demon_zwodziciel 28.04.05, 23:03 Interesują mnie książki opisujące perypetie homoseksualnych bohaterów,lub takie w których jakiś wątek dotyczy tego tematu,czy ktoś mógłby mi coś polecić,książki Winterson już znam. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hubi Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:05 Przejrzyj sobie dawne watki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=19249245&a=19249245 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=21766520&a=21766520 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna aż takie zapotrzebowanie? 29.04.05, 10:18 Przeglądając ostatnio, jak sklasyfikowane są książki w zachodnich księgarniach internetowych, zadziwiła mnie powszechność obecności działu "Gay&Lesbian" jako oddzielnej kategorii! Mało tego, do tego jeszcze dochodzą podkategorie (Biographies & Memoirs, History, Literature & Fiction, Mystery & Thrillers). Czyżbyśmy się dochrapali nowych gatunków literackich? homo-SF i hetero-SF? Odpowiedz Link Zgłoś
bimbalimba Re: aż takie zapotrzebowanie? 29.04.05, 13:07 no ale o to przeciez oni walcza- chca swojej ododzielnej kultury , oddzielnego gejolesbohomo swiata ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-nowa Re: aż takie zapotrzebowanie? IP: *.radioalfa.com.pl / *.radioalfa.pl 29.04.05, 21:52 Anne Rice - teraz czytam "Krzyk w niebiosa" - dużo homo aktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jogardii Re: aż takie zapotrzebowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 08:15 Johanna Sinisalo " Nie przed zachodem słońca ". Odpowiedz Link Zgłoś
dgb_blog Re: aż takie zapotrzebowanie? 30.04.05, 16:56 a syn pani Anny, Christopher Rice napisał "Gęstwinę dusz" - też z wątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: aż takie zapotrzebowanie? IP: *.4web.pl 30.04.05, 17:16 No, to że zachodnie księgarnie mają półkę gay/lesbian to wynika z: A) poprawności politycznej B) rozwiniętej krytyki w duchu gender i queer, ktora u nas raczkuje, a jak pomyslę, kto się u mnie w mieście tym zajmuje, to mam ochote strzelić sobie w łeb! A naprawdę myśle, ze to kretynizm do maksimum, bo jak z Amazonu sprowadzałam biografię Wilde`a to nie była w całym dziale XIX/xx, modernizm tylko w gay/lesbian...paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: aż takie zapotrzebowanie? 14.07.05, 21:57 "rozwiniętej krytyki w duchu gender i queer, ktora u nas raczkuje"... czy byłabyś taka miła i wyjaśniła o co chodzi (w języku konstytucyjnie uznanym za urzędowy, bo użytym /zacytowanym?/ żargonem nie władam)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqqqq [...] IP: *.iscnet.pl 30.04.05, 10:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
knura Re: książki o tematyce homoseksualnej 30.04.05, 13:01 Oczywiście z ostatnich nowości to LUBIEWO ale szczerze mowiąć ksiązka taka sobie, tylko momentami wciągała , a tak to nudy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dgb_blog Re: książki o tematyce homoseksualnej 30.04.05, 16:53 z "ostatnich nowości" to raczej "Trzech panów w łóżku, nie licząc kota" Żurawieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książki o tematyce homoseksualnej 30.05.05, 17:07 W średnioudanej opowistce "Nie samym chlebem" Sarah-Kate Lynch przyjaciel bohaterki jest gejem. Jego związki schodzą na dalszy plan, ale portret i tak jest dość wyraźny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trocki Błękitna słonina" ("Gołuboje sało") fragm. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 17:33 Daj mi pupeczkę, mój słodki chłopczyku – łagodnie rozkazał Chruszczow trzymając Stalina za jaja. – Stalin pochlipując przekręcił się na brzuch: – Chłopczyk się boi... pocałuj plecki... – Pocałujemy chłopczyka w plecki... – Chruszczow zdjął podkoszulek ze stalinowskich ramion i zaczął pokrywać je powolnymi pocałunkami. Stalin stękał do poduszki. Chruszczow pocałował go namiętnie między łopatki, przywarł ustami do ucha i wyszeptał: – Czego się boi chłopczyk? – Grubego robaka... – pochlipywał Stalin – Gdzie mieszka gruby robak? – U wujka w spodniach. – Czego chce robak? – Wtargnąć. – Gdzie? – Do pupki chłopczyka. Chruszczow rozpiął spodnie, wyjął z nich długiego, nierównego członka z pagórkowatą główką. Na jej błyszczącej skórze był tatuaż. Hrabia splunął sobie na dłoń, posmarował śliną odbyt Stalina i łagodnymi pchnięciami wprowadził członka w wodza. Członek hrabiego w całości wszedł do odbytu Stalina. Ściskając lewą ręką jaja wodza, prawą hrabia chwycił jego członka i zaczął niespiesznie masturbować. – Ty... to... ty zamruczał Stalin. – Co wujek robi z chłopczykiem? – Wujek jebie chłopczyka w pupkę – namiętnie wyszeptał Chruszczow. Adżuba! – wezwał łamiącym głosem hrabia. Pojawił się Adżuba ze złotym naczyniem wysadzanym sześcioma dużymi szafirami. Opuszczając się na kolana podstawił naczynie pod purpurowego członka Stalina. Rozkaz dla chłopczyka: kończ! ryknął Chruszczow. Skończyli równocześnie krzycząc i pojękując. Adżuba łowił gęste porcje stalinowskiej spermy – Kocham cię – zmęczonym głosem wychrypiał Chruszczow we włosy wodza. Stalin wziął jego rękę, przybliżył do ust i pocałował. Chruszczow zaczął ostrożnie wyjmować członka z odbytu wodza. – Zostań, proszę cię – Stalin całował jego kościste palce z nazbyt wypukłymi paznokciami. Masz gorącą spermę. Jak lawę. To tak nieprawdopodobnie pięknie czuć ją w sobie... Chruszczow zamarł. – Dużo czytasz? – wzrok Stalina padł na książki. – A co jeszcze ma robić pustelnik? – Zapomniałem, co to takiego książka. – Wodzowi to można wybaczyć. – A czy są ciekawi pisarze? – Są. Ale nie ma ciekawych książek. – W jakim sensie? – Coś się dzieje z rosyjską literaturą. Nie mogę na razie pojąć, co. – Gnije? – Zapewne. – Wszyscy gnijemy. Gdy tylko człowiek przestaje rosnąć, zaczyna gnić. – Książka to nie człowiek. – Chcesz powiedzieć, że książki nie gniją? – Jesteś sofistą, Józefie! – zaśmiał się Chruszczow, a jego skurczony członek wyskoczył z odbytu Stalina. ---------------- Władimir Sorokin 47 lat. Informator "Kto jest kim w Rosji" pisze o nim m. in.: "Jeden z tych pisarzy, dzięki którym postmodernizm uzyskuje w świadomości czytelnika cechy zjawiska realnego, a nie wymyślonego przez krytyków. To, co pisze Sorokin, mało pasuje do tradycyjnego określenia powieści". Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: Błękitna słonina" ("Gołuboje sało") fragm. 14.07.05, 21:55 gdyby to była prawda, to Chruszczow nie zostałby następcą Stalina - po prostu na wszelki wypadek zostałby wcześniej rozstrzelany. Adżuba (czy to Adżubej, zięć Chruszczowa?) też. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 "Lalka" 30.05.05, 20:06 demon_zwodziciel napisała: > Interesują mnie książki opisujące perypetie homoseksualnych bohaterów Kazimiera Szczuka doszukała się wątku homoseksualnego w "Lalce" Prusa - wzięła na cel związki Rzeckiego z Wokulskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaannaj naprawde????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:17 A w jakim dziełku pani Szczuki można to znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: 82.197.43.* 01.06.05, 13:53 Nie interesują nmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:09 "Mój świat jest koietą" Magdalena Okoniewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en.de Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 20:52 Jestem po lekturze "Goracych uczynków" Jabłońskiego, szczerze mówiąc jedna z "gorszych" książek jakie miałam ostatnio w reku. Rzecz o pięknym Dawidzie-tancerzu, Irysie-demonicznym wokaliście kapeli rockowej i Irenie, która nie wiadomo skąd i po co. Klasyczny trójkąt, brzydka narracja, stek banałów fantasy i infantylnych wulgaryzmów typu: "uśmiechnął się Dawid ku..ko". Ale wątek homo to jest. Poza tym polecam wiersze Ewy Sonnenberg, ja sie w podmiocie lirycznym skłonności les nie dopatruję, ale krytycy utrzymują, ze rzekomo sa, skoro poetka deklaruje się jako homo. Czegos jeszcze poszukałabym u Izabeli filipiak, w chwili obecnej jednak nie skonkretyzuję. O! i Colette przeciez jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tupotek Re: książki o tematyce homoseksualnej 04.06.05, 14:10 Czytałem ostatnio "Zanim zapadnie noc" Reinaldo Arenasa, kubańskiego pisarza. Jest to właściwie jego biografia. Był homoseksualistą, przesladowanym na Kubie przez Castro. Ksiązka mocna i bez pruderii opisująca męsko-męskie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewunia Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.idea.pl 14.07.05, 01:35 Mój Giovanni - autor James Baldwin Narodziny Wenus - Sarah Dunant Inny kraj - James Baldwin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananbellee Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 08:45 Swietna ksiazka - Oddaj nam meza, Poppy. Moze ktos pamieta Autorke? Historia pary w podrozy poslubnej.Pana Mlodego skutecznie uwodza dwaj geje.Piekna i zabawna. A Proust ? tez przeciez pelen watkow homo. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: książki o tematyce homoseksualnej 14.07.05, 09:09 A nie chodzi o "Pożycz nam męża, Poppy" Grahama Greene? Ja mogę polecić klasykę powieści lesbijskiej, niestety nie tłumaczoną na język polski: Radclyff Hall "The Well of Loneliness". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annabellee Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 10:44 Oczywiscie.Dzieki.Bardzo to polecam.Bo zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: książki o tematyce homoseksualnej 14.07.05, 21:41 "TRANS-ATLANTYK" GOmbrowicza. Gonzalo był zdecydowanie czynnym gejem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_prust Re: książki o tematyce homoseksualnej 14.07.05, 23:02 "Pod nieobecność mężczyzn" - Philippe Besson (tytuł przewrotny nieco, bo to właśnie o mężczyznach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.mantykora.net 22.07.05, 13:28 J.P. Sartre "Mdłości" i "dzieciństwo wodza" ze zbioru opowiadań "Mur" Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książki o tematyce homoseksualnej 25.07.05, 13:27 "Carol" - Patricia Highsmith Wydawca napisał, ze to pierwsza powieść "gejowska" z optymistycznym zakończeniem. Nie mam powodów, zeby nie wierzyć :) A co do samej powieści - wykazuję umiarkowany entuzjazm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: książki o tematyce homoseksualnej IP: *.elk.mm.pl 25.07.05, 18:55 E.M. Forster "Maurycy". Odpowiedz Link Zgłoś
barszczyk75 Re: książki o tematyce homoseksualnej 25.07.05, 20:09 M.Cunningam.... Odpowiedz Link Zgłoś
madameee Re: książki o tematyce homoseksualnej 26.07.05, 20:50 "Chłopiec z Włoch" i "Pod nieobecność mężczyzn" Philippe Besson!!! Piękne, mądre powieści, przede wszystkim o miłości. POlecam Odpowiedz Link Zgłoś