bdx65 22.08.05, 15:47 Jestem w trakcie; kto czytał i co o tej powieści sądzi? Szczególnie na tle innych pani Austen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meggw Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.68.69.69.kutno69.tnp.pl 22.08.05, 16:42 Czytałam. Książeczka przyjemna, bardzo w stylu powieści Austen, ale nieco poniżej poziomu "Emmy" czy "Rozważnej i romantycznej". Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 16:51 a co, Fanny się nie podoba? za mało ksiązek Austen napisała, zdecydowanie za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annuszka Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: 217.98.93.* 22.08.05, 17:43 to moja najlepsza pisarka. Goraco polecam takze w oryginale, wtedy jeszcze bardziej docenia sie jej poczucie humory, doprawdy swoiste. Denerwuje mnie gdy ktos okresla ja tylko jak 'literature kobieca'. To jest literatura 'pelnoprawna'! Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 17:49 Gość portalu: annuszka napisał(a): >> Denerwuje mnie gdy ktos okresla ja tylko jak 'literature kobieca'. To jest > literatura 'pelnoprawna'! Nie dzielę w ten sposób literatury, no bo widzisz, co z tego wyszło - jak kobieca to niepełnoprawna i odwrotnie. Tylko warta i niewarta czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: "Mansfield Park" J. Austen 22.08.05, 18:26 Również moja ulubiona pisarka. A " Mansfield Park " to chyba moja ulubiona jej powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 07:44 No to znaczy, że klub szeroki jest. Czytam na okrągło i oglądam Dumę i uprzedzenie. Zgadzam się, że Austen za mało książek napisała Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 09:15 i ja z przyjemnoscia czytam Austen. ale najbardziej to ja polecam wszystkim w orginale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:49 I też się z tobą slunko zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 09:53 Nie podobają się Wam tłumaczenia Przedpełskiej-Trzeciakowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 10:48 Byłam zachwycona "Mansfield Park", szczególnie panią Norris... ;) Fanny jest trochę za potulna, jak na mój gust, ale właśnie uświadomiłam sobie, jak rożne typy osobowości prezentują bohaterki Austen (porownajcie chociażby Fanny z Emmą!). Większość pisarzy, jak już raz stworzy sobie bohatera, to eksploatuje go wciąż, zmieniając tylko personalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "Mansfield Park" J. Austen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:49 Podobają, ale oryginał, to jednak oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
marjanna1 Re: "Mansfield Park" J. Austen 23.08.05, 12:47 Mnie sie bardzo Mansfield Park podobal. Musze poprobowac w oryginale, skoro tak zachwalacie. Odpowiedz Link Zgłoś