kiciorun 06.06.05, 16:14 Powiedzcie mi jedno- 3 wg. was najlepsze, najwartościowsze itd. książki naszej epoki. (napisane po II wojnie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Współczesność 06.06.05, 16:19 mogę powiedzieć, co mi tam ... ... ,, ,, ,, ,, ,, ,, ,,,,, ,,, ,,, (mówię) powiedziałam ale było ich ze 40 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zresetowany_berbec Re: Współczesność 09.06.05, 16:39 Tylko 3? Najwartościowsze: POjęcie względne, acz spróbuję: 1. 100 lat samotności _ GG Marquez. Bo z jednej strony to Wielka Historia o Ameryki ŁAcińśkiej. PO drugie- magiczny, wspaniały klimat. PO trzcie- bark przesadnego komentarza ze strony autora, a to w książkach bardzo lubię. Autor opisuje jako obserwator. Nie bawi się w analizę. 2. Oddział Chorych na raka- Sołżenicyn- nie tylko obraz Rosji lat 50 ale analiza słabości ludzkich. 3. - dużo tego było. Chyba Alicja w krainie czarów. Najlepiej czytać ją co 5 lat i miarę dojrzewania/ poszerzania horyzontów odkrywać coraz to nowsze ciekawostki zawarte w książce. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Współczesność 09.06.05, 17:24 Dobra, co mi tam... 1. "Pan Cogito" - Z. Herbert 2. "Sto lat samotności" - GG. Marquez 3. "Postrzyżyny" - B. Hrabal Odpowiedz Link Zgłoś
staua Alicja w Krainie Czarow 09.06.05, 20:59 nie jest napisana po drugiej wojnie swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Współczesność 09.06.05, 21:44 Mi się podobał(o) "Dagome iudex" Zbigniewa Nienackiego. Nie wiem czy jest najwartościowsze, ale w tej książce są "motywy" które uwielbiam. ps: Nie chodzi mi o seks :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziękuje Re: Współczesność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:17 dziękuje wam bardzo za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiciorun Re: Współczesność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:17 a może ktoś jeszcze sie dopisze?? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Współczesność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:54 up up ja tez chce wiedzieć (egzaminy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: Współczesność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:18 sto lat samotności Prawiek i inne czasy Dukla bardzo niobiektywne:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ende Re: Współczesność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 09:02 1. "Mała apokalipsa" Konwickiego 2. "Gra w klasy" Cortazara 3. "Zwrotnik raka" Millera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: Współczesność IP: *.77.classcom.pl 19.06.05, 09:29 "Alef" lub "Fikcje" Borgesa i cos Nabokova napewno (Miller chyba wczesniejszy niz 1945 ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Współczesność IP: *.net.autocom.pl 19.06.05, 09:25 Kubuś Puchatek A.A. Milne, no i Chatka Puchatka Książki Faulknera Czarodziejska Góra T.Manna , Opowiadania też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: Współczesność IP: *.77.classcom.pl 19.06.05, 15:32 ale mialo byc z po wojny :)) Odpowiedz Link Zgłoś