Dodaj do ulubionych

T.C. Boyle

06.05.05, 11:06
Ktoś może coś wie o autorze, może coś polecić?
Obserwuj wątek
    • pieranka Re: T.C. Boyle 06.05.05, 11:38
      Znam tylko film "Droga do Wellville" na podstawie jego książki. Ale ma opinię
      celnego ironisty.
    • smia Re: T.C. Boyle 06.05.05, 19:59
      :-)
      jakis rok, poltora temu zalozylam podobny watek i nie wpisal sie nikt.
      ciesze sie, ze dzis jest nas juz troje ;-)).

czytalam kilka rzeczy T.C.Boyle'a, wszystkie w oryginale, wiec nie jestem w
      stanie powiedziec nic o tlumaczeniu na polski. ksiazki pisane sa dosc trudnym
      jezykiem, ale na pewno sa bardzo satysfakcjonujace.

ostatnio (jakis rok temu) czytalam The Road to Wellville, historia z lat 20,
      czy 30 XX wieku, smieszna, o zdrowym zyciu, swietnie i bardzo celnie pietnujaca
      rozne absurdalne nieraz mody dietetyczne, terapeutyczne etc.

Warta polecenia tez jest The Tortilla Curtain. Zycie przygraniczne Kalifornii i
      Meksyku. imo bardzo dobrze poprowadzona historia.

Nie czytalam jeszcze Drop City, ale bylam na spotkaniu z autorem z okazji
      wydania tej ksiazki w Niemczech, mialam wiec okazje posluchac kilku fragmentow,
      no i zobaczyc samego autora :-).

Podoba mi sie u T.C. jego bogaty jezyk, ciekawe obserwacje socjologiczne i to,
      jak konstruuje swe powiesci, niejako bazujac na zderzeniu dwoch przeciwstawnych
      charakterow, postaw, historii. niejako pokazuje druga strone medalu.

milego czytania!
      • braineater Re: T.C. Boyle 06.05.05, 20:06
        No własnie się zabrałem za World's End, The Tortilla Courtain stoi grzecznie na
        półeczce i jak na razie (po 60 stronach) jestem pod wrażeniem. Szczególnie
        uwodzi mnie takim zdaniami, jak: "Katrinchee, a fifteen-year-old with blooming
        breasts and expanding bottom, dreamed of cabbages" i lekko surealistycznym
        wymieszaniem tragedii z komedią - ojciec z nagłym napadem głodu pozerający
        prosiaka, cudzego w dodatku, mocno mnie rozbawił:)
        Pozdrowienia:)
        • smia Re: T.C. Boyle 06.05.05, 20:34
          o to to!
          swietnie pisze, prawda?!
          :-)
        • braineater Re: T.C. Boyle {SPAM} 19.06.05, 20:17
          Heh - pogrzebałem po antykwariatach, tanich ksiązkach i normalnych księgarniach
          i jest tak:
          Rozdarta Skała - tłumaczenie rewelacyjne Anny Kołyszko, cudna opowieśc o
          obsesjach sexualnych i pierwszych amerykańskich sufrażystkach - za 22 zeta na
          tanich ksiązkach (okładkowa 49 i wyszła w 2000 roku)
          W kręgu Kinseya - Muza zaszalała i chyba próbowała podpiąc się pod film ale nie
          wyszło, więc Tanie ksiązki - 18 pln (jeszcze nie czytałem, lezy i czeka na
          jutro:)
          Kupione dzisiaj Drop City - ponoć rzecz Boyla najlepsza, też przez Muzę wydana,
          jak przeczytam, to sie rozpiszę:)
          Czyli są szanse na Boyla po polsku w większej dawce:)
          Pozdrowienia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka