Dodaj do ulubionych

muzyka plaż

30.09.05, 10:16
czy czytaliscie? własnie dostałam, a jest dość opasła, stad chciałabym
wiedzieć, czy warto?? czy nie jest to czytadło??
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:01
      a co to jest czytadło?
    • nan4 Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:15
      prosta, nieskomplikowana historia, czasami tak naiwna, że doprowadza cię do
      szafłu!! z uwagi na brak czasu staram się unikać takich pozycji i stawiam na
      dobrą literaturę, stąd moje pytanie.
      • nchyb Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:28
        a czym jest dobra literatura? Znasz jakąś naprawdę dobrą definicję? Bo to, co
        dla jednego będzie dobre, warte polecenia, dla innych może się okazać marnym
        czytadełkiem. Proste i nieskomplikowane historie można również opisać takim
        językiem, że tego się czytać nie da, natomiast wielce skomplikowane fabuły,
        udające wielkie dzieła literackie, potrafią co poniektórych razić infantylizmem
        i naiwnościę. No cóż, de gustibus...

A gdybym z braku czasu miała nie czytać tego, co się komuś nie wyda wielką
        literaturą, to wyrzuciłabym z terminarza wiele obowiązkowych zajęć.
      • zaba_pelagia Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:40
        nan4 napisała:
        prosta, nieskomplikowana historia,

tak jak Zamek?
        nic sie nie dzieje, facet przyjechał i siedzi w gospodzie...

albo Dama Kameliowa?
        umiera, i umiera, i umiera
        i tylko kamelie pachną oszałamiająco...

a Krystyna, córka Lawransa?
        czytadło czy wielka literatura?

uogólnienia bywają złudne...

a wiesz, ile osób na tym forum twierdzi, ze Mistrz i Małgorzata to dno?
    • nan4 Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:52
      ojej, ja chciałam tylko poznac opinie na temat tej książki, a tymczasem
      wywiązała się dykusja na temat gustów!!może istotnie nie nalezy zasięgac
      opinii, tylko samemu odkrywac swoja literature...ale ten chroniczny brak czasu
      sprawia, iż wolałabym unikać rozczarowań i odkałac książke w połowie!!
      • sutekh1 Re: muzyka plaż 30.09.05, 11:59
        a kto jest autorem?
    • nan4 Re: muzyka plaż 30.09.05, 12:06
      Pat Conroy, napisał też Książę przypływów
      • nchyb Re: muzyka plaż 30.09.05, 13:10
        TO może inaczej, podobał Ci się Książę przypływów, nie jako film, ale książka?
        Tak - to czytaj i Muzykę plaży. Nie - no to nie sięgaj po kolejną książkę tego
        autora, skoro nie masz na to czasu. I już, prawda, że to takie proste :-))
        Pozdrawiam
        • staua Re: muzyka plaż 30.09.05, 21:49
          "Beach music" to byla ksiazka, ktora spowodowala, ze zainteresowala mnie tworczosc Conroya. "Ksiecia
          przyplywow" nie ogladalam, a przeczytalam dopiero pozniej. Bardzo dobra ksiazka, o Poludniu USA
          (Poludniowa Karolina) choc glowny bohater mieszka w Rzymie. Typowy motyw Conroya - konflikt w
          rodzinie - jest tutaj bardzo wazny, charaktery sa mocno zarysowane i skomplikowane, choc czasem ich
          postepowanie wydaje mi sie nieco nieprawdopodobne... Trudno mi powiedziec duzo o tej powiesci nie
          zdradzajac jej tajemnic, napisz, jesli chcesz wiedziec wiecej o akcji. W kazdym razie uwazam, ze warto.
          Zaczelam ja czytac przypadkiem w domu mojego szefa i tak mnie wciagnela, ze musialam ja pozyczyc
          od niego i skonczyc.
          Pozdrawiam!
          • Gość: Jack McCall Re: muzyka plaż IP: *.hq.adecco.pl / *.pl 10.11.05, 08:59
            Ja właśnie czytam, nie znałem wcześniej autora. Po książkę sięgnąłem ze względu
            na ciekawy dla mnie tytuł. Odbieram ją jako trochę nierówną, choć są
            rozdziały, które przyprawiają o dreszcze...nie chciałbym żyć w takiej rodzinie.
            Chyba żebym miał taką żonę (choć nie znalazła sił by dalej żyć) i córkę.
            Spokojnie, treści nie zdradzam, o samobójstwie żony głównego bohatera
            dowiadujemy się już z pierwszych stron...
            Generalnie polecam, czytadło na mocną czwórkę, "Księgi Diny" nic nie jest w
            stanie przebić:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka