Dodaj do ulubionych

Wydac wiersze?

IP: *.robikom.com.pl 21.08.02, 11:19
Chcialbym wydac tomik wierszy jak to zrobic, od czego zaczac?
Obserwuj wątek
    • Gość: t Re: Wydac wiersze? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 21:37
      Gość portalu: wiltor napisał(a):

> Chcialbym wydac tomik wierszy jak to zrobic, od czego zaczac?

Od napisania paru wierszy.
      • Gość: Wiltor Re: Wydac wiersze? IP: *.robikom.com.pl 22.08.02, 22:04
        Moze lepiej wejdz sobie na forum humorum.Moze tam znajdziesz milosnika swego
        poczucia humoru, chociaz prawde mowiac, szczerze w to watpie...
        A moze sam napisz jakis wiersz...
        • Gość: Piotrek Re: Wydac wiersze? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 23:26
          Gość portalu: Wiltor napisał(a):

> Moze lepiej wejdz sobie na forum humorum.Moze tam znajdziesz milosnika swego
          > poczucia humoru, chociaz prawde mowiac, szczerze w to watpie...
          > A moze sam napisz jakis wiersz...

Kurczę, koleś, nie znam w ogóle ciebie ani twoich wierszy, ale już po tej
          twojej wypowiedzi czuję, że nie ma sobie czym głowy zawracać.

Nie masz w ogóle poczucia humoru i jesteś przewrażliwiony na własnym punkcie -
          a to są dwie podstawowe cechy każdego grafomana.
        • ignatz Re: Wydac wiersze? 24.08.02, 00:25
          Hej, wieszczu, masz jakieś wonty do forum humorum?
        • Gość: t Re: Wydac wiersze? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 20:50

> Moze lepiej wejdz sobie na forum humorum.Moze tam znajdziesz milosnika swego
          > poczucia humoru, chociaz prawde mowiac, szczerze w to watpie...
          > A moze sam napisz jakis wiersz...

Reakcja ostra, a rada była szczera. Widziałem raz tomik wierszy w księgarni i w
          środku były wiersze. Ponieważ trudno przypuszczać, że znalazły się tam po
          wydaniu tomiku, stąd wniosek, że trzeba je napisać wcześniej. Chyba, że chcesz
          iść w stronę awangardy: wydać tomik z czystymi kartkami i dać temu
          tytuł "SSanie pustki" czy "Milczenie Boga", ale ktoś już chyba zrobił coś
          takiego i można być oskarżonym o plagiat, a do tego ludzie powypisywać mogą w
          takim tomiku nie wiadomo co. Pójdzie to na Twoje konto i będzie wstyd.
          • ignatz Re: Wydac wiersze? 26.08.02, 16:46
            Łojezu, stary, o mało się nie posikałem ze śmiechu! Jesteś moim guru.
    • Gość: Iwona Re: Wydac wiersze? IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 22.08.02, 22:27
      Zacznij od zbierania pieniędzy. Jest mało prawdopodobne, że ktoś zechce to
      zrobić za darmo. Poza tym musisz się uzbroić w cierpliwość bo większość
      wydawnictw nawet nie czyta nowych autorów i nie chce od nich przyjmować, tego
      co stworzyli.
      To nie żart.
    • billware Re: Wydac wiersze? 23.08.02, 14:33
      Zrezygnuj. Jesteś z pewnością tylko napalonym grafomanem, któremu się wydaje,
      że pisze wiersze. Niemniej jeżeli nadal uważasz, że Twoje częstochowskie rymy
      można określić mianem poezji, zacytuj w tym wątku jeden z nich. Pośmiejemy się
      trochę.

Pozdrawiam
      • Gość: Wiltor Re: Wydac wiersze? IP: *.robikom.com.pl 23.08.02, 15:52
        Chyba mnie z kims pomyliles napalony domorosly krytyku literacki.Szkoda,ze tak
        pochopnie oceniasz ludzi.Nie widziales nawet jednego napisanego przeze mnie
        slowa. Niebardzo wiem, co znaczy "Twoje czestochowskie rymy". Mozesz mi to
        wyjasnic?
        Pozdrawiam?
        • billware Re: Wydac wiersze? 23.08.02, 16:18

> Chyba mnie z kims pomyliles napalony domorosly krytyku literacki.Szkoda,ze
          tak
          > pochopnie oceniasz ludzi.Nie widziales nawet jednego napisanego przeze mnie
          > slowa. Niebardzo wiem, co znaczy "Twoje czestochowskie rymy". Mozesz mi to
          > wyjasnic?
          > Pozdrawiam?

Ależ, drogi Wiltorze, z nikim Cię nie pomyliłem. I zapewniam Cię, że tak jak ja
          nie jestem krytykiem literackim, tak i Ty masz niewiele wspólnego z poetami. Co
          prawda, rzeczywiście nie miałem jeszcze wątpliwej przyjemności lektury Twoich
          wypocin, ale - wnioskując z ogólnego poziomu Twych wypowiedzi na forum - nie
          sądzę, by zmieniło to moją opinię o wzmiankowanych wyżej lirykach. Zachęcam
          jednak gorąco do opublikowania na forum próbki produkowanego przez Ciebie
          pseudoliterackiego chłamu (polecam szczególnie Forum Na Plażę, gdzie z
          pewnością znajdziesz licznych zwolenników swego talentu poetyckiego), dzięki
          czemu wielu ludzi - tak w kraju, jak i na świecie - uśmieje się, jak nigdy
          dotąd.

Pozdrawiam
          • Gość: Wiltor Re: Wydac wiersze? IP: *.robikom.com.pl 23.08.02, 16:59
            A więc Drogi Billware cokolwiek to znaczy, nie znasz mnie wcale, więc i nie
            wnioskuj wcale. Myślisz, że niemożliwym jest bym wszedł za chwilę do Twojego
            pokoju i zapytał, czemu jesteś tak fatalnie nastawiony do mnie, więc wolno Ci
            mnie obrażać. Równie dobrze mógłbym ja Ciebie ocenić, czytając Twoje
            wypowiedzi. Jeśli nie jesteś krytykiem literackim to może sam piszesz? Może sam
            zaprezentujesz coś na forum? Sprawiasz wrażenie człowieka, który na forum jest
            tylko po to, by kogoś obrażać i wyśmiewać, nie potrafię tego pojąć. A może
            rozmawiasz właśnie z kimś, kogo nie chciałbyś urazić. Zastanów się.
            Chodzisz bardzo płytko po wodzie. Wejdź głębiej.
            Pozdrawiam...
            • Gość: Niech Komu wody, komu? - spytal, ale nie mial checi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 18:10
              Niech sztuka obroni sie sama - dawaj no tu te wierszyki!!!
              • Gość: Basia Re: Komu wody, komu? - spytal, ale nie mial checi IP: *.robikom.com.pl 23.08.02, 20:43
                Szczerze powiedziawszy, to kiepski pomysł. Wygląda na to, że Wiltor wie, co
                robi. Sądząc po wczesniejszych wypowiedziach, nie zechce on ujawnić tu swej
                twórczości. Ja też bym tego nie uczyniła, bo i po co psuć sobie nerwy przez
                pochopne opinie innych??? Niech osądzają go krytycy literatury z prawdziwego
                zdarzenia, a nie pseudowielbiciele sztuki zwanej poezją. A zresztą, ostateczna
                decyzja należy do Woltora. Posmotrim, uwidim, jak mawiają Rosjanie:)))
                Pozdrawiam!
          • Gość: Basia Re: Wydac wiersze? IP: *.robikom.com.pl 23.08.02, 20:38
            No, troszkę przesadzasz. Troszkę, to nawet mało powiedziane. Skąd możesz
            wiedzieć, jakie wiersze pisze nasz Forumowicz??? Skąd pewność, że posługuje się
            on rymami częstochowskimi??? Piszesz tak, jakbyś osobiście znał jego osobę i
            wiersze jego autorstwa, a, szczerze powiedziawszy, wątpię, że tak jest. Twoja
            odpowiedź jest pełna jakieś trudno pojętej złości, a może zawiści??? Myślę, że
            nikt, kto nie byłby pewnien swojego talentu, nie zdecydowałby się na wydanie
            wierszy. Nasz Forumowicz pytał tylko o radę, a został pochopnie i
            niesprawiedliwie osądzony. Skąd w ogole Twoje pomówienia??? Skąd wiesz, że to
            pseudopoeta??? Znasz jego wiersze????
            • billware Re: Wydac wiersze? 24.08.02, 00:45
              Gość portalu: Basia napisał(a):

> No, troszkę przesadzasz. Troszkę, to nawet mało powiedziane. Skąd możesz
              > wiedzieć, jakie wiersze pisze nasz Forumowicz??? Skąd pewność, że posługuje
              się
              >
              > on rymami częstochowskimi??? Piszesz tak, jakbyś osobiście znał jego osobę i
              > wiersze jego autorstwa, a, szczerze powiedziawszy, wątpię, że tak jest. Twoja
              > odpowiedź jest pełna jakieś trudno pojętej złości, a może zawiści??? Myślę,
              że
              > nikt, kto nie byłby pewnien swojego talentu, nie zdecydowałby się na wydanie
              > wierszy. Nasz Forumowicz pytał tylko o radę, a został pochopnie i
              > niesprawiedliwie osądzony. Skąd w ogole Twoje pomówienia??? Skąd wiesz, że to
              > pseudopoeta??? Znasz jego wiersze????

Wiltor... Bądźże poważny i nie podpisuj się jako Basia (pracujesz w firmie
              komputerowej, a nie wiesz jak zmienić IP). Masz może problemy z
              samookreśleniem? I jeszcze jedno - albo zaraz przedstaw kilka kwiatków ze swej
              bogatej twórczości (w końcu śmiech to zdrowie), albo przestań się już odgrażać,
              że wydasz jakiś tomik.

Pozdrawiam (również Kasię, Ignatza i pioniera krytyki w tym wątku - 'T' z
              Krosna)
              • ignatz Re: Wydac wiersze? 24.08.02, 01:23
                Skąd wiesz, że on to on? Jeśli wiesz, kto zacz, zakoś mu te poemy i wystaw na widok gawiedzi. Będzie fajnie.
              • Gość: Basia. Re: Wydac wiersze? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 08:30
                Czesc. Zapewniam Cie, ze ja, to ja. A to, ze korzystam z roznych komputerow i
                serwerow, to fakt. Nikt sie pode mnie nie podszywal. I napisalam, co myslalam.
                Od siebie. I nikt niczego mi nie mowil. I sadze jeszcze, ze ktos, kto nie
                zdawalby sobie sprawy ze swojego talentu i umiejetnosci pisania, pewnie nie
                odwazylby sie na wydanie tomiku. Wiec po co byly te kasliwe uwagi?????
                Pozdrawiam:)Basia.
                • ignatz Re: Wydac wiersze? 26.08.02, 10:58
                  Ty to Ty? Cudownie, wspaniale. Tylko co to ma wspólnego z Wiltorem? No, chyba że raz jestes kobieta, a raz mężczyzną. To spoko. Wydawaj.
                  • Gość: Basia Re: Wydac wiersze? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 11:30
                    Jakbys popatrzyl na poprzedni post, to zrozumialbys, o co chodzi. Niejaki
                    Billware podejrzewa, ze ja i Wiltor, to jedna osoba. To absurd. No coz,
                    widocznie nie wszyscy potrafia czytac... A ponoc dla chcacego nic
                    trudnego...Ostatnio cos mowiono o... a niech tam, nie chce sie tu obrzucac
                    blotem, ale jak tak bardzo Was to bawi i cieszy, to prosze bardzo. Jeden lubi
                    czytac poezje, inny sluchac muzy, ktos pisze wiersze, a ktos musi sie z tego
                    ponabijac. Pozdrawiam!
                    • ignatz Re: Wydac wiersze? 26.08.02, 14:18
                      Wybacz mi Basiu, że nie poświęciłem wystarczającej uwagi poprzednim postom i zrobiłem z siebi idiotę - widzę, że poprawiło CI to nieco humor. A ja i lubie muzykę, i poezję, i prozę, i Katowice lubię, i Śląsk cały - znam tam mnóstwo cudownych dziewczyn. I ponabijać się z tego wszystkiego tez lubię. Czy jedno z drugim się wyklucza, czy też świadczy o zdrowym dystansie do rzeczywistości?
                      • 700mb Re: Wydac wiersze? 26.08.02, 16:30
                        Basiu, kogo ty chcesz nabrac? Po prawej stronie od tematu posta jest adres
                        autora - w twoim przypadku (do czasu jak sie awaryjnie przerzucilas na modem)
                        identyczny jak poety wiltora. I teraz powiedz mi, jaka jest szansa, ze dwie
                        osoby piszace z jednego adresu (i nie jest to jakis 'szeroki' adres typu
                        proxy.aol.com etc.), w jednym watku jednego forum i prezentujace identyczne
                        poglady, nie maja z soba nic wspolnego?
                        • Gość: Basia Re: Wydac wiersze? IP: *.robikom.com.pl 26.08.02, 20:27

po pierwsze, nie mam modemu:))) Wiec PUDLO!!!!:))) Coz, pomylka-rzecz ludzka. A
                          nie przyszlo Ci do glowy, ze to moze byc siec i stad ten adres??? Byc moze znam
                          Wiltora, a moze nie. Wyglada na to, ze mieszka na tym samym osiedlu lub w moim
                          miescie:)))Bylby to swietny zbieg okolicznosci. A wyobraz sobie, ze nie trzeba
                          sie czasem przepinac na modem, by byl inny adres. Przeciez rownie dobrze moglam
                          byc w pracy??? A zreszta, co ja sie bede tlumaczyc ze swojego ja i swojej
                          osoby...Ja tam wiem swoje. Chetnie poznalabym Willtora:)))A cala reszte tez
                          pozdrawiam!!!!:)))
                      • nadia3108 Re: Wydac wiersze? 26.08.02, 20:46
                        Witaj. Zajrzyj w wolnej chwili na swoja poczte na gazecie. Pozdrawiam;)))Basia.
    • Gość: Kasia Re: Wydac wiersze? IP: *.rrcnet.com 24.08.02, 00:14
      Jezeli naprawde chcesz wydac te wierszydla, to zwroc sie
      do wydawnictwa MAMIKO z Nowej Rudy. Oni wydaja tak
      niesamowita chale, ze przypuszczalnie zainteresuja ich
      twoje utwory. Chociaz i tak najlepiej zrobisz, dajac
      sobie siana.
    • ignatz Re: Wydac wiersze? 24.08.02, 00:24
      Łojezu, aż mnie brzuch boli ze smiechu, gdy czytam posty Billware'a, Kasi i pana "t". Tak trzymać.

Ale na serio - hej może pan Wiltor (cokolwiek to znaczy) to niesamowicie wrażliwy, utalentowany poeta, chowający się porzed brutalnym światem pod skorupką szorstkości (grubą skorupą, trzeba to zaznaczyć)? Może ucieka w swój własny świat poezji, przelany na czerpany paier za pomocą pióra marki Waterman? Co ja pieprzę.

Swoją drogą wydawnictwo MAMIKO ze wspaniałego miasta Nowa Ruda (trzeba będzie kiedyś tam pojechać z jakąś bombką) wydaje chyba wszystko jak leci bez uprzedniego czytania (a i tak są to same bestselery, zanim jeszcze nawet wejdą do sprzedaży!!!), więc istnieje szansa na to, że wykażą zainteresowanie płodami żyznej gleby Twego umysłu. Tak więc, do Nowej Rudy ruszać trzeba, drogi poeto!
    • hokusai Re: Wydac wiersze? 25.08.02, 21:45
      Przede wszystkim nie przejmuj sie tymi milymi radami, ktore juz otrzymales od
      zyczliwych forumowiczow!
      Sprobuj powysylac swoje wiersze do kilku wydawnictw, wybierz tez paru krytykow.
      Szanse dosc marne, ale kto wie? Od czegos trzeba zaczac. No i chyba musisz sie
      liczyc z tym, ze bedziesz sam musial cos sfinansowac (w najlepszym razie
      dofinansowac). Polamania!
      • ignatz Re: Wydac wiersze? 25.08.02, 23:22
        Oczywiście że nie przejmuj się naszymi zjadliwymi krytykami. My chcemy Cie tylko zaszczepić, coś jak p. Wojewódzki szczepi idoli. Po nas przyjda tacy, którzy wdepczą Cię w błoto, a wtedy przypomnisz sobie nasze pieszczoty słowem. I zatęsknisz do nich.
        Może faktycznie jest, jak napisałem? Może jestes niesamowicie wrażliwy i niezmiernie utalentowany? Życzę CI jak najlepiej, młody poeto. Ale zastanów się.
        • Gość: t Re: Wydac wiersze? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 21:29
          Panowie zaklinam was na litość boską! Skończcie te niewczesne żarty! A jesli to
          naprawdę jaki wieszcz? Aż strach pomyśleć co by było jakby tak np. Mickiewicz
          za młodu szukał rady w internecie jak tu wydać pierwszy tomik.
    • ignatz Re: Wydac wiersze? 27.08.02, 19:50
      WIltor, wybacz. Hau, hau! Odszczekuję wszytko, com tu rzekł złego. Choć tak specjalnie złych rzeczy nie mówiłem chyba?
    • Gość: gkaminski Re: Wydac wiersze? IP: *.si.net.pl 20.09.02, 13:59
      Najlepiej znaleźć sobie drukarza - sponsora, który chciałby sobie odliczyć od
      podatku,wydanie tego tomiku.Trzeba by zasięgnąć jęzka w Urzędzie jaka to kwota
      i z takimi wiadomościami - szukać. Druga sprawam, to dotacje. Znowu trzeba
      szukać najlepiej jakieś fundacji, która w imieniu autora mogłaby wystąpić do
      Biura Promocji Miasta lub Wydziału Kultury - czasem skutkuje. Po trzecie -
      szukać szukać firm tych "tłustych" np.sieci komórek, elektrociepłownie,zakłady
      energetyczne, banki, fundusze leasingowe, firmy ochroniarskie.I wydawać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka