Dodaj do ulubionych

powiesci historyczne

IP: *.chello.pl 11.06.05, 14:46
Jakie polecilibyscie mi interesujace powiesci historyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: powiesci historyczne IP: *.elk.mm.pl 11.06.05, 15:20
      Był czas, kiedy namietnie czytywałam powieści historyczne.Polecam serię Bunscha,niezła jest Kossak-Szczucka i jej trylogia "Krzyżowcy","Bez oręża","Król trędowaty".Bardzo podobała mi się też seria francuskiego pisarza(wyleciało mi z głowy nazwisko) z serii "Królowie przeklęci".
      • Gość: zoe Re: powiesci historyczne IP: *.kwidzyn.mm.pl 11.06.05, 16:21
        jak sie komus spodobaja "Krolowie przekleci" to niech sobie jeszcze dorzuci trylogie "Turnieje boze" Pierre Barret, Jean-Noel Gurgand - "Templariusz z Jeruzalem", "Grosz ubogich", "I my pojdziemy na koniec swiata"...
        • monikate Re: powiesci historyczne 11.06.05, 18:01
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=22069535&a=22142494
          • monikate Re: powiesci historyczne 11.06.05, 18:03
            I jeszcze:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=17321092&a=17321092
            • monikate Re: powiesci historyczne 11.06.05, 18:09
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=9208949&a=9246780
              • monikate Re: powiesci historyczne 11.06.05, 18:12
                Sorry, omyłkowo 3 razy wrzuciłam ten sam link. Teraz powinno być dobrze:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4714501&a=4824945
                • monikate Re: powiesci historyczne 11.06.05, 18:15
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6122374&a=6142547
                  Na razie wystarczy!
    • jomswiking Re: powiesci historyczne 11.06.05, 19:16
      Ja polece moja najulubiona ksiazke bedaca powiescia historyczna:

Frans Gunnar Bengtsson 'RUDY ORM'

Jest to powiesc o wikingach z przelomu X-XI wieku. GENIALNA po prostu. Ta
      ksazka zmienila moje zycie!
      Poza tym chyba nie wypadalo by nie polecic serii Pana Kraszewskiego 'Dzieje
      Polski', zaczynajacej sie od 'Stara basn', a na 'Saskie ostatki' konczacej,
      ale - jak sadze - to znasz. Jesli nie, to polecam.
      MIR!
    • portunia A jaka epoka? 13.06.05, 10:38
      Jeśli Średniowiecze, to popieram wszystkie wcześniejsze propozycje (Kossak-
      Szczucka, Królowie przeklęci - Maurice Druon, Turnieje Boże, Rudy Orm),
      dorzucam jeszcze jedną: Zoe Oldenburg "Glina i popioły", "Kamień węgielny".

Kraszewskiego odradzam - rzetelnie zdokumentowane, ciężkim piórem pisane
      nudziarstwa.

Ale jeśli nie średniowiecze, to jaka epoka najbardziej by Cie interesowała?
    • eeela Re: powiesci historyczne 16.06.05, 21:12
      W czasach licealnych bardzo lubiłam książki Bidwella, głównie te o Tudorach, bo
      to mój ulubiony okres wtedy był. Moja Mama bardzo zachwala Gołubiewa, 6 czy 7
      tomów o państwie Bolesława Chrobrego. Ja się jeszcze za to nie zabrałam.
      • yanga Re: powiesci historyczne 16.06.05, 22:42
        "Bolesław Chrobry" Gołubiewa to znakomita powieść. Z początku pewne kłopoty
        może sprawiać archaizowany język (pamiętam spory polonistów na ten temat zaraz
        po ukazaniu się I wydania), ale szybko się można przyzwyczaić. Czytałam to 30
        lat temu i wtedy nie mogłam się wprost oderwać, może przeczytam jeszcze raz,
        żeby porównać wrażenia.
        • eeela Re: powiesci historyczne 17.06.05, 11:40
          Mam w planach zabrać się za to w wakacje, teraz nie za bardzo śmiem po to
          sięgnąć, bo wciąż jeszcze prawie 2 etaty pracy :-/ (chlip) A Mama twierdzi, że
          jest to książka należąca do tego rzadkiego a rozkosznego gatunku, który
          pochłania całkowicie i człowieka trzęsie z rozpaczy i irytacji, kiedy musi robić
          cokolwiek innego niż zażywanie tej lektury :-)
          • Gość: oggi Re: powiesci historyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:05
            Gołubiew jest świetny, a jeśli ktoś pokocha "Chrobrego", to proponuje w
            następnej kolejności Parnickiego "Srebrne Orły", a potem już do końca życia
            Parnickiego ;)
    • Gość: xyz Re: powiesci historyczne IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.05, 19:09
      Niech żyje Kraszewski!!!!!!!!
    • Gość: cotbus76 Re: powiesci historyczne IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.05, 20:23
      Jeśli mogłabym polecić to przede wszystkim Robert Graves`a "Ja,Klaudiusz" oraz
      "Klaudiusz i Mesalina" za przedstawienie Rzymu jako "nierządnicy babilońskiej" a
      jednego z najżałośniejszych postaci w historii rzymskiej tj. tytułowego
      Klaudiusza jako jedynego sprawiedliwego. Z rzeczy bardziej nam bliskich czasowo
      ciekawe są "Milczące psy" niedokończona (jeśli komuś się spodoba to można ten
      fakt przeoczyć),walcząca z powszechnym mitem ostatnich dni I Rzeczpospolitej
      powieść Waldemara Łysiaka.Z tym, że tego autora albo od się razu pokocha albo
      znienawidzi.Dla kobiet (choć nie tylko) proponuję też cykl "Dzieci Ziemi"
      J.Auel, czyli powieściowa rekonstrukcja świata ludzi z Cro-Magnon oraz
      Neandertalczyków z ciekawym wątkiem obyczajowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka