Dodaj do ulubionych

Dziewictwo w literaturze

28.08.05, 14:28
W jakich utworach pojawia się ten motyw , problem, gdzie jest wyraźnie
podkreślony?
- w Biblii -cnotliwa Zuzanna
- J. Słowacki "W Szwajcarii"
- W. Gombrowicz "Dziewictwo"
- T. Różewicz "Białe małżeństwo"
- publicystyka międzywojenna: T. Boy- Żeleński "Dziewice konsystorskie"
Obserwuj wątek
    • bdx65 Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 17:48
      Bohaterka melodramatu M. Rodziewiczówny "Wrzos", mimo ślubu z Sanickim jest do
      śmierci w wieku 23 lat dziewicą. Ale może się mylę?
      Kto czytał ten romans?
    • chihiro2 Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 17:52
      Arthur Golden "Wyznania gejszy".
      • chelseaa Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 18:13
        "Cnotliwa Klaryssa" John Cheever
    • braineater Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 18:12
      Bakunowy Faktor Johna Bartha, gdzie problem dziewictwa głównego bohatera
      zajmuje jakieś 800 z 950 stron tej powieści:)
      I masz ewenement bo tyczy sie to dziewictwa meskiego:)
      P:)
      • piterek_82 Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 14:05
        Problem dziewictwamęskiego pojawia się też we wspomnianym juz przeze mnie
        opowiadaniu Gombrowicza "Dziewictwo"(Paweł), które pochodzi ze
        zbioru "Bakakaj". Polecam!
        Mam pytanie o Bartha i jego "Bakunowy faktor"? Warto siegnąć po tę rzecz? Kilka
        lat temu byłem pod wrażeniem "Końca drogi? Czy to podobne klimaty? Zdaje się
        tez ,że jego opowiadania zamieszczone zostały w zbiorze "Gabinet luster. Krótka
        proza amerykańska 1961-77" w wyborze Z. Lewickiego- wybitnego polskiego
        amerykanisty.
        pozdrawiam!
        • braineater Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 16:49
          Hm - jakby to powiedzieć - Barth z Końca Drogi, to w ogóle nie jest Barth. To
          jest dopiero jego pierwszy pomysł na bycie pisarzem, który szybko zarzucił,
          bowiem Koniec Drogi powieścią był srednio udaną a w dodatku akademicką. Podobna
          jes jedynie Floating Opera (pojęcia nie mam czy jest po polsku), równie nudna i
          przeględzona.
          Dopiero po tych dwóch porażkach (sam je zresztą tak okresla) pojawił się Barth
          Wielki, w pełni ukształtowany, Barth, który postanowił rozsadzic literaturę od
          środka - i pierwszym krokiem w tą strone był własnie Bakunowy Faktor. Więc
          jesli nazwa postmodernizm psuje ci nastrój, jeśli nie chesz ksiązki, która mówi
          tylko i wyłacznie o innych ksiązkach i na końcu pożera sama siebie, to raczej
          po ten tekst nie sięgaj. Natomiast jesli lubisz klimaty Rekopsu znalezionego w
          Sarragosi, Don Kichota i klasycznych sag rodzinnych z rozbudowanym, (acz w tym
          wypadku również z rozregulowanym) tłem histroycznym, to koniecznie.
          A opowiadania poza Gabinetem Luster, wyszły w autorskim zbiorku "Zagubiony w
          Labiryncie smiechu"
          Pozdrowienia:)
          • piterek_82 Re: Dziewictwo w literaturze 31.08.05, 17:30
            Braineaterze! Czytałem "Koniec drogi" cztery lata temu, podejrzewam ,że teraz
            też inaczej odebrałbym tę książkę, a do czego porównałbyś "Bakunowy faktor", do
            którego postmodernisty? A o czym jest powieśc "Ostatnia podróż Sinbada
            Żeglarza"? Czytałeś może? Myślę,że sięgnę niebawem po Bartha, dzięki Twym
            rekomendacjom.
            Pozdrawiam!
            • braineater Re: Dziewictwo w literaturze 31.08.05, 18:03
              Podróz to remix i zabawa z samplami z 1001 Nocy, oparta w dodatku na klasycznym
              brytolskim tłumaczeniu Burtona i dlatego też nieco traci ze swojego uroku po
              polsku. Ale jesli cię kręci klimat wschodnich opwoeści i lubisz długie
              przegadane (ale w pozytywnym sensie) historie, to bez wahania bierz.
              A postmodernista z którym porównac dałoby się Bartha? Przyznam szcerze, żeśmi
              zabił czapkę gwoździem, bo nie mam pojecia - może Fowles z Kochanicy Francuza -
              bo obaj podobnie bawią sie chwytami narracyjnymi i demoluja klasyczne fabuły;
              moze trochę Coover z Miasta Widma, bo w podobnym stylu reinterpretuje mity
              amerykańskie; a może troche i Vonnegut, szcególnie jesli wczytywac się w
              zjadliwie ironiczne opisy.
              Ale najpewniej zaden z nich - Barth raczej chyba jest pisarzem osobnym:)

Pozdrowienia:)
    • Gość: Zdanka Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.4web.pl 29.08.05, 18:18
      No, fakt, że Zuzanna była cnotliwa, nie znaczy,że była dziewicą. Ale znammałą
      Zuzannę . Ma 5 lat:) Przynjamniej za tę moge ręczyć:))))))
    • iwka_j Zagadka:-) 29.08.05, 18:34
      MAm w sam raz cos dla ciebie!:-)))))

"Cnote stracilam o piatej rano......"

To pierwsze zdanie z pewnej powiesci w ktorej dziewictwo/lub jego brak jest
      dosc waznym aspektem w dalszych losach glownej bohaterki.
      • monikate Witaj, Iwko! 30.08.05, 20:10
        Miło Cię widzieć! Znaczy, Nepomucką czytasz?
        Ale panna, co to cnotę straciła o piątej nad ranem, to straciła i juz dziewicą
        nie jest... :) ("Małżeństwo niedoskonałe")
        • iwka_j Re: Witaj, Monikote!!! 30.08.05, 20:23
          no czyta sie, czyta!!! swietne ksiazki:-)))) niezle sie przy tym czytaniu
          usmieje i nawet fragmenty mojemu mezowi na glos czytam (nie moge sie
          powstrzymac:-)))) ).Najpierw przeczytalam pierwsze trzy czesci, a niedawno mama
          przywiozla mi z Pl, nastepne czesci:-) Zreszta ona (moja mama) tez jest juz
          fanka tej serii!!! Dzieki Monikote, to dzieki Tobie natrafilam na ich trop!!!
          • monikate monikate do Iwki: 30.08.05, 20:32
            Ale inne książki Nepomuckiej też przeczytaj koniecznie, też! Cieszę się, że Ci
            się podobają.
            Jak nie czytałaś, to wpisz może na listę lektur "Kysia" Tatiany Tołstoj
            i "Lubiewo" Michała Witkowskiego. Obie są do kupienia w Polandzie. Pozdrawiam!
            • iwka_j Re: monikate do Iwki: 30.08.05, 20:39
              Dzieki Monikote,
              polegam na Twoim zdaniu:-) Wiec juz zapisuje!
              • monikate Re: monikate do Iwki: 30.08.05, 21:06
                :)))
                Do zobaczenia!
    • yanga Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 22:06
      W "Potopie", choćby. Sakowicz do panny Kulwiecówny (niewątpliwie dziewicy):
      "Cicho, stara makolągwo, cicho, zwiędła rutko, bo tam się teraz wesele twojej
      bratanicy odprawia..." A za drzwiami książę Bogusław nastawał na cnotę Oleńki,
      bezskutecznie zresztą.
      Albo w II cz. "Dziadów":
      "Józio dał wstążkę pasterce,
      Antoś oddał swoje serce,
      Lecz i z Józia i z Antosia
      Śmieje się płochliwa Zosia", która żadnemu nie dała i dlatego musi się błąkać
      między niebem a ziemią. Ten sam motyw w balladzie "To lubię".
    • bukfa Re: Dziewictwo w literaturze 29.08.05, 23:38
      "Clarissa" i "Pamela" Richardsona - jedna umarla z rozpaczy po odebraniu jej
      dziewictwa, druga spryciula umiejetna jego obrona zdobyla sobie malzonka.
      Klasyka gatunku powiesciowego :)
    • Gość: naiwna Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 01:17
      Nie czytałam, ale słyszałam, że "Spóźnieni kochankowie" Whartona (tak się pisze
      to nazwisko?) opierają się na motywie zachowanego do starości dziewictwa..
      • yanga Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 10:12
        No i dobrze, żeś nie czytała, możesz sobie darować.
        • Gość: naiwna Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 22:22
          dzięki za poradę :) A nie wzięłam się za to, bo bardzo zachwalała moja była
          szefowa :P Jakoś zawsze miałam wątpliwości co do jej gustów literackich... (na
          marginesie: szefowa była naczelną redaktorką pewnego tygodnika...)
          • iwka_j Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 22:29
            A ja sie skusilam, bo zachwalala moja kolezanka. Byla to moja pierwsza i
            ostatnia ksiazka Wartona. Dodam jeszcze, ze jej nie doczytalam do konca.

P.S. Ale do tematu "dziewictwo" pasuje jak ulal:-)
            • Gość: naiwna Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:41
              Moją jedyną książką Whartona był "Tato" - polecił dobry kolega. "Tato" ma
              zdolność wzruszania, choć trudno by tę powieść nazwać literaturą najwyższych
              lotów. Czytałam jednak gdzieś, że w ogóle książki Whartona to w dużej mierze
              dzieło redaktorów przygotowujących je do druku... że autor ma skłonność do
              wodolejstwa, i ktoś musi potem nadać tej "wodzie" ;) jakiś kierunek, skierować
              w jakieś rozsądnych rozmiarów "koryto"... no cóż, może gdyby mu do pracy
              nad "Spóźnionymi kochankami" zatrudniono lepszych redaktorów... :P
    • reptar "Miasta pod Skałą" Marka S. Huberatha 30.08.05, 08:34
      W "Miastach pod Skałą" Marka S. Huberatha jest to dość istotny motyw,
      eksponowany i przewijający się dość często przez tok powieści. Mieszkanki
      Krum, dbając o swoją cenę, noszą specjalne "stroje dziewicy", przy czym inaczej
      niźli to dawniej bywało - pieczę nad kluczykiem mają same.
    • marmelada Pachnidło 30.08.05, 09:13
      Patrick Suskind "Pachnidło"
    • Gość: Mashik Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.05, 14:49
      Amélie Nothomb "Higiena mordercy"
    • Gość: libi Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:28
      J. Eugenides "Virgin Suicides" (tytuł celowo po angielsku) - dziewictwo
      bardziej w sensie symbolicznym, jako niewinność, młodość.

S. Plath "Szklany klosz".
    • hazel2 Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 19:39
      "Dziewczyna taka jak ty" Kingsleya Amisa. Anglia, lata 50(chyba),główna
      bohaterka przez całą książkę nie wie, czy utracić dziewictwo z
      przystojnym "łamaczem serc niewieścich". Mnie się bardzo podobało!
      • monikate Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 20:14
        Ech, jest taka wieczna dziewica w "Długim tygodniu w Parkman" J. Jonesa.
        Najpierw się zgapiła, a potem się wstydziła, bo przeca każdy by się dziwił, że
        w takim wieku i dziewica... W końcu straciła na własne życzenie dziewictwo u
        ginekologa. Jakby wcześniej nie mogła tego zrobić. No, ale wtedy prawie nici z
        fabuły, duża część akcji kręci się koło tego... Szczegółów nie pamiętam, bo
        dawno czytałam.
        • monikate Re: Dziewictwo w literaturze 30.08.05, 20:16
          Pzypomniałam sobie, w "Henry i kato" Iris Murdoch jedna dziewczyna przez bycie
          dziewicą przekonuje do się konkurenta. Także umknęły mi szczegóły.
          • piterek_82 Re: Dziewictwo w literaturze 31.08.05, 17:31
            W starożytności o dziewictwie pisał Katullus w pieśniach.
    • Gość: vito Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:38
      1. Kochanica Francuza (J.Fowles'a) - była dziewicą czy nie była?
      2. A Girl Like You (K.Amisa) - 'Dziewczyna taka jak ty' (nie jestem pewien
      polskiego przekładu, ale odpiera ataki długo i ze swadą)
      3. Brighton Rock (Gr.Greene)(polski tytuł: W Brighton) dziewictwo chłopaka,
      którego traumatyczne wpomnienia kochających//parzących się rodziców popycha do ...
      4. Pan Tadeusz (XIII księga) :)

a lewicki na pewno n i e jest nawet dobrym amerykanistą
    • kawa_malinowa Re: Dziewictwo w literaturze 03.09.05, 00:42
      "Tarot metafizyczny" Manueli Gretkowskiej. Przynajmniej dwie historie związane
      z tematem (narratorki i młodej dziewcyzny zakochanej w swoim profesorze).
      • umbradomini1 Re: Dziewictwo w literaturze 03.09.05, 09:39
        "100 pociągniuęć szczotką przed snem" Mellisy P. (przynajmniej przez pierwsze 3
        strony)
    • Gość: Ania Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.chello.pl 04.09.05, 11:53
      Krystyna corka Lavransa napisana przez Sigrid Undset
      Szklany klosz
      • dolores20 Re: Dziewictwo w literaturze 04.09.05, 14:06
        opowiadanie Bunina pt. "Trzy ruble", pozdrowienia dla wszystkich czytających
        dobre książki:)
        • krokiet6 Re: Dziewictwo w literaturze 09.09.05, 23:46
          Quo Vadis
          • Gość: katka Re: Dziewictwo w literaturze IP: *.olsztyn.mm.pl 19.09.05, 16:48
            "Gdzie leży granica?" Davida Lodge'a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka