość: brain69 aka gaspar Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.opa-carbo.com.pl 26.07.02, 23:51
          Kolejność dowolna:
          Twórczość Hermanna Hessego z uwzględnieniem Wilka Stepowego
          Twórczość Philipa K.Dicka z uwzgl.Valis i Bożej Inwazji
          Twórczość Henry Millera z uwzgl.trylogii Sexus,Nexus,Plexus
          Twórczość Charlesa Bukowskiego-wszystko
          Twórczość Stephena Kinga z uwzgl.Christine i TO
    • Gość: sąsiad Józef Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 21:22
      Najlepiej pamiętam "Konika Garbuska", kórego w dzieciństwie czytał mi dziadek.
      Mam to piekne, ilustrowane wydanie cały czas, bardzo lubię do niego wracać.
    • Gość: lamia ukochane ksiazki IP: *.freebsd.lublin.pl 27.07.02, 22:36
      1. "Sto lat samotnosci" Marqueza za gęstosc jego prozy, za to, ze za kazdym razem jak to czytam to odkrywam mase szczegolow, ktorych wczesniej nie zauwazylam. Za to, ze widac ze autor kocha swoje postacie.
      2."wilk stepowy" Hermana Hesse. Chyba dlatego, ze przeczytalam ja w odpowiednim momencie mojego zycia.
      3."szklany klosz" Sylvii Plath. Porces popadania w obłęd oddany tak umiejetnie.. Zreszta patrzac na biografie autorki nie ma sie czemu dziwic.
      4. "Nieznosna lekkosc bytu" Kundery... Lekko przedstawia trudne problemy. No i piekna para - Tereska i Tomasz..
      5."mysli" Seneki - Jak mam zly humor to jedyne lekarstwo :)

pozdrawiam
    • Gość: lamia refleksje po przeczytaniu postow IP: *.freebsd.lublin.pl 28.07.02, 00:14
      1. Wszyscy czytaja te same ksiazke... zadnego zroznicowania.. zgodnie z moja teoria spiskowa to cos ZNACZY. Nie niepokoi was, ze mimo, ze rynek wydawniczy dysponuje dosc szeroka oferta, w sumie wszyscy czytaja te same pozycje... ?
      2. Mieszacie literature z gornej polki ( Marquez, Szekspir, Dostojewski, Mann..) z 'literatura' popularna ( King, Wharton, Carroll ). Tak sobie pomyslalam,ze w sumie kiedys i ci klasycy byli popularni... Ale ja mam nadzieje, ze Wharton, Carrol, King, Koontz i inni nie przetrwaja w ludzkiek swoadomosci tak dlugo jak ci wielcy literatury...

pozdrawiam
      • momi Re: refleksje po przeczytaniu postow 28.07.02, 17:18
        A ja pozwole sobie na uwagę.Tytuł wątku to "książki które wywarły na Was duże
        wrazenie".Ty zmieniłaś go na "ukochane książki". Jest różnica. Wymienione
        przeze mnie "Przygody Koziołka Matołka" i "Malowany ptak" to nie są moje
        ulubione książki do dziś,ale faktycznie w swoim czasie wywarły na mnie duże
        wrażenie.I czasem Ci wielcy literatury, po których książki sięgnęłam nie
        zrobili na mnie takiego wrażenia jak "Przygody Koziołka Matołka " przeczytane w
        wieku lat kilku.I odpowiadając na Twój punkt pierwszy:czytamy niekoniecznie to
        samo,ale to ,że wiele pozycji powtarza sie świadczy o tym ,że
        Dostojewski,Marquez,Mann Szekspir robią wrażenie.I o to chodzi w tym wątku.A
        odnośnie punktu drugiego to przecież może zrobić wrażenie książka "nie z górnej
        półki"(trochę określenie od Ciebie).Ja np. lubię czasem poczytać książki
        kryminalno-szpiegowskie.Chyba robią na mnie wrażenie bo czytam czasem do 3 nad
        ranem.Ale w kontekście Twojego postu nie wiem czy to w dobrym tonie przyznać
        się do czytania literatury lżejszej:))
        • Gość: lamia dalsze refleksje po przeczytaniu postow IP: *.freebsd.lublin.pl 28.07.02, 23:17
          momi napisała:

> Tytuł wątku to "książki które wywarły na Was duże
          > wrazenie".Ty zmieniłaś go na "ukochane książki". Jest różnica.

Hmm.. dla mnie jedno = drugie :) Ksiazki, ktore cos we mnie poruszyly sa moimi ukochanymi ksiazkami :) Np ksiakzi Musierowicz, ktore do dzis dzien do m nie przemawiaja.. :)))

Wymienione
          > przeze mnie "Przygody Koziołka Matołka" i "Malowany ptak" to nie są moje
          > ulubione książki do dziś,ale faktycznie w swoim czasie wywarły na mnie duże
          > wrażenie.

No ja sie nie dziwie. Wiesz...przecyztalam wszystko ( oprocz jeszcze Pustelnika z 69 ulicy) Kosinskiego.. oprocz Malowanego Ptaka wlasnie.. Boje sie tego tknac.. za duzo brytalnosci jak dla mnie :) Ale.. czytalam inne brutalne ksiazki i chociaz moze bylam zniesmaczona nie wywarly na mnie wrazenia. Moze inaczej : Nie wywarly na mnie Wrazenia czyli czegos co by we mnie potem dlugo tkwilo jak ciern i kazalo o osbie myslec :)

I czasem Ci wielcy literatury, po których książki sięgnęłam nie
          > zrobili na mnie takiego wrażenia jak "Przygody Koziołka Matołka " przeczytane w wieku lat kilku.

No tak . NIe moze do Ciebie przeciez wszytsko przemawiac. TO zrozumiale, musialabys byc w innym przypadkiem "Bogiem".

I odpowiadając na Twój punkt pierwszy:czytamy niekoniecznie to
          > samo,ale to ,że wiele pozycji powtarza sie świadczy o tym ,że
          > Dostojewski,Marquez,Mann Szekspir robią wrażenie.

Ojj... no robia robia... ale DLACZEGO WSZYSCY ich czytaja :) TO jakas propagandowa sprawka rzadu ;)

I o to chodzi w tym wątku.A
          > odnośnie punktu drugiego to przecież może zrobić wrażenie książka "nie z górnej
          >
          > półki"(trochę określenie od Ciebie).Ja np. lubię czasem poczytać książki
          > kryminalno-szpiegowskie.Chyba robią na mnie wrażenie bo czytam czasem do 3 nad
          > ranem.

Hyh.. na mnie robia wrazenie chały.. Ehhh.. czy to chodzi o takie wrazenie? Ja kiedys namietnie czytalam kryminaly A CHristie , dopoki nie uznalam, ze na poczatq ksiazki wiem kto zabil... No, fajna zabawa do tego czasu byla. Ale czy te pozycje pozostawily we mnie jakis trwalszy slad? Nie sadze :)

Ale w kontekście Twojego postu nie wiem czy to w dobrym tonie przyznać
          > się do czytania literatury lżejszej:))

Ojojoj... no bez przesady :) Ja uwielbiam SF :) I zaczytywalam sie przez pewien czas w Sapkowskim ( z niecierpliwoscia czekam na zapowiadana trylogie). :)))) Czyli troche zle odczytalas moja wypowiedz :)

pozdrawiam! :)))
          • Gość: lamia Re: dalsze refleksje po przeczytaniu postow- BLAD IP: *.freebsd.lublin.pl 28.07.02, 23:29
            Gość portalu: lamia napisał(a):

> Ojj... no robia robia... ale DLACZEGO WSZYSCY ich czytaja :) TO jakas propagand
            > owa sprawka rzadu ;)
            >
            Ale wstyd!!! Za duzo ogladam telewizji z niedouczonymi dziennikarzami, politykami i innymi yteligetnami... Oczywiscie powinna byc : "DLACZEGO WSZYSCY JE czytaja" Qrcze... zapadam sie pod ziemie... Momi pociesz mnie, pls :)))

pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam...
        • Gość: Vera Re: refleksje po przeczytaniu postow IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.02, 13:00
          momi napisała:

> A ja pozwole sobie na uwagę.Tytuł wątku to "książki które wywarły na Was
          duże
          > wrazenie".Ty zmieniłaś go na "ukochane książki". Jest różnica.
          I to zasadnicza.
          Całkowicie zgadzam się z Momi. Bo to, że gdy miałam naście lat i utożsamiałam
          się z bohaterkami Jeżycjady, nie oznacza, że mając dwadzieścia wciąż będę
          czytać ten cykl z takim wrażeniem. To chociażby fakt, iż mając 14 lat
          przeczytałam Zbrodnię i Karę i książka ta mną wstrząsneła, to teraz w życiu bym
          jej tak nie odebrała czytając po raz pierwszy. Rożnica jest dla mnie w tych
          pojęciach ogromna.
          pozdrawiam
          Vera
    • Gość: Mimi Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.07.02, 12:09
      "W poszukiwaniu straconego czasu" Proust
      "Czarodziejska góra" Mann
      "Sto lat samotności" Marquez
      "Gra w klasy" Cortazar
      "Zbrodnia i kara" Dostojewski
    • Gość: aga Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.toya.net.pl 29.07.02, 11:08
      1. LISTY DO BRATA - Vincent van Gogh. Ta książka zmieniła mój cały
      światopogląd i utwierdziła w przekonaniu, że van Gogh był wielkim człowiekiem i
      wielkim umysłem.
      2. MIŁOŚĆ W CZASACH ZARAZY - G.G. Marcqez. Najlepsza książka o miłości jaką
      dotychczas przeczytałam.
      3. SOKRATES - Tomanov. Sokrates jest moim ulubionnym filozofem, a jego
      motto: "W każdym człowieku jest słońce tylko trzeba pozwolić mu płonąć" napawa
      mnie wielkim optomizmem.
      4. SŁOŃ - Mrożek. To jedno z licznych opowiadań tego autora, ale jak dla mnie
      najzabawniejsze. Absurd, sarkazm, i ironia niestety treść chyba nadal aktualna.
      5. OPTYMIZMU MOŻNA SIĘ NAUCZYĆ - Seligman. Podręcznik dla psychologów, ale
      napisany przystępnym językiem. Zbawienie dla ludzi wrażliwych.
    • Gość: taniej Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: 217.96.37.* 29.07.02, 11:55
      no to sru:
      Czarodziejska góra Mann
      Wojna końca świata B.Llosa
      Dżuma Camus
      Lord Jim Conrad
      O Królu Arturze i Rycerzach Okrągłego Stołu autora nie pomnę
    • Gość: Ton Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.atomic.com.pl 30.07.02, 11:14
      Saul Bellow "Henderson Król Deszczu".
      Salinger "Buszujący w Zbożu"
      Szczypiorski "i ominęli Emaus"
      Konwicki "kronika wypadków miłosnych"
      Sam Sheppard "rosencrantz i guildenstern nie żyją"

Ciao
      • defanddumb Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 30.07.02, 14:10
        5 to nie da rady

- Hermann Hesse- wszystko co wyszło po polsku lub ang. - wspaniały
        - Karol Wojtyła- dramaty
        - Seneka- Listy
        - T. Mann- Cz. Góra, Józef + Bracia, dr. Faustus
        - Herbert ( a może i miłosz? )- Barbarzyńca w ogrodzie
        - Szekspir- tak poetzja jak i sztuki
        - Tragedie antyczne
        - Witkacy- pożegnanie jesieni, nienasycenie, pisma o teatrze, narkotyki
        - E. Fromm- mieć czy być, ucieczka od wolności, anatomia ludzkiego...
        cdn
        pzdr dla fszystkich forumowicz(-ek/ów )
    • Gość: wściekła Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 16:40
      1. "Władca Much"
      2. "Mistrz i Małgorzata"
      3. "Błękitny zamek"
      4. "Alchemik"
      5. "Panna Nikt"
      6. "Rok 1984"

A tak poza tym to ogólnie wszystko co czytałam Kinga. Można uznać to za
      kompletne bezguście, lecz jaki gust może mieć 15-sto latka :))
      • Gość: lamia Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.freebsd.lublin.pl 30.07.02, 19:04
        Ha! Pamietam ,z e ja bylam pod niesamowitym wrazeniem "Panny Nikt"! I nie tylko ja, Czeslaw Miłosz tez sie przejał :) Tylko qrcze ktos ode mnie pozyczyl i nieoddal mi tej ksiazki :( Tryzna nie powiedzial NIC nowego, ale to co powiedzial wyrazil dosc zgrabnie. Tak, to byla wstrzasajaca lektura :)

pozdrawiam
    • Gość: czapski Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.net.szczecin.pl 31.07.02, 10:52
      Pilch "Bezpowrotnie utracona leworęczność"
      Frisch "Homo Faber"
      Kapuscinski "Wojna futbolowa"
      Huelle "Weiser Dawidek"
      Dostojeski "Idiota"
    • hania_76 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 31.07.02, 16:31
      "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow
      "Zły" Tyrmand
      "Lolita" Nabokov
      "Idiota" Dostojewski
      "Sława i Chwała" Iwaszkiewicz

A najwcześniej w życiu - "Wróbelek Elemelek" chyba H. Januszewskiej?
    • Gość: Verenna Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 20:07
      Jak byłam nastolatką to zaczytywałam się w Musierowicz,
      teraz polecam
      Sapkowskiego;
      Herberta Diunę;
      Mistrz i Małgorzata Bułchakowa;
      Pachnidło Suskinda;
      nie tych książek jest zbyt wiele by je tu wymieniać to tylko namiastka
      pozdrawiam
      Verenna
    • Gość: istka Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 20:40
    • Gość: istka Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 20:42
      Hrabia Monte Christo
      Blaszany bębenek
      Tato
      Alhemik
      My, dzieci z dworca ZOO

Wywarły na mnie największe wrażenie, ale to nie znaczy, że są to moje ulubione
      książki.
    • Gość: Kudek Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.rrcnet.com 05.08.02, 16:53
      Dramaty Witkacego
      Kosmos Gombrowicza
      Opowiadania Borgesa
      Jesień w Pekinie Viana
      Rękopis znaleziony w Saragossie
    • Gość: davis Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.radom.pilickanet.pl 05.08.02, 21:10
      Dzieciństwo:
      --> "O Psie, Który Jeździł Koleją" - autora nie pomnę. Jak ja płakałem gdy tego
      psa zgniotły drzwi...

Czasy szkoły średniej:
      --> "Ludzie Bezdomni" - Żeromski. Wziąłem się za to z chęci zaimponowania
      innym, a skończyło się prawie na depresji.
      ---> "Chłopi" - Reymont. Druga z lektur, którą miałem szczęście przeczytać. Po
      tej książce wymyśliłem sobie, że na starość zamieszkam na wsi.

Czasy studenckie:
      ---> Cykl o Enderze Wigginie - Card. Dla mnie najlepsze książki sf jakie
      istnieją, czytałem po kilka razy i wiem że będę do nich ciągle wracał.
      ---> "Mistrz i Małgorzata" - Bułhakow. Totalne zaskoczenie. Napady opętańczego
      śmiechu.

Teraźniejszość:
      Jestem właśnie w trakcie czytania "Greka Zorby" i "Alchemika".
      • tomi469 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 05.08.02, 22:17
        Gość portalu: davis napisał(a):

> Dzieciństwo:
        > --> "O Psie, Który Jeździł Koleją" - autora nie pomnę. Jak ja płakałem gdy t
        > ego
        > psa zgniotły drzwi...

Pamiętam tą książkę - to jedyna książka przy czytaniu której się popłakałem.
        Miałem wtedy 7 lat, ale zdaje się, że ten pies został przejechany lub
        potrącony przez jadący pociąg. Uratował co prawda przed niechybną śmiercią
        jakiegoś lekkomyślnego bachora, ale to i tak nie ukoiło mojego żalu. :(
        • Gość: anet1 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 23:38
          Po przeczytaniu książki "O psie, który jeździł koleją", płakałam cały wieczór.
          Pamiętam, że miałam opisać jakąś przygode pieska, niestety gdy tylko siadałam
          nad zeszytem płakałam tak bardzo, że kartki były mokre. Poszłam do szkoły bez
          zadania.
          Ciekawe czy w dobie "komputerowej" ta książka wywiera nadal tak duże wrażenie
          wśród dzieci.
          • Gość: agul Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 07.08.02, 17:05
            Szklany klosz - Sylwia Plath
            Mistrz i Malgorzata
            Mag - John Fowles
            Pasja zycia
            Sto lat samotnosci.
          • Gość: Czampa Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 01:04
            To moze troche smieszne - ale pamietam ta ksiazke jako jeden z najwiekszych
            koszmarnych rozczulen mojego dziecinstwa. Pamietam ze zrobila an mnie straszne
            wrazenie.
            Po latach kiedy znalazlam ja w piwnicy po przeczytaniu paru stron absolutnie
            zdecydowanie wyrzucilam ja do kosza z mocna decyzja ze moje dzieci nie beda
            jej na razie czytac.
            Nie wiem co ta ksiazka w sobie ma - ale rzeczywiscie "wgryza sie" w czlowieka.
            Pozdrewiam,
            Czampa
            • Gość: Czampa Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 01:06
              Przepraszam - ta powyzsza wypowiedz to na temat psa, ktory jezdzol koleja.
              • Gość: Czampa Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 01:14
                sto lat samotnosci - za wszystko, ksiazka wszechczasow
                gra w klasy - klimat
                wladca pierscieni - widzisz wszystko, wizjonerskie opisy
                spiac w plomieniach - dziwne, bardzo dziwne klimaty
                mistrz i malgorzata - za latanie na miotle
              • Gość: kicia7 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.zabpan.lodz.pl 08.08.02, 09:45
                Oj tak, wgryza się mocno.Czytałam ja jakieś 25 lat temu, a jak sobie przypomnę,
                nadal coś mi w środku mięknie.
    • silence10 Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 08.08.02, 09:17
      Wiesz, ostatnio czytam J. Carrolla i polecam Ci "Poza ciszą"- naprawdę fajna
      książka... I może P.Coelho "Piąta Góra", mimo, że piszą na naszym forum, że to
      papka...
    • Gość: Vega Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 18:13
      "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa
      "Lot nad kukułczym gniazdem" Keseya
      "Szklany klosz" Plath
      "Świat według Garpa" Irvinga
      "Kraina chichów" Carrolla
    • enrico_palazzo Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 09.08.02, 19:24
      włąśnie przeczytałem "swiat zofii"Gaardera wiec ją skwapliwie włączę w swoją
      listę, jeszcze:
      le guin "czarnoksieznik z archipelagu"
      huksley "nowy wspaniały świat"
      dick "ubik"
      camus "dzuma"
    • Gość: aqq Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 21:19
      1. Grek Zorba
      2. Folwark zwierzęcy
      3. Mistrz i Małgorzata
      4. Lot nad kukułczym gniazdem
      5. Bracia Lwie Serce

• Gość: Kaja Re: 5 książek IP: 217.11.141.* 11.08.02, 02:10
      Heller "Paragraf 22"
      Heller "Coś się stało"
      Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem"
      Nałkowska "Medaliony"
      Remarque "Iskra życia"

kolejność nie ma znaczenia
    • Gość: pepe Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.48.* 11.08.02, 14:46
      "Tako rzecze Zaratustra"
      "Mistrz i Małgorzata"
      "Anna Karenina"
      "Przygody dobrego wojaka Szwejka"
      "Królestwo złotych łez" - to ze względu na zainteresowania :)

Na pewno czegoś zapomniałem; jak tylko sobie przypomnę, to zrobi mi się głupio
      i wrócę sprostowywać :))
      • Gość: lula Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.slav.su.se 16.08.02, 19:21
        Wracajac do psa jezdzacego koleja, pamietacie Serce miejakiego
        Edmunda de Amicisa, kiedys lektura (podstawowka w 70-tych), gdzie
        wszystkie dzieci albo umieraly na gruzlice, albo cierpialy straszna biede?
        Czysty horror.
        Liste 5 ksiazek sledze z zainteresowaniem, zaskakujacy i bolesny brak B.
        Hrabala (przynajmniej na poczatku pojawil sie Ota Pavel, dla mnie to jest ta
        sama polka).
        Moja lista -
        1. Bohumil Hrabal
        2. Salman Rushdie
        3. Virginia Woolf
        4. Tomasz Mann
        5. Hans Christian Andersen

Praktycznie wszystko, co napisali.
        Pozdrawiam wszystkich,
        L.
    • asdew Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen 17.08.02, 01:02
      C.Hein "Smierć Horna"
      A.Schopenhauer "Świat jako wola i przzedstawienie"
      F.Nietzsche "Antychrześcijanin"
      C.G.Jung "Wspomnienia, Sny, Myśli"
      F.Kafka "Zamek"
    • Gość: Ilka Re: 5 książek, które wywarły na Was b.duże wrażen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 00:12
      Kolejność przypadkowa
      1. Moje drzewko pomarańczowe
      2. Dobre chwile, złe chwile
      3. Klub Pickwicka
      4. Klejnot w koronie (cykl)
      5. Podróże z moją ciotką
      6. Władca pierścieni
      Upss, już 6, a jeszcze długo mogłabym wymieniać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka