Dodaj do ulubionych

"Mansfield Park" J. Austen

22.08.05, 15:47
Jestem w trakcie; kto czytał i co o tej powieści sądzi?
Szczególnie na tle innych pani Austen.
Obserwuj wątek
    • Gość: meggw Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.68.69.69.kutno69.tnp.pl 22.08.05, 16:42
      Czytałam. Książeczka przyjemna, bardzo w stylu powieści Austen, ale nieco
      poniżej poziomu "Emmy" czy "Rozważnej i romantycznej".
    • zaba_pelagia Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 16:51
      a co, Fanny się nie podoba?
      za mało ksiązek Austen napisała, zdecydowanie za mało!
    • Gość: annuszka Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: 217.98.93.* 22.08.05, 17:43
      to moja najlepsza pisarka. Goraco polecam takze w oryginale, wtedy jeszcze
      bardziej docenia sie jej poczucie humory, doprawdy swoiste.
      Denerwuje mnie gdy ktos okresla ja tylko jak 'literature kobieca'. To jest
      literatura 'pelnoprawna'!
      • bdx65 Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 17:49
        Gość portalu: annuszka napisał(a):

>> Denerwuje mnie gdy ktos okresla ja tylko jak 'literature kobieca'. To jest
        > literatura 'pelnoprawna'!

Nie dzielę w ten sposób literatury, no bo widzisz, co z tego wyszło - jak
        kobieca to niepełnoprawna i odwrotnie.
        Tylko warta i niewarta czytania.
        • ihopeyouwilllikeme Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 18:26
          Również moja ulubiona pisarka. A " Mansfield Park " to chyba moja ulubiona jej
          powieść.
          • Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 07:44
            No to znaczy, że klub szeroki jest. Czytam na okrągło i oglądam Dumę i
            uprzedzenie. Zgadzam się, że Austen za mało książek napisała
            • slunko Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 09:15
              i ja z przyjemnoscia czytam Austen. ale najbardziej to ja polecam wszystkim w orginale :)
              • Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:49
                I też się z tobą slunko zgadzam
                • bdx65 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 09:53
                  Nie podobają się Wam tłumaczenia Przedpełskiej-Trzeciakowskiej?
                  • meduza7 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 10:48
                    Byłam zachwycona "Mansfield Park", szczególnie panią Norris... ;) Fanny jest
                    trochę za potulna, jak na mój gust, ale właśnie uświadomiłam sobie, jak rożne
                    typy osobowości prezentują bohaterki Austen (porownajcie chociażby Fanny z
                    Emmą!). Większość pisarzy, jak już raz stworzy sobie bohatera, to eksploatuje
                    go wciąż, zmieniając tylko personalia.
                  • Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:49
                    Podobają, ale oryginał, to jednak oryginał.
                    • marjanna1 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 12:47
                      Mnie sie bardzo Mansfield Park podobal. Musze poprobowac w oryginale, skoro tak
                      zachwalacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka