Gość: dorota IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 15:08 wydali coś kiedyś, przetłumaczyli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gaga Re: pessoa po polsku IP: *.tin.it 17.07.02, 16:13 O ile wiem, to w latach 90-tych wydano Ksiege niepokoju, ale kto to wydal i dokladnie kiedy, nie mam pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 19:52 dzięki, gaga. Swoją drogą ciekawe, bo wydali jego "Przewodnik po Lizbonie" - raczej niestrawny, oraz np. książki Tabucciego i Saramago do których kluczem jest Pessoa właśnie, ale jego najważniejszych utworów to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 00:21 A co jest najważniejsze, bo mi się wydawało, że Księga Niepokoju właśnie? Tak czy siak- Dorotko, dziękuję za wątek, gaga- dziękuję za odzew, jeśli wiecie coś jeszcze- też bardzo proszę o informacje. A z tym Przewodnikiem- sądzę, że kluczowe byly względy marketingowe, a nie wartości literackie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: pessoa po polsku IP: *.27-151.libero.it 18.07.02, 10:12 Kocham moja mame! Jest z kategorii wytrwalych czytaczy i choc Pessoa nie nalezy do jej zainteresowan, zrobila maly wywiad srodowiskowy. Wnioski: Ksiega niepokoju zostala wydana przez Czytelnik w 1995 r. Teraz to chyba mozna ja znalezc tylko w antykwariacie. I z tego, co mowila, to raczej oprocz w/w pozycji i Przewodnika po Lizbonie, to nic po polsku juz (a moze jeszcze) nie wyszlo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: pessoa po polsku IP: *.bmj.net.pl 28.07.02, 02:03 Ja tradycyjnie odwołam się do Literatury na Świecie, i jej spisów treści, (1-100). I widzę, że np numer 2/1975 był poświęcony w dużej części tej postaci i zawiera troche różnych tłumaczeń (Z poematów ezoterycznych, i inne.) Poza tym, jak przez mgłę, przypomina mi się, że w kolejnych numerach tego pisma też były jakieś przekłady... Trzeba to sprawdzić w najnowszym Spisie Treści Literatury na Świecie, którym niestety jeszcze nie dysponuję... A tak na marginesie adresy kilku stron www o autorze... O mundo de FERNANDO PESSOA www.geocities.com/Paris/Metro/7719/index.html www.kirjasto.sci.fi/pessoa.htm FERNANDO PESSOA in English pintopc.home.cern.ch/pintopc/www/FPessoa/FPessoa.html Szpanerska strona Fanklubu Pessoa www.cfh.ufsc.br/~magno/frames.html Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 01:49 Nu, darling! Wytrzymaj, wytrzymaj, już naprawdę niedługo....... cału :-) Odpowiedz Link Zgłoś