Dodaj do ulubionych

Racjonalizm

11.01.24, 20:54
Im bardziej jestem gotów przyjmować sprawy które wielu uważa za irracjonalne tym bardziej paradoksalnie rozumiem racjonalizm i chce go rozwijać w sobie. Rozumiem też to jak współczesność pod hasłami racjonalizmu jak sądzę specjalnie od niego odciąga. Chyba pierwszy raz w życiu mam głód wiedzy racjonalnej .
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Racjonalizm 11.01.24, 20:59
      Z drugiej strony mam odpal na kwestie całkowicie uważane za irracjonalne.

Szerzej tak bardziej rozumiem przeciwieństwa. Im bardziej rozumiem aspekt duchowy tym bardziej mam potrzebę rozwoju też materialnego w sobie.
    • dotera Re: Racjonalizm 11.01.24, 21:58
      Nowoczesność pod maską wiedzy sprzedaje ideologię. Ideologie spreparowane według metod rządzenia i propagandy . Sama idea poszukiwania prawdy zostaje zabita. Rządzący wiedza że prawda to skuteczność , a przecież nie tego oczekują od zarządzanych tylko dokładnie przeciwnie autodestrukcji. Są na wojnie ze społeczeństwem. Tyle że prawdy nie da się zabić do końca, nie można oszukiwać wszystkich cały czas. Można czasem niektórych. Prawda w końcu zacznie się ujawniać sama. Tak jak zawsze chce się ukrywać tak też chce się ujawnić po pewnym czasie.
      • dotera Re: Racjonalizm 11.01.24, 22:05
        Czytałem kiedyś podręczniki manipulacji i sądzę że można udowodnić że w historii myśli została przeprowadzona taka operacja przez określone ośrodki. Kiedy jeszcze myśli wydawały się mieć znaczenie. Dziś bowiem wprost widać manipulacje stadem kretynów bez skrupułów najmniejszych. Kiedyś w telewizji spec od manipulacji powiedział że ludzi trzeba traktować jak idiotów i mówić do nich jak do idiotów. Tylko wtedy przekona się ich do wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka