Dodaj do ulubionych

pessoa po polsku

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 15:08
wydali coś kiedyś, przetłumaczyli?
Obserwuj wątek
    • Gość: gaga Re: pessoa po polsku IP: *.tin.it 17.07.02, 16:13
      O ile wiem, to w latach 90-tych wydano Ksiege niepokoju, ale kto to wydal i
      dokladnie kiedy, nie mam pojecia.
      • Gość: dorota Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 19:52
        dzięki, gaga. Swoją drogą ciekawe, bo wydali jego "Przewodnik po Lizbonie" -
        raczej niestrawny, oraz np. książki Tabucciego i Saramago do których kluczem
        jest Pessoa właśnie, ale jego najważniejszych utworów to już nie.
        • Gość: ula Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 00:21
          A co jest najważniejsze, bo mi się wydawało, że Księga Niepokoju właśnie? Tak
          czy siak- Dorotko, dziękuję za wątek, gaga- dziękuję za odzew, jeśli wiecie coś
          jeszcze- też bardzo proszę o informacje. A z tym Przewodnikiem- sądzę, że
          kluczowe byly względy marketingowe, a nie wartości literackie....
    • Gość: gaga Re: pessoa po polsku IP: *.27-151.libero.it 18.07.02, 10:12
      Kocham moja mame! Jest z kategorii wytrwalych czytaczy i choc Pessoa nie nalezy
      do jej zainteresowan, zrobila maly wywiad srodowiskowy. Wnioski: Ksiega
      niepokoju zostala wydana przez Czytelnik w 1995 r. Teraz to chyba mozna ja
      znalezc tylko w antykwariacie. I z tego, co mowila, to raczej oprocz w/w
      pozycji i Przewodnika po Lizbonie, to nic po polsku juz (a moze jeszcze) nie
      wyszlo.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Nu! Re: pessoa po polsku IP: *.bmj.net.pl 28.07.02, 02:03
        Ja tradycyjnie odwołam się do Literatury na Świecie, i jej spisów treści, (1-100). I widzę, że np numer 2/1975 był poświęcony w dużej części tej postaci i zawiera troche różnych tłumaczeń (Z poematów ezoterycznych, i inne.) Poza tym, jak przez mgłę, przypomina mi się, że w kolejnych numerach tego pisma też były jakieś przekłady... Trzeba to sprawdzić w najnowszym Spisie Treści Literatury na Świecie, którym niestety jeszcze nie dysponuję...

A tak na marginesie adresy kilku stron www o autorze...

O mundo de FERNANDO PESSOA
        www.geocities.com/Paris/Metro/7719/index.html
        www.kirjasto.sci.fi/pessoa.htm
        FERNANDO PESSOA in English
        pintopc.home.cern.ch/pintopc/www/FPessoa/FPessoa.html
        Szpanerska strona Fanklubu Pessoa
        www.cfh.ufsc.br/~magno/frames.html
        Pozdro.
        • Gość: ula Re: pessoa po polsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 01:49
          Nu, darling! Wytrzymaj, wytrzymaj, już naprawdę niedługo.......
          cału :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka