Dodaj do ulubionych

"Ojcobójca" Pollacka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:07
Czytał ktoś? Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: "Ojcobójca" Pollacka 03.08.05, 15:27
      Dobrze napisany reportaż historyczny i całkiem mądra ksiązka generalnie. Budzi
      skojarzenia z klasycznym XIX wiecznym niemieckim pisaniem, przynajmniej we
      mnie. Pollack bardzo fajnie operuje danymi źródłowymi, ale duzo wiecej miejsca
      poświęca na analizę psychologiczną swoich bohaterów i robi to nieźle i
      przekonująco. Może nie jest to lekka łatwa lektura na łikend, ale warto
      przeczytać.

Pozdrowienia:)
    • bumm Re: "Ojcobójca" Pollacka 08.08.05, 09:54
      Własnie jestem w trakcie lektury i popieram Braineatera w pozytywnej ocenie
      dzieła. Wciągająca książka: niby w sumie zwykła sprawa kryminalna - proces o
      morderstwo jakich wiele - ale znakomicie rozpisana, z dobrze sportretowanymi
      bohaterami, a przy tym rzecz dzieje się pod koniec lat 20 w Tyrolu, gdzie dają
      o sobie znać jeszcze nieśmiałe przebłyski faszyzmu. Taki klimat "ciszy przed
      burzą" bardzo udatnie buduje napięcie.
      • Gość: Nina zachęciliście mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:24
        na pewno przeczytam, zapowiada się ciekawie.
    • Gość: Ariadna Re: "Ojcobójca" Pollacka IP: 212.106.155.* 08.08.05, 17:45
      Książki nie czytałam,ale czytałam wywiad z autorem,w rzeczywistości był synem
      wysokiego rangą nazisty Gerharda Basta,który miał wiele na sumieniu.Książka
      jest jakby oczyszczeniem autora z nieciekawej historii swojej
      rodziny,ajednocześnie jest to jakby rachunek sumienia narodu Austriackiego
      • Gość: Nina wywiad z Pollackiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:08
        Dzięki za sugestię - właśnie znalazłam wywiad z autorem:
        tygodnik.onet.pl/0,1237346,druk.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka