Gość: magia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 11:36 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: scribs Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:39 "Hobbit" J.R.R.Tolkiena Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 11:58 ostroznie z takimi pytaniami bo tutaj wzbudzaja zlosliwe komentarze... a odpowiadajac na pytanie to moja kuzynka, ktora jest mniej wiecej w tym wieku rozczytuje sie w serii Terry Pratchett i H.Poterze. Tylko czy nie warto podsunac im cos z naszej starej dobrej "klasyki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 12:09 pomyślałam,że to jest najlepsze miejsce na takie pytanie, bo gdzie jak gdzie ale chyba właśnie na forum książka ludzie mają pojęcie co w trawie piszczy. A ja muszę zadowolić 20 parę dzieciakow płci obojga. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 13:05 Nie, forum to nie jest najlepsze miejsce. Idź do dobrej księgarni z dużym działem literatury dla dzieci i młodzieży i zapytaj tam kogoś kompetentnego. Wyjaśni ci, co poza Potterem interesuje chłopców i dziewczynki w tym wieku. Doradzi wydania, pomoże ustalić ceny. Myślę, że rozsądek nakazywałby zacząć od takiego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 13:52 magio jak widzisz ostrzegalam (; ale nie przejmuj sie. na Twoim miejscu tez najpierw zajrzalabym na forum "ksiazki" myslac, ze dostane fachowej porady, a nie nagany... Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 12:09 ostroznie z takimi pytaniami bo tutaj wzbudzaja zlosliwe komentarze... zgadza sie ja zapytam nieśmiało, czy 11-latki dostają ksiązki jedynie z okazji końca roku? a może mają już obszerne biblioteki i zgromadziły mnóstwo fantastycznych ksiązek, w tym pełne wydania Pottera? może zajrzeć po cichu do ich zbiorów albo spytać, co lubią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 12:44 myślę,że nie tylko z okazji końca roku dzieci dostają książki, chociaż pewnie są też i takie dla których są to jedyne książki, dlatego też poszukuję czegoś z "przyszłością" , czego nie chciałoby się pozbyć po przeczytaniu lub co gorsza przed przeczytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 12:10 Jeśli można...Też mam podobny problem w wyborze książek dla dziewczynki-12 lat podpowiesz mi coś? ale właśnie coś z "wcześniejszej "literatury Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 12:20 a co czytałaś, bedąc w jej wieku? Ania z Zielonego Wzgórza Mary Poppins Panienka z okienka Tajemniczy ogród Mała księzniczka Mały lord i mnóstwo, mnóstwo innych............ Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 12:23 no, i ta moralna Polyanna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.medical / *.crowley.pl 10.05.05, 13:32 Jeśli to sa dzieci płci obojga, to nie może być na przykład Ania z Zielonego Wzgórza, bo generalnie lektury dla dzieci w szkole podstawowej skupiaja się głównie na literaturze dziewczyńskiej: Awantura o Basię, Karolcia i temu podobne. Mam syna w trzeciej klasie, to wiem:). On właśnie strasznie pomstuje, że wszystkie te książki sa o dziewczynach i dla dziewczyn. Więc są dwa rozwiązania; albo kupić dwie różne pozycje osobno dla dziewczynek i osobno dla chłopców, albo pokusić sie o coś uniwersalnego, ale nie jest to łatwe. MOżna też kupić jakieś wydanie paraencyklopedyczne, co jest z reguły praktykowane w szkołach i jeśli tematycznie jest odpowiednio dobrane do wieku, to dzieciom często się przydaje, ale wtedy trudno trafić na temat, który zainteresuje wszystkie dzieci, bo na przykład nie wszystkie muszą lubic dinozaury. Z tego typu książek polecałabym wydania o Ziemi lub kosmosie, bo to bardziej ogólnikowe. Jest taka bardzo zabawna książka (wiem, bo sama też czytałam) dla dzieciaków płci obojga (moje w różnym wieku: 10 i 13 lat), którą mogłabym polecić z pewną taką nieśmiałością i jest to Niezwykła księga hipnotyzmu Molly Moon autorstwa Georgii Byng. Bardzo przygodowa, nieco zakręcona i nawet z morałem. Są do tego też kolejne części. Dzieciom podobałaby się z pewnością, gorzej może być z rodzicami, bo wiadomo, że rodzicielska cenzura działa i wszystkim się nie dogodzi:). Ja mam problem z moim dziesięciolatkiem, który czytać jeszcze nie lubi i jest do tego niezwykle wybredny, a ja wyznaję zasadę, że czytać będzie lubiło dziecko, które dostanie odpowiednie dla niego lektury, które wciągną go bez reszty, ale jednocześnie nie można go do czytania zmuszać. I bądź tu człowieku mądry i znajdź takie książki. Ja kochałam Muminki, a dla niego to nudy. Ale Molly Moon łyknął błyskawicznie. A jego największą miłością jest W pustyni i w puszczy.Nie łatwo jest zrozumieć wybrednego dziesięcio- czy jedenastolatka;( A właśnie, może jeśli ma być klasyka to właśnie W pustyni, jakieś ładne wydanie i przyda się później jak znalazł, bo to lektura, tylko nie pamiętam w której klasie. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 07:59 Dziękuję To_jaaa ;) Co prawda pytanie skierowałam do "fruwam" ale zajęta krytyką osób na forum-nie odpowiedziała mi ;( Tym bardziej doceniam Twoją odpowiedź ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Propozycje z innego forum 10.05.05, 14:37 Przejrzyj, może tu najdziesz coś ciekawego: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375 Osobiście, oraz w imieniu mojego 11-letniego syna, polecam: Króla złodziei C. Funke Miasto Bestii, Królestwo Złotego Smoka i Las Pigmejów - I. Allende Felix, Net i Nika R. Kosik, Eragon - Ch. Paolini Cyryl, gdzie jesteś - W. Woroszylski Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 14:51 klasyka powiesci mlodziezowej, mimo ze traci myszka. Niziurski, Bahdaj, Nienacki... - sa to rzeczy chyba w Polsce osiagalne (przynajmniej gdy tam mieszkalem, bylo takie wydawnictwo Siedmiorog) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 15:26 no właśnie kicior, a ty na długo się, hmm, odpiłowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 16:09 wszystko wskazuje, ze na zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 17:28 O. Nono ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 12.05.05, 14:28 ewentualnie zmienie kraj - ale nie na Polske Odpowiedz Link Zgłoś
gruuusia moj syn... 10.05.05, 20:46 Moj syn, 11letni czyta oczywiście Harrego Pottera, a w weekend kumpel pożyczył mu taką nową polska powiesć 'Amor z ulicy Rozkosznej'. Kumpel powiedział że swietna i ze to podobno polski Harry, mój Maciek ktory czyta niezbyt wiele i niezbyt chętnie przeczytal już przez 3 dni 140 stron i nie może sie oderwac, wiec to chyba niezla rekomendacja Odpowiedz Link Zgłoś
bugia Pan Samochodzik- koniecznie!! 10.05.05, 20:48 Uważam, że nasza rodzima rewelacyjna literatura młodzieżowa została całkowicie wyparta przez Tolkiena i Harrego Pottera. A szkoda. Dlatego proponuję Pana Samochodzika oraz Musierowicz ( choc może to dla ciut starszych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Pan Samochodzik- koniecznie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:05 "Tomki" Alfreda Szklarskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Pan Samochodzik- koniecznie!! 12.05.05, 14:18 Nie rozumiem dlaczego polska - istotnie rewelacyjna, jak napisalas - literatura mlodziezowa musi sie opierac na Musierowicz. To zjawisko jednorazowe i kontrowersyjne (dla mnie niestrawne). Mamy mase innych, zapomnianych a wspanialych autorow: Letki, Boglar, Nizynski, Kulmowa (poetka, ale wysmienita), Ozogowska... dlugo by wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek16 Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 10.05.05, 23:38 Proponuję serię (albo każdą osobno - wcale tak bardzo się ze sobą nie łączą)o Mikołajku, autorzy Sempe i Goscinny (,,Mikołajek", ,,Mikołajek na wakacjach", Mikołajek i inne chłopaki). Wiem, że dzieci naprawdę je lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: bardzo wszystkim dziękuję......... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.05, 08:15 .......wybór padł na Rafała Kosika "Felix,Net i Nika" !? Odpowiedz Link Zgłoś
en.de Re: jakie książki dla 11 -latków na zkończenie ro 11.05.05, 19:28 mam chrześniaka mniej więcej w tym wieku i powiem ci jedno: nic bardziej go ostatnio nie ucieszyło niże seria "Muminków", którą wywlokłam gdzieś ze strychu. poza tym jak poprzedniczka: Mikołajek :) Odpowiedz Link Zgłoś