Dodaj do ulubionych

Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie!

IP: 194.146.128.* 30.08.05, 11:10
Czytałam to parę ładnych lat temu, mało pamiętam. Pamiętam jednak, że tam
bardzo istotna była kwestia imion (jakieś ukryte, magiczne imię do
odgadnięcia, coś takiego). Czy ktoś może mi przybliżyć, o co dokładnie
chodziło? Będę baaaardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: blue.berry Re: Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:01
      kazdy mieszkaniec archipelagu mial swoje wlasne imie, w odpowiednim czasie
      nadane mu przez czarodzieja. w swiecie archipelagu slowa mialy swoja moc,
      znajac prawdziwa nazwe danego zwierzecia, rosliny czy rzeczy mozna bylo
      zrozumiec jej istote i nad nia zapanowac. podobniez bylo z imionami ludzkimi.
      dlatego tez kazdy swoje imie ukrywal (zdradzajac je ewentualnie najblizszym lub
      tez nie:) na codzien poslugujac sie imieniem zwyczajowym. poznanie imienia
      danego czlowieka dawalo nad nim wladze. podobnie bylo z prawdziwymi imionami
      smokow - znajac ich prawdziwe imie mozna bylo je przywolac.
      to tak bardzo w skrocie. jesli nikt nic wiecej i obszerniej nie dopisze to
      wieczorem postaram sie rozwinac temat moze nawet cos zacytowac z ksiazki.
      • Gość: Aga Re: Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie! IP: 194.146.128.* 30.08.05, 13:04
        O, dzięki ci, dobry człowieku! O to mi chodziło. Jeśli napiszesz wieczorem coś
        więcej, to cię chyba będę po wszystkich jarmarkach chwalić.:)
      • sol_bianca Re: Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie! 30.08.05, 16:03
        Jeśli dobrze pamiętam, to smoki posługiwały się swoimi prawdziwymi imionami. I
        znały imiona innych rzeczy i ludzi. Władca smoków to nie ten, kto zna smocze
        imię, tylko ten, z którymi smok zechce rozmawiac ;)
        • Gość: blue.berry troche o smokach troche o slowach IP: *.aster.pl 30.08.05, 21:23
          nikt nie byl wladca smokow. byli jedynie Ci co mieli dar ich przywolywania.
          smoki rowniez mialy swoje prawdziwe imiona i imiona znane wszem. oprocz
          jednego. Orm Embar'a "nie najstarszy lecz bardzo potężny, bowiem noszący
          otwarcie swoje prawdziwe imię"
          najpotezniejszy smok Segoy znany byl pod imieniem Kalessin
          "Segoy wypowiedział pierwsze słowo i w ten sposób wzniosły się wyspy z głębi
          morza. Segoy znał wszystkie nazwy, te prawdziwe, gdyż w pradawnych czasach
          wszystkie rzeczy i istnienia nosiły tylko prawdziwe nazwy."

co do znaczenia prawdziwych imion - staralam sie znalezc jakis odpowiedni cytat
          ale tak naprawde trzeba przeczytac cykl bo ten temat jest jakby osnowa dla
          calosci. prawdziwe nazwy byly istota rzeczy, podstawa dla magii. imiona scisle
          zwiazane z czlowiekiem, dawaly o nim wiedze. nazwanie kogos/czegos prawdziwym
          imieniem bylo jak zaklecie, przywolanie. swiat jakby zostal podzielony na dwie
          czesci - ta ktora jest na wierzchu, zwyczajna i zwyczajnie nazwana, i ta ktora
          pod spodem schowana, ma w sobie moc, moc prawdawnych prawdziwych nazw.
          poznawanie i rozumienie swiata odbywalo sie przez poznawanie prawdziwych imion
          rzeczy.

"Ursula Le Guin swobodnie żongluje mitami i archetypami tworząc własną
          opowieść, w której najwyższą magią jest Słowo – prawdziwe imię każdej rzeczy.
          Bez niego i bez tradycji, bez historii zawartej w opowieściach człowiek
          Ziemiomorza nie może osiągnąć pełni istnienia i harmonii ze światem. Ale
          najważniejsze jest to, że harmonia jest możliwa, możliwe jest zachowanie
          Równowagi i osiągnięcie szczęścia. "
          • sol_bianca Re: troche o smokach troche o slowach 31.08.05, 09:29
            No ale Geda nazywano władcą smoków, właśnie dlatego, że traktowały go jak
            równego (może nie tak do końca ;))) sobie, a w każdym razie godnego, by z nimi
            negocjowac. Oczywiście to nie znaczy, że faktycznie miał nad nimi władzę. Jak
            było z imionami smoków nie pamiętam dokładnie, mogłam coś poplątac ;)
    • piszebzdury Re: Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie! 30.08.05, 12:35
      Dość często puszczają ekranizację na Hallmarku. Oglądałem to w sobotę (20 VIII)
      i niedzielę (21 VIII) - bo to są dwie części. Tytuł jest "Ziemiomorze".
      Niedługo pewnie znów będzie.
      • pir0 Re: Czarnoksiężnik z Archipelagu - pomóżcie! 31.08.05, 17:40
        Z tym, że owa ekranizacja nie ma nic wspólnego z oryginałem (no może imiona
        bohaterów). Nie poleca, ja oglądałem i wiem, że jest to strata czasu. To tak na
        marginesie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka