Dodaj do ulubionych

Porozmawiajmy o Muminkach

IP: *.gazeta.pl 25.07.01, 15:47
Pamiętacie Muminki? Sprawiły, że nasze dzieciństwo było cieplejsze. Porozmawiajmy o nich. A może kto inny był
ulubionym bohaterem Twojego dzieciństwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 25.07.01, 19:14
      Nie znosze Muminkow i calej ideologii dorabianej do nich.Uwielbiam za to Reksia,ktory dostawal w skore
      od koguta,gral w podworkowej kapeli na butelkach i tarce do prania,a jesienia ocieplal swoja bude
      lisciami opadlymi z drzew.Co Wy na to?
      • Gość: Filip Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 00:52
        Zgadzam sie, ze animowany film o Muminkach byl psa nie wart. Ale moze wartaloby
        zajrzec do ksiazek, Drogi, Lecz Nieoczytany Kontestatorze? Zadko gdzie mozna
        znalezc takie - i to nie zakamuflowane - studium etyczne, jak u Jansson.
        • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 30.07.01, 19:40
          Gość portalu: Filip napisał(a):

> Zgadzam sie, ze animowany film o Muminkach byl psa nie wart. Ale moze wartaloby
          >
          > zajrzec do ksiazek, Drogi, Lecz Nieoczytany Kontestatorze? Zadko gdzie mozna
          > znalezc takie - i to nie zakamuflowane - studium etyczne, jak u Jansson.
          dzieki bardzo za mile slowa ale odkad umialem czytac (4.5 roku) nigdy nie uwazalem Muminkow za
          cos co jest warte przeczytania.Przyznaje,ze zagladalem do tej ksiazki jednak wydaja mi sie one nieco
          wyalienowane (to slowo bardzo lubiala polonistka w mojej szkole).
    • Gość: vis Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 19:15
      CENZUROWAĆ POSTY O MUMINKACH,CO ZA WSTYD KOLEGO ! ORYGINALNY TEMAT NA TYM
      FORUM JAK ŚNIEG W GRUDNIU.LUDZIE NA SZCZĘŚCIE CZYTAJĄ WCZEŚNIEJSZE POSTY.BIERZ
      SIĘ ZA SAMODZIELNE MYSLENIE, BO CHYBA NIE STAĆ GAZETY NA DARMOZJADÓW.A MOŻE
      JEDNAK STAĆ?
      • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 25.07.01, 19:52
        Ja nie cenzuruje.Po prostu mam okazje podraznic sie z kims po polsku...
      • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 25.07.01, 19:56
        A poza tym to co,nie lubisz Reksia?Ja uwielbiam.
        • Gość: vis Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 09:52
          Także lubię sie drażnić pasjami, koleżanko.Ten post był do autora watku, bo
          niżej przyjaciel wysłał podobny.A autor się nie wysilil i to bardzo
          nieladnie.Do tego post wysłany przed Tobą gdzieś wcięło.Lubie /nie
          mitologizuje/ i reksia,i muminki.Zależy tylko w jakim wieku.Temat MUMINKI
          sprowokowany został smutnym faktem śmierci ich mamy.Bardzo Cię pozdrawiam.
          • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 26.07.01, 17:32
            Mimo że bardzo lubiałem Muminki, niezapomniane zostają dwie bajki.
            "Sąsiedzi" i "Bolek i Lolek"
            • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 30.07.01, 19:35
              tolo123 napisał(a):

> Mimo że bardzo lubiałem Muminki, niezapomniane zostają dwie bajki.
              > "Sąsiedzi" i "Bolek i Lolek"
              OOOOOO
              sasiedzi to bajka niezwykla,ale gdy bylem naprawde malym dzieckiem jeszcze ich nie znalem.
              wlasciwie to nie bajka ale komedia w wykonaniu dwoch nieudacznikow z niezwykla fantazja i
              inzynierskim podejsciem do sprawy:)
              natomiast Bolek i Lolek wydawali mi sie zawsze (nawet gdy mialem kilka lat) zbyt infantylni:)
              • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 02.08.01, 10:04
                Tak, to były świetne bajki. Teraz już takich nie robią.
                • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 16.08.01, 08:23
                  A gdyby tak zrobić filmowe wersje tych bajek? Ciekawie by to wyglądało.
          • Gość: pd Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.uia.ac.be 30.07.01, 19:30
            Gość portalu: vis napisał(a):

> Także lubię sie drażnić pasjami, koleżanko.Ten post był do autora watku, bo
            > niżej przyjaciel wysłał podobny.A autor się nie wysilil i to bardzo
            > nieladnie.Do tego post wysłany przed Tobą gdzieś wcięło.Lubie /nie
            > mitologizuje/ i reksia,i muminki.Zależy tylko w jakim wieku.Temat MUMINKI
            > sprowokowany został smutnym faktem śmierci ich mamy.Bardzo Cię pozdrawiam.
            VIS !
            Czlowieku ja jestem facetem, a Ty piszesz do mnie kolezanko:)
            Pracuje na Universitaire Instelling Antwerpen i po prostu czytam wszystko co
            jest po polsku.Nie bierz sobie tak do serca mojej krytyki bo Ci zyla peknie:)
            pd

• Gość: Loona Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: 194.78.136.* 01.08.01, 14:44
              hej pd,

a jak oceniasz Smurfy - dzielo Belga Peyo?
              BTW Belgowie maja niesamowite komiksy. Zaluje, ze nie znam ani francuskiego ani
              flamandzkigo. A moze mozna w Belgii dostac angielskojezyczne wersje belgijskich
              komiksow?

pzr

• Gość: vismajor Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 18:07
              Gość portalu: pd napisał(a):

> Gość portalu: vis napisał(a):
              >
              > > Także lubię sie drażnić pasjami, koleżanko.Ten post był do autora watku, b
              > o
              > > niżej przyjaciel wysłał podobny.A autor się nie wysilil i to bardzo
              > > nieladnie.Do tego post wysłany przed Tobą gdzieś wcięło.Lubie /nie
              > > mitologizuje/ i reksia,i muminki.Zależy tylko w jakim wieku.Temat MUMINKI
              > > sprowokowany został smutnym faktem śmierci ich mamy.Bardzo Cię pozdrawiam.
              > VIS !
              > Czlowieku ja jestem facetem, a Ty piszesz do mnie kolezanko:)
              > Pracuje na Universitaire Instelling Antwerpen i po prostu czytam wszystko co
              > jest po polsku.Nie bierz sobie tak do serca mojej krytyki bo Ci zyla peknie:)
              >
              > pd
              >
              >pd!

vis ma 19 lat i jest na wakacjach.nie dołuj gościa kiedy wróci tylko dlatego,ze
              nie odróżnia chlopca od dziewczynki.swoją drogą,pracuję w SO,UAM i PAN w
              Poznaniu.Jestem absolwentem Westpoint i nie czytam wszystkiego w języku
              angielskim.wszystko w umiarze;-}
    • Gość: dzierzba Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: 213.77.91.* 27.07.01, 09:56
      Na Muminkach uczyłam się czytać, a Lato Muminków znam prawie na pamięć - było kiedyś dawno
      temu wydane na płycie. Filmy to już nie to samo - ani ten animowany, ani nawet ten starszy, taki
      jakby kukiełkowy. Moja ulubione postaci to Włóczykij - niezalezny i samodzielny, oraz mała Mi. Często
      wracam do Doliny Muminków i za każdym razem podziwiam elegancki humor oraz spokojną mądrosc
      napisanych prostym językiem ksiązek. Przy okazji pytanie: czy Muminki były w oryginale napisane po
      szwedzku czy po fińsku ???
      • Gość: Loona Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: 194.78.136.* 01.08.01, 14:36
        Z tego co sie orientuje Muminki napisane byly po szwedzku; W Finlandii zyja
        narodowosci - finska i szwedzka i oba jezyki(szwedzki i finski) sa urzedowe. T.
        Jansson, jak samo nazwisko wskazuje nalezala do szwedzkiej mniejszosci
        narodowej. Jesli ktos sie wybiera do Finlandii i jest fanem Muminkow polecam
        odwiedzenie miasteczcka Muminkow w Naantali.

pzr
      • Gość: mala#mi Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.01, 20:53
        Gość portalu: dzierzba napisał(a):

> Na Muminkach uczyłam się czytać, a Lato Muminków znam prawie na pamięć - było k
        > iedyś dawno
        > temu wydane na płycie. Filmy to już nie to samo - ani ten animowany, ani nawet
        > ten starszy, taki
        > jakby kukiełkowy. Moja ulubione postaci to Włóczykij - niezalezny i samodzielny
        > , oraz mała Mi. Często
        > wracam do Doliny Muminków i za każdym razem podziwiam elegancki humor oraz spok
        > ojną mądrosc
        > napisanych prostym językiem ksiązek. Przy okazji pytanie: czy Muminki były w or
        > yginale napisane po
        > szwedzku czy po fińsku ???

Po szwedzku! Też mam tą plytę! "jak dobrze byc poziomką..."! Też uważam, że
        wszystkie te filmy są co najmniej kijowe i nijak sie mają do ksiązek. Pierwszą
        ksiazka, jaka samodzielnie przeczytalam bylo "Kto pocieszy Maciupka", a moj pies
        (suka) nazywal sie mala Mi!
    • Gość: Kris Re: Porozmawiajmy o Muminkach - NIEKTORZY ICH WCALE NIE ZNAJA IP: *.gwiazdy.net.pl 28.07.01, 08:35
      Moja ukochana, ze wzgledu na niski wzrost, swoja szczerosc i bezposredniosc,
      czesto az do bolu, przypomina Mala Mi (oczywiscie nie przypomina Jej uroda ;-
      )). I wyobrazcie sobie, ze kiedy tak Ja nazwalem, Ona nie wiedziala o co
      chodzi, a do tego zorientowalem sie, ze sporo z moich znajomych takze nie
      kojarzylo, skad sie wzielo to przezwisko!!!!!!!!!! ONI NIE ZNAJA
      MUMINKOW!!!!!!!!! Wspominam tu o ludziach w wieku ok. 22 lat... To straszne.
    • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 16.08.01, 08:24
      A gdyby tak zrobić filmowe wersje tych bajek? Ciekawie by to wyglądało.
    • Gość: keel Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 23:36
      muminki byly ulubina lektura mojego dziecinstwa - jeszcze i teraz czesto do
      nich wracam, mimo ze mam juz( jeszcze???) 18 lat....
      To najmardzejsza bajka swiata - a moja najbardzije ulubiona jest o filifionce
      ktora kochala katastrofy...
      ci co czytali wiedza o co chodzi a ci co nie czytali niech zaluja...
      uwazam ze kazde dziecko powinno czytac muminki - we mnie wyrobily one sklonnosc
      do zastanowienia sie nad soba i otaczajacym nas swiatem, cala niezwyklosc i
      kompletne odweranie krainy muminkow od rzeczywistosci ktora sami znamy
      prowokuje - moim zdaniem - dzieci do myslenia - bardzo zaluje ze pani Tove
      Jansson zmarla.... - Uwazam ze naleza sie jej wszelki holdy za to e
      uszczesliwila mnie i pewnie tez wiele innych dzieciakow swoimi ksiazkami....
      • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 29.08.01, 16:03
        Czy ktoś pamięta zaczarowany ołówek?
        • kakadu79 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 16.09.01, 14:01
          Jestem absolutną fanką Muminków, wszystkie części znam prawie na pamięć.
          Żałuję,że nie wszystkie zostału przetłumaczone na polski.
          To są madre bajki bez standardowych happy endów.
          A zna ktoś książke spoza cyklu "Lato" też Tove? To nie bajka, ale też urzka
          magią i poezją.
          • tolo123 Re: Porozmawiajmy o Muminkach 17.09.01, 16:40
            Jeszcze tego nie znam. Może to głupie ale kiedyś bardzo lubiałem czytać baśnie
            i legendy. Obojętnie jakie, wchłaniałem wszystko.
          • mala#mi Re: Porozmawiajmy o Muminkach 29.12.01, 21:08
            kakadu79 napisał(a):

> Jestem absolutną fanką Muminków, wszystkie części znam prawie na pamięć.
            > Żałuję,że nie wszystkie zostału przetłumaczone na polski.
            > To są madre bajki bez standardowych happy endów.
            > A zna ktoś książke spoza cyklu "Lato" też Tove? To nie bajka, ale też urzka
            > magią i poezją.

Jasne, ze znam! A co z "Kto pocieszy Maciupka?" i "Córką rzeźbiarza"? ( to
            ostatnie mozna kupic na www.slowo-obraz.terytoria.com.pl)
            a tak wogole, to Muminkow nie nazwala bym bajka...
            • mala#mi Re: Porozmawiajmy o Muminkach 29.12.01, 21:16
              Najwiekszy urok maja te niewielkie ksiazeczki w twardych okladkach (troche juz
              wyswiechtanych) wydane juz dosyc dawno chyba przez Nasza Ksiegarnie...
              Te, ktore mozna dostac teraz bija po oczach jaskrawymi okladkami, majacymi
              wiecej wspolnego z japonska kreskowka, niz z wywazonymi i subtelnymi pracami
              Tove Janson (super sa jej grafiki, no nie?). Ale coz, liczy sie wnetrze!
    • Gość: stettiner Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.sssa.com.pl 19.09.01, 11:37
      Przepadam za Muminkami i lubię poczytać jesienną porą (bo wersja tv nie
      istnieje dla mnie, to jakaś okrutna pomyłka) ale nie lubię o nich rozmawiać.
      Muminki to bardzo osobista sprawa.
    • Gość: stettiner Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.sssa.com.pl 19.09.01, 11:39
      Przepadam za Muminkami i lubię poczytać jesienną porą (bo wersja tv nie
      istnieje dla mnie, to jakaś okrutna pomyłka) ale nie lubię o nich rozmawiać.
      Muminki to bardzo osobista sprawa.
    • Gość: Alcest Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: 172.16.0.* / *.minrol.gov.pl 19.09.01, 14:10
      Ja również uważam, że Muminki to raczej osobista sprawa, dlatego na razie
      powiem krótko i językiem zaczerpniętym z forum sportowego; MUMINKI RZĄDZĄ!
      Dla mnie - razem z "Alicją..." i twórczością Twaina - stanowią najlepszą,
      rzecz, jaką kiedykolwiek napisano pod hasłem literatury dziecięcej, nawet
      trochę przed "Piotrusiem Panem", "Kubusiem Puchatkiem" i, znajdującym się
      zresztą trochę na granicy tej literatury, "Małym Księciem".
      No dobrze, jedno osobiste wyznanie; nt. ulubionych bohaterów cyklu. Trochę mam
      w sobie z Muminka, trochę z Ryjka, często usiłuję nadać sobie pozory małej Mi,
      ale szczególnie bliską mi postacią jest Tatuś Muminka. Czytając jego
      "Pamiętniki" po prostu mógłbym podpisać się pod każdym zdaniem.
      Pozdrowienia dla wszystkich fanów Muminków!
      • Gość: ika Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.*.*.* 20.10.01, 22:21
        muminki to fantastyczna seria ksiazek, zawsze wydawaly mi sie tak prawdziwe...
        ale tez trudno o nich pisac, dla mnie to tez cos bardzo osobistego...
        Pamietniki Tatusia Muminka sa kapitalne, a tak pozatym jedno z moich ulubionych
        opowiadan to O Paszczaku ktory kochal cisze...
        • Gość: atka Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.acn.waw.pl 24.10.01, 22:09
          A pamiętacie Filifionkę?
          • Gość: Koniu Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 12:29
            A pamiętacie kurwifionke może byś sie kurwa wysilil debilu i napisał coś
            inteligentnedo.
          • Gość: Goofy Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: 195.224.164.* 20.11.01, 14:08
            Filifionka ktora mieszkala sama w duzym domu i ciagle w nim sprzatala. Jak
            przeprowadzalam sie za granice to wiecie jakie ksiazki ze soba zabralam?
            Muminki, rzecz jasna, wszystkie czesci. Pare lat temu Nasz Ksiegarnia (chyba)
            tak pieknie wydala wszystkie czesci nie naruszajac przy tym oryginalnych
            obrazkow i atmosfery, nie to co to ta idiotyczna japonska bajka o Muminkach,
            bez atmosfery.
            Kto nie zna Muminkow i ich nie lubi, duzo traci, z ich smutku, pewnej powagi i
            zrozumienia innych istot, Mama Muminka uosobienie kobiety, zawsze z torebka,
            zawsze robiaca herbate i przysmaki dla Tatusia Muminka, Tatus w cylindrze,
            cieszacym sie duzym respektem w calej dolinie i dzieciaki, z ktorych mala Mi
            nawet dala sie lubic.
            Tak, Muminki to magiczne ksiazki...
            • Gość: ewa Re: Porozmawiajmy o Muminkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 12:45
              Uwielbiam Muminki, zwlaszcza w dolinie Muminkow.Kochalam Mame Muminka, to taka
              madra ciepla kobieta, ktora przyjmowala zycie jak jest i w kazdej sytuacji
              widziala cos dobrego czy interesujacego.No i Wloczykij - tez tak chcialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka