Dodaj do ulubionych

St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA

IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 12.06.05, 08:45
Książka Stephen'a O'Shea "HEREZJA DOSKONAŁA" (2003, nakład wyczerpany)
została wznowiona przez Wydawnictwo Zysk i S-ka pt."KATAROWIE"(2005). Trochę
to mylące. Miłosnicy tematu niech się nie cieszą - nie jest to kolejna
książka tego autora o Katarach.

Co polecacie jeszcze z tej tematyki?

• cutsson Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 18:11
      Oczywiscie nie polecam "Swietego Graala", za to znakomicie czytalo sie
      "Podrecznik Inkwizycji" Bernarda Gui - jest duzo ciekawostek we wstepie i we
      wlasciwym dziele.
    • kubissimo Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 18:15
      tzn na temat Katarow, czy herezji?
      • cutsson Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 18:17
        kubissimo napisał:

> tzn na temat Katarow, czy herezji?

Jest na temat samej herezji, jak i na temat zwyczajow katarskich. Szczerze
        mowiac, to sie dla mnie pokrywa. Swoja sciezka, w czesci Bernarda Gui sa cudowne
        rozdzialy o pytaniach, jakie trzeba zadawac heretykom i objasnienia co do
        odpowiedzi (zwlascza tego, w jaki sposob moga sie wykrecac:)).
        • kubissimo Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 18:20
          hehe
          to bylo pytanie do czytaka, bo to on pytal o inne ksiazki "na ten temat", wiec
          sie pytam na ktory :)
          • cutsson Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 19:17
            Alez wodzu, co wodz, to ja przepraszam:)
            • ada08 Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 13.06.05, 20:57
              Emmanuel Le Roy Ladurie ''Montaillou. Wioska heretyków. 1294-1324''

Za grosze na jakiejś wyprzedaży kupiłam. Za złotówkę chyba :-) Dla znawców (nie
              jestem :-))

No i jeszcze nieśmiertelny Zbigniew Herbert "O albigensach, inkwizytorach
              i trubadurach" z tomu "Barbarzyńca w ogrodzie". Dla amatorów (jestem :-))

A po co pytasz, czytak, skoro wiesz ? Jesteś czytak czy pytak ? :-)
              a.
              • Gość: czytak Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 13.06.05, 21:09
                ada08 napisała:
                > Emmanuel Le Roy Ladurie ''Montaillou. Wioska heretyków. 1294-1324''
                > Za grosze na jakiejś wyprzedaży kupiłam. Za złotówkę chyba :-)
                > Dla znawców (nie jestem :-))

Gratuluję, ta należy do kanonu tematu. Też ją mam, ale dałem 36,00.
                Wydana tylko raz, w 1988, więc jest w cenie.
                Polskie wydanie posiada, niestety, skróty. (dlaczego? nie wiem)

----
                Pytałem i katarów i o herezje. Lubię te klimaty. :P

Catherine Jinks "Inkwizytor"

• ada08 Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 14.06.05, 19:51
                  Gość portalu: czytak napisał(a):

>
                  > Pytałem i katarów i o herezje. Lubię te klimaty. :P
                  >

Aha.
                  Też lubię, ale herezje to temat jak rzeka z wieloma dopływami :-)
                  Mam w domu taką sposobną książeczkę:"Encyklopedia herezji i heretyków"
                  autor Chas S.Clifton. Zaglądam, a tam: Adamici, Albanici, Albigensi,
                  Anabaptyści, Apostolicy, Barbelici, Begardzi, Biczownicy, Ebionici,
                  Gnostycy, Kainici, Lollardzi, Messalianie, Monofizyci... oraz inne
                  heretyki :-)
                  Czego to ludzie nie wymyślą, żeby sobie życie skomplikować pobożnie ;-)
                  Pozdr. i fajnych lektur ! :-)
                  a.
    • Gość: drpajhiwo Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 23:49
      Zbigniew Herbert "Barbarzyńca w ogrodzie" jeden z esejów jest o albigensach
    • lalka_01 Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 15.06.05, 09:36
      Malcolm Lambert - "Sredniowieczne herezje" - przystepnie napisane
      popularnonaukowe opracowanie.
      Zawsze mi sie wydawalo, ze pisze sie "katarzy", nie katarowie - w ksiazce,
      ktora wymienilam wystepuje zreszta ta pierwsza forma ;-).
      A "Montaillou" to wlasciwie ksiazka bardziej dla milosnikow etnografii niz
      herezji ;-).
      • ada08 Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 15.06.05, 19:24
        lalka_01 napisała:

> A "Montaillou" to wlasciwie ksiazka bardziej dla milosnikow etnografii niz
        > herezji ;-).

No tak, ale jednak ... "Od inkwizycji do etnografii" tak zatytułował wstęp
        do "Montaillou.." autor tej książki, Emmanuel Le Roy Ladurie.
        Jakub Fournier, dzięki (?) któremu ksiązka ta powstała był, jak pisze Le Roy
        Ladurie "etnografem i policjantem".
        Z zawodu był inkwizytorem, z zamiłowania etnografem. Hobby takie miał:
        etnografia. Policjant ten :-)

Cytat skrócony:

" ... Jakub Fournier. ... Ów bystry, pełen inkwizycyjnego zapału prałat...
        Sam został później papieżem w Comtat przyjmując imię Benedykta XII...
        W czasach swego episkopatu ów etnograf i policjant zarazem potrafił słuchać
        chłopów z hrabstwa Foix, z zwłaszcza tych z górnej Ariege. Dławił ich chlebem
        boleści i wodą umartwienia. Torturował jednak niewielu. By wykryć katarską
        herezję lub po prostu odchylenia od doktryny oficjalnego kościoła, przesłuchiwał
        dokładnie i nie żałując czasu..."

Solidny, dociekliwy policjant z zamiłowaniami etnograficznymi :-)
        Ta książka nie tylko etnograficzna jest, ale i polityczna :-)

Na szczęście dla czytelników udręczonych popisami dzisiejszych inkwizytorów
        z różnych komisji akcja tej książki dzieje się dawno, bezpiecznie dawno.
        Nikt czytelnikowi nie wygrzebie z niej jakiegos przodka, który coś tam
        chlapnął niepotrzebnie, z głupoty albo ze strachu, przed policjantem.
        a.

PS A tak właściwie to ten Jakub Fournier bardzo jest współczesny dzisiejszym
        policjantom, czy jak tam oni się nazywają. Wszystko go interesowało, każdy,
        zda się, mało ważny szczególik z życia przesłuchiwanych, ich rodzin ,
        sąsiadów... Bo herezja to przecież nie tylko hałaśliwe demonstracje, ale też
        całkiem skromne, zwykłe czynności zyciowe :-)
        a.
        • tad9 Re: St. O'Shea: KATAROWIE = HEREZJA DOSKONAŁA 15.06.05, 21:11
          Jean Duvernoy - Religia katarów
          Bodaj najlepsze opracowanie na ten temat przetłumaczone na polski. Wydane w
          2000, ponad 400 stron.

Micha Brumlik - Gnostycy. Marzenie o samozbawieniu człowieka.
          Nie tylko o katarach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka