Dodaj do ulubionych

Niesamowicie wciagajace ksiazki.

02.07.05, 11:58
Witam Was ponownie :)
Tym razem chcialabym sie dowiedziec, czy czytaliscie/czytacie ksiazki, ktore
po prostu niesamowicie wciagaja? Ksiazki, od ktorych trudno sie oderwac.
Ksiazki, przy czytaniu ktorych szepta sie "jeszcze tylko jeden rozdzial,
jeszcze tylko trzy strony..."
Nie wiem czy sie starzeje, ale od dawna nie trafilam na ksiazke, przez ktora
zarywalabym noce. A szkoda, uwielbiam czytac z takim dzieciecym
zainteresowaniem i oczekiwaniem, co bedzie dalej. A tu ni licho, czytam ze
stoickim spokojem i moze momentami czuje sie naprawde wciagnieta. :(
Kiedys bardzo pochlonal mnie "Malowany ptak" Kosinskiego. Nie moglam przestac.
Jako nastolatke wciagaly mnie powiesci Musierowicz i Montgomery.
Oczywiscie "Pachnidlo" niesamowicie podzialalo. Czytalam z zapartym tchem. A
teraz? Szukam, szukam i jakos nic :(
Napiszcie, jakie ksiazki podzialaly na Was niczym dawka elektrycznosci, gdy
sie wklada widelec do kontaktu :)
Obserwuj wątek
    • eleganckibrunet Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 17:01
      Znow Cie spotykam :) Czy to tylko przypadek czy przeznaczenie?
      Pachnidlo wciaga, owszem.
      Mnie swojego czasu wciagnely tomy The lord of the ring. Ten czar czuje do dzis.
      Za mlodu wciagaly mnie Tomki.
      Oraz piekna ksiazka Cudowna podroz.
    • Gość: Sambady Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.echostar.pl 02.07.05, 17:21
      Ostatnio (jakies pol roku temu) tak własnie wciagneła mnie "Zima w Lizbonie" A.
      Munoz Moliny. Ale nie polecam, bo potem piłem przez dwa tygodnie! :-)

Wczesnie było "Szlacheckie gniazdo" i "Ojcowie i dzieci " Turgieniewa, a
      jeszcze wczesniej "Pieśn karczmarza" P. Beagle. Ostatnia pozycja to już
      fantastyka, ale napisana zupełnie nietypowo. Re-we-la-cja.

To tak na przyklad, bo tych naj, było przynajmniej kilkanascie :)
      • Gość: mlody Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.welnowiec.net 02.07.05, 17:28
        "Pieśn karczmarza"- o czym to jest? Mozesz napisac cos wiecej?
        • Gość: Sambady Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.echostar.pl 02.07.05, 17:58
          Młody chlopak w pewnej odległej małej wiosce widzi smierc swojej ukochanej, a
          potem obserwuje jak jakas postac zabiera ją ze sobą. Wydaje sie ze dziewczyna
          zmartwychwstała. Wyrusza w slad za nimi i trafia do samotnej karczmy na
          pustkowiu. Poza karczmarzem jest tam już kilka osób oraz dość dziwny lis...

Całosc jest napisana w pierwszej osobie, ale jakby na kilka głosów, tzn. akcję
          poznajemy z fragmentów wspomnien wszystkich osób które w zajsciach
          uczestniczyły, ale tak, ze mamy całkowitą ciągłosc wydarzen. Robi to
          niesamowite wrażenie. Tu nalezy się szacunek dla autora, nie tylko za
          błyskotliwy pomysł, ale i za doskonalą umiejętnosci "wczucia się" w rózne
          postacie.

Najlepsze ze w mojej bibliotece książka ta wystepuje w dwóch odsłonach. Jeden
          egzemplarz wydany przez Prószynski i S-ka, na półce z fantastyką, i drugi na
          regale z lit. ang i amerykanską, wydany jako "normalna" powieść przez zupełnie
          inne wydawnictwo :) Tak czy owak warto !
    • melaine_koina Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 18:03
      Mnie najbardziej wciągnęła "Madame" Antoniego Libery. I nie chodzi tylko o
      fabułę, ale również język, erudycję, młodzienczość, elokwencję, urok... ech!
      trzeba przeczytać!
      :)
      • umbradomini1 Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 18:15
        ja się zgodzę z KOsińskim i, choć mi głupio, z czytadłami Dana Browna :D ale
        mamy lato, więc się rozgrzeszam...
        • hadriewyn Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 18:23
          "Księga Diny" Herbjorg Wassmo. Rewelacyjna książka!!! Przeczytałam ją w zeszłym
          roku, byłam akurat przez kilka dni w Krakowie, ale zamiast zwiedzać miasto
          zaszywałam się w przytulnych kawiarenkach z kawą w ręku i siedziałam w kącie
          godzinami nie mogąc się oderwać.
    • basiua Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 18:43
      niewątpliwie oderwac nie można się od "Kociej kolyski" Vonneguta, co do ksążek
      wciągających niezależnie od tego, ile razy wcześniej sie je czytalo-
      zdecydowanie "Sto lat samotności" Marqueza, no i rzecz jasna Wladca Pierścieni:)
    • kawa_malinowa Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 19:04

Mnie wciągają ( a raczej wciągnęły) obydwie powieści Sarah Waters. Autorka bawi
      się konwencją powieści wiktoriańskiej. Niby to kryminały, ale z feministycznym
      zacięciem, bogate w spostrzeżenia obyczajowe. Oderwać się nie można...

Wyzej wspomniana była "Madame" - zgadzam się!

• Gość: mk Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 21:28
      N. Gordon - Medicus i Szaman!!!
    • agmusz Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 21:31
      Dla mnie najbardziej wciągającą ksiązką jest "Zły" Tyrmanda- dobrze, że jest
      gruba, bo jednocześnie chciałabym ją skończyć, a z drugiej strony mogłaby miec
      z 1000 stron więcej:).
    • eeela Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 02.07.05, 23:03
      W dzieciństwie takie wciąganie zdarzało mi się dość często (ach ta agresja i
      żądza mordu, kiedy kazano mi wyrzucić śmieci w środku rozdziału ;-D ). Gdzieś
      tak od połowy liceum skończyło się to, niestety. Czytałam zawsze z
      przyjemnością, ale już nie z taką niesamowitą zachłannością i towarzyszącą
      chęcią dop...przenia każdemu, kto ośmiela się do mnie w trakcie mojego czytania
      odezwać :-D Aż tu nagle - [fanfary] - zdarzyło się, po wielu latach - podczas
      lektury Harry'ego Pottera :-)))
      [Czekam na ciosy ;-) ]
      • Gość: miabh Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.05, 23:10
        "Mistrz i Małgorzata", "Ojciec Chrzestny", "Narrenturm"
      • Gość: Inka Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:37
        Eee, zaraz ciosy. H. Potter naprawdę wciąga i nie ma w tym nic złego. Mnie też
        wciągnął. A nawet wessał :D
    • Gość: inaa Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.hist.uj.edu.pl 07.07.05, 10:50
      Pratchett, Pilipiuk, Szostak, Brzezińska, Sapkowski...
    • chiara76 Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 07.07.05, 10:58
      wiele książek tak mnie wciągnęło, ale ostatnie takie najbardziej zarwane noce
      spędziłam chyba nad "Kroniką Ptaka Nakręcacza" HAruki Murakami a wcześniej
      nad "Tajemną Historią" Donny Tartt.
      • papryczka_ag Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 07.07.05, 11:07
        "Okruchy Dnia" Kazuo Ishiguro
        " 24 godziny z życia kobiety " Stefan Zweig
        • Gość: Kaylene Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:47
          Czytadło Szczescie za progiem - oderwac sie nie moglam.
          To kilka dni temu.Kiedys Przeminelo z wiatrem i Mag Fowlesa a jeszcze dawniej
          Winnetou-zaczelam czytac u kolezanki jak jadla obiad i nie wyszlam az łozka
          zaczeli rozscielac i mnie wygonili.Ale z ksiazka...
    • Gość: Inka Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:31
      Na mnie tak działają książki Agathy Christie i I. Matuszkiewicz. Kiedyś
      czytałam "Studium w szkarłacie" Conan-Doyle'a i musiałam przeczytać książkę do
      końca, w jeden dzień, mimo piekielnego bólu głowy i oczu(zresztą czytając
      zupełnie zapomniałam o tych dolegliwościach:)) A ostatnio dużą dawką prądu
      kąpnęła mnie "Bezsenność w Tokio" :)
    • Gość: Inka Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:32
      Ojej, no i jeszcze Harry Potter:))
    • deniss_peniss Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 08.07.05, 16:53
      Nie lubie pojęcie czytadło, bo kojazry mi sie to z książkami w
      stylu "zapomniany kochanek" czy "utracona miłość" dodawanych do Pani Domu, czy
      Chwili dla ciebie, ale żebyście nie myśleli ze ja taki zblazowany to przynam
      się także do pottera, całej serii pseudo-horrorów Koontza, czy prawnego serialu
      książkowego Grishama:)
    • Gość: Majak Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: 142.21.142.* 08.07.05, 17:23
      "The name of the rose" Eco (czytalam po angielsku), oraz "The Suitable Boy"
      Vikrama Setha (nie wiem czy juz jest wydane po polsku). Obie wzielam na urlop
      (ale nie ten sam!) i maz sie chcial ze mna rozwiezc, bo nie moglam sie oderwac
      i caly czas czytalam. A podroze mi zafundowal wtedy swietne i drogie jak na
      nasze mozliwosci... SIedzialam na plazy i plakalm jak jedna z bohaterek Setha
      umarla.

Majak
      • monikate Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 08.07.05, 23:00
        W 1 klasie liceum "Przeminęło z wiatrem". Jak dorwałam, to czytałam bez przerwy
        3 dni i 2 noce. Rodzice rano wyrzucili mnie z domu do szkoły, odczekałam
        (podczytując na ulicy oczywiście)aż wybędą, wróciłam, położyłam się do łóżka i
        czytałam dalej. Wagary ze Scarlett i spółką. Nie daj Boże, aby ktoś śmiał się
        do mnie odezwać!
        Bardzo niedawno "Kwinkunks" Charlesa Pallisera. Nie jest się już ową młódką, ma
        się pewne obowiązki... toteż odrywać się musiałam od lektury od czasu do czasu,
        lecz nader niechętnie. Nawet uzależnienie od internetu spadło w tym czasie. :)
        Ot, szybciutko na FK i znowu czytanie. Szkoda, że kiedyś "Kwinkunks" się
        skończył.
    • amused.to.death "Biała Masajka" 09.07.05, 20:03
      - to ostatnio.

A dwie książki, których nie odłożyłam dopóki nie przeczytałam to "Władca pierścieni" (cz. 1) i "Mag".
    • brunosch Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 09.07.05, 20:49
      "Krolowie przekleci" Druona - ile tomow, tyle dni czytania jednym tchem.
      • annabelle1 Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 09.07.05, 21:15
        Pamietam od Rebeki sie oderwac nie moglam.Bylam w internacie .W nocy
        pomaszerowalam do klo i do bialego rana czytalam w koszmarnym swietle marznąc
        straszliwie.Nastepnego dnia dostalam zapalenia miedniczek nerkowych i mnie
        wyekspediowano do domu gdzie moglalm spokojnie czytac lezac na balkonie. Warto
        bylo.Choc bolalo.A Przeminelo czytalam ze trzy raz raz po raz.Ach ta mlodosc...
    • Gość: Ali LUDLUM & HEYERDAHL IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 10.07.05, 10:41
      polecam Ludluma jesli chodzi o literarure sensacyjną. Ksiażki wciagają jak
      czarna dziura, nie ma odwrotu. A jeśli chodzi o literature podróżniczą to moimi
      faworytami są książki Thora Heyerdhla. Szczególnie "Fatu hiva" i "Wyprawa Kon-
      Tiki"
    • Gość: Mirko Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.devs.futuro.pl 10.07.05, 18:12
      co z tym podstarzałym facetem ??
      uczucia przerzeżuciłaś na książki ??
      :-)
      • Gość: _mimi_ Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: 80.50.34.* 11.07.05, 10:07
        Nie moglam sie oderwac od Kochanicy Francuza Fowlesa, czytalam po kilkanaście
        godzin dziennie ;-)
        a teraz czytam Grace i Grace Margaret Atwood i muszę przyznać ze ta historia
        wciąga mnie jak wir :-D
    • kromeczka1981 Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 11.07.05, 14:06
      Mnie niesamowicie wciągnęła"Dama kameliowa". Czytałam z zapartm tchem i
      wypiekami na twarzy.
      • jogardii Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 11.07.05, 15:13
        Mnie nieźle wciągnęła ostatnio książka Ailo Gaupa: " Podróż na dźwiękach
        szamańskiego bębna ". Opisy realnej podróży na północnych krańcach Norwegii i
        Finlandii - w kraju Saamów, przeplatają się z podróżą wgłąb siebie - szamńskim
        transem. A na dodatek świetne opisy przyrody, wszytsko opisane przez
        autentycznego lapońskiego szamana.
    • child_in_time Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 11.07.05, 21:10
      gdy miałam tak z 15-16 lat kilka nocy cytałam Lolitę Nabokova, a nieco pózniej,
      z równą fascynacją Władcę Much Goldinga
      • Gość: Joanna Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 23:10
        W pociągu wciągaja mnie kryminały :-)
        Poza tym:
        - cykl Diuna
        - Władca Pierścieni
        - Komu bije dzwon
        - Sto lat samotności
        - Czerwone i czarne

I wiele innych....
        • Gość: ania1987 Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.tc.columbia.edu 12.07.05, 15:51
          - "cien wiatru" zafona - to chyba straszny hit ostatnio, swietnie mi sie czytalo :)
          - harry potter
          - sapkowski
          - pan samochodzik
          - agatha christie :)
          • Gość: Joanna Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:03
            Aniu, przypomniałaś mi o Sapkowskim. Konkretnie Saga o Wiedźminie. :-)
            • strawberryfields Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 12.07.05, 20:30
              Johna Irvinga "Regulamin toczni win", "Hotel New Hampshire" i "Modlitwa za
              Owena" poszły mi jednym tchem. Tego samego autora niezły jest podobno "Świat
              według Garpa" ale nie czytalam więc sie nie wypowiadam. Próbowałam za to kilka
              innych ksiązek Irvinga, ale żadna IMHO nei nadawała się do czytania:)
              Do Pottera i Dana Browna też się przyznaję bez bicia:D
    • marikaprzybyl Jak zawsze - thrillery. 13.07.05, 15:39
      Oczywiście klasyką książek wciągających są thrillery. Ze "starszych" napewno
      Ludlum, ale z nowych talentów polecam szczególnie gorąco Alex Kave, trochę
      zimniej ale także z entuzjazmem Harlana Cobena ;)
      Pozdrawiam
    • Gość: Ariadna Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. IP: 212.106.155.* 05.08.05, 19:43
      mnie bardzo wciągnęła książka pt Węgierski pacjent.Jest to autentyczna historia
      młodego 19letniego Węgra ,wczasie 2WŚ,który po zaledwie 2 m-cach walki dostaje
      się do radzieckiej niewoli.2lata spędza w gułagu,apóżniej spędza ponad 50latw
      szpitalu psychiatrycznym gdzieś w Rosji.Książka wstrząsająca odkrywającą tamtą
      sytuację,jaktraktowano wówczas chorych psychicznie ,samotność głównego
      bohatera.mogłabym jeszcze długo pisać,poprostu polecam. Niestety nie pomiętam
      nazwiska autora
      pozdrawiam wszystkich Ariadna
    • dobraoferta Re: Niesamowicie wciagajace ksiazki. 24.01.25, 15:19
      TaniaKsiążka.pl - księgarnia online

ponad 400 tys. produktów
      różne rodzaje książek: od tych tradycyjnych, papierowych poprzez pockety i ebooki, po audiobooki
      wszystkie rodzaje podręczników szkolnych, repetytoria, vademeca i zbiory zadań

tmlead.pl/redirect/34955_2282

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka