Gość: Nina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:07 Czytał ktoś? Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: "Ojcobójca" Pollacka 03.08.05, 15:27 Dobrze napisany reportaż historyczny i całkiem mądra ksiązka generalnie. Budzi skojarzenia z klasycznym XIX wiecznym niemieckim pisaniem, przynajmniej we mnie. Pollack bardzo fajnie operuje danymi źródłowymi, ale duzo wiecej miejsca poświęca na analizę psychologiczną swoich bohaterów i robi to nieźle i przekonująco. Może nie jest to lekka łatwa lektura na łikend, ale warto przeczytać. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: "Ojcobójca" Pollacka 08.08.05, 09:54 Własnie jestem w trakcie lektury i popieram Braineatera w pozytywnej ocenie dzieła. Wciągająca książka: niby w sumie zwykła sprawa kryminalna - proces o morderstwo jakich wiele - ale znakomicie rozpisana, z dobrze sportretowanymi bohaterami, a przy tym rzecz dzieje się pod koniec lat 20 w Tyrolu, gdzie dają o sobie znać jeszcze nieśmiałe przebłyski faszyzmu. Taki klimat "ciszy przed burzą" bardzo udatnie buduje napięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina zachęciliście mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:24 na pewno przeczytam, zapowiada się ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna Re: "Ojcobójca" Pollacka IP: 212.106.155.* 08.08.05, 17:45 Książki nie czytałam,ale czytałam wywiad z autorem,w rzeczywistości był synem wysokiego rangą nazisty Gerharda Basta,który miał wiele na sumieniu.Książka jest jakby oczyszczeniem autora z nieciekawej historii swojej rodziny,ajednocześnie jest to jakby rachunek sumienia narodu Austriackiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina wywiad z Pollackiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:08 Dzięki za sugestię - właśnie znalazłam wywiad z autorem: tygodnik.onet.pl/0,1237346,druk.html Odpowiedz Link Zgłoś