Dodaj do ulubionych

Kuczok a realizm magiczny

IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.05, 19:12
Czy Waszym zdaniem Kuczok, a w zasadzie jego twórczość (zwłaszcza tomy
opowiadań), ma coś wspólnego z realizmem magicznym? Bardzo proszę o
wypowiedzi i uzasadnienia, jeśli można.
A jacy polscy pisarze tworzyli/tworzą w tym nurcie?
Obserwuj wątek
    • Gość: magdamusi Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.kalisz.mm.pl 29.07.05, 19:21
      tak, jest takie opowiadanie w tomie "szkieleciarki", pod tytułem "Malizm
      reagiczny" jest tu swiadoma gra/aluzja autora wlasnie do realizmu magicznego
      • Gość: umagiczniona Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.05, 19:27
        Ale czy to jedyny link? Czy pozostałe opowiadania, a nawet 'Gnój' nie noszą
        śladu r.m.? No, te wydarzenia takie, jak w tytułowych 'Szkieleciarkach', czy w
        zakończeniu 'Gnoju'. A wiadomo coś o stosunku Kuczoka do relizmu magicznego?
        • Gość: magdamusi Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.kalisz.mm.pl 29.07.05, 19:33
          musialabym sobie przypomniec i poszukac w papierach, ale raczej tak, kuczok
          bawi sie konwencja, poetyka /a zakonczenie gnoju /zaglada domu/ jest snem,
          majakiem malego K.
          • Gość: umagiczniona Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.05, 19:35
            Zatem jeśli będziesz miałą wolną chiwlę- poszukasz, przypomnisz sobie? Bardzo
            będę wdzięczna, bo bardzo mi to potrzebne.
            • Gość: magdamusi Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.kalisz.mm.pl 29.07.05, 19:44
              dobrze jesli ci zalezy moge zajrzec w papiery, przeczytaj tez
              archiwum.zalogag.pl/online/data50/strona-113.html
    • Gość: melaine_koina Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 19:52
      byłam kiedyś na konferencji o realizmie magicznym i tam z polskich wymieniano
      Tokarczuk i Stasiuka, z nowszych czeskich np. joachim Topol i jego "Nocna praca"
      • Gość: magdamusi Re: Kuczok a realizm magiczny IP: *.kalisz.mm.pl 29.07.05, 19:58
        poszukaj w internecie jest mnostwo artukułów, wlasnie znalazlam kolejny :
        www.proarte.net.pl/?action=dynamic&dzial=43&id=404
        u tokarczuk napewno w "prawiek i inne czasy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka