Dodaj do ulubionych

Komu dadzą NIKE?

IP: *.chomiczowka.net.pl 17.09.02, 12:39
Moja żelazna kandydatka: Olga T. To prawie pewne! (Niestety, przede wszystkim
z innych niż czystoliterackie względów, choć może czystoliterackie też za nią
przemawiają, nie wiem, nie czytałem). Dostawała już nagrodę publiczności,
była nominowana, więc dostanie "za całokształt" (za to właśnie chyba jest
NIKE - patrz Miłosz, który za odpad dostał, a potem wydał arcydzieło, ale już
było po ptokach...). Następny w kolejce: Świetlicki.

Powtarzam: ta nagroda jest pochwałą "środowiska" dla autorów za różne
rzeczy, nie dla książek. No bo jak można porównać poezję z prozą, ocenić co
lepsze: Świetlicki czy Myśliwski...

Czy ktoś się ze mną zgadza?
Obserwuj wątek
    • 700mb Re: Komu dadzą NIKE? 18.09.02, 06:20
      Eee tam, pewniakiem jest "Misja papieskiej róży" :)
    • ada08 Re: Komu dadzą NIKE? 18.09.02, 08:07
      Gość portalu: szymeks@gazeta.pl napisał(a):
      >
      > ta nagroda jest pochwałą "środowiska" dla autorów za różne
      > rzeczy, nie dla książek. No bo jak można porównać poezję z prozą, ocenić co
      > lepsze: Świetlicki czy Myśliwski...
      >
      > Czy ktoś się ze mną zgadza?
      >

Ja sie zgadzam, chociaz ciekawiej byloby, gdyby napisal ktos
      kto sie nie zgadza :-)

Dodam, ze nagroda ''Nike'' to wydarzenie bardziej towarzyskie, niż literackie.
      Zresztą, po przyznaniu jej Barańczakowi (czy ktoś jeszcze pamieta ten tomik ?),
      przestalo mnie interesowac nazwisko kolejnego laureata :-)

a.

• Gość: Lisa Simpson Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.proxy.aol.com 18.09.02, 10:23
        A ja bardzo lubilam "Chirurgiczna precyzje", bo zapewne o tym piszesz, choc
        napewno nie bylo to najwybitniejsze co Baranczak napisal, i naprawde nie wiem
        czy lepsze od innych nominowanych.
        • ada08 Re: Komu dadzą NIKE? 18.09.02, 14:57
          Gość portalu: Lisa Simpson napisał(a):

> A ja bardzo lubilam "Chirurgiczna precyzje", bo zapewne o tym piszesz, choc
          > napewno nie bylo to najwybitniejsze co Baranczak napisal, i naprawde nie wiem
          > czy lepsze od innych nominowanych.

Nawet sobie kupilam ''Chirurgiczną precyzję'', ale wole wczesniejsze rzeczy
          Barańczaka , te ktore napisal w Polsce. Ten ''amerykański'' Baranczak jest dla
          mnie taki sobie.

Pewnie ani lepsze ani gorsze. Jak slusznie zauwazyl autor wątku , nie ma
          wielkiego sensu ustalanie , co lepsze: powieść, tomik wierszy, czy zbiór esejów.

a.
    • Gość: jerome Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 11:18
      a co kogo obchodzi pochwala srodowiska!naprawde uwazam ze ta nagroda jest
      niepotrzebna.ponoc "Pod mocnym(alkocholikiem)aniolem"pana Pilcha bylo okropne
      zreszta w ogole jakie sa kryteria przyznawania tej nagrody?
      • ada08 Re: Komu dadzą NIKE? 18.09.02, 15:00
        Gość portalu: jerome napisał(a):

> a co kogo obchodzi pochwala srodowiska!naprawde uwazam ze ta nagroda jest
        > niepotrzebna.

Alez owszem, nagroda jest potrzebna. Laureat(ka) dostaje niezłą kasę :-)))

• Gość: czytelniczka GW Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.02, 21:16
        Gość portalu: jerome napisał(a):

> a co kogo obchodzi pochwala srodowiska!naprawde uwazam ze ta nagroda jest
        > niepotrzebna.ponoc "Pod mocnym(alkocholikiem)aniolem"pana Pilcha bylo okropne
        > zreszta w ogole jakie sa kryteria przyznawania tej nagrody?

piszesz "ponoć", więc pewnie nie czytałeś(aś). a ja uważam, że Pilch zasłużył
        na Tę nagrodę. "Pod mocnym aniołem" jest książką wartą uwagi (ja osobiście
        przeczytałam jednym tchem)

co do tegorocznych Nike, stawiam na Tokarczuk, którą również bardzo cenię
    • Gość: dudu Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 17:03
      Nie mam pojęcia komu dadzą, ale owszem porównywać prozę z poezją wolno. Dla
      mnie nie ma wątpliwości, że Myślwiski jest lepszy od Świetlickiego. Myśliwski
      jest lepszym pisarzem niż Swietlicki poetą. A z kolei Stephen King jest lepszym
      pisarzem, niż Stephen King aktorem.
      • Gość: szymeks@gazeta.pl Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.chomiczowka.net.pl 18.09.02, 18:39

> Nie mam pojęcia komu dadzą, ale owszem porównywać prozę z poezją wolno.

Otóż twierdzę, że jest to bardzo trudne. Oczywiście, nie znaczy to, że podobne
        nagrody nie mają żadnego sensu. Ważne jest jednak, by trzymały się przyjętych
        kryteriów. Jakie są kryteria przyznawania nagrody literackiej NIKE? Czy
        przyznaje się ją za ksiązki 1)literacko się wyróżniające (ale czemu rozczulano
        się (aż po zagłaskanie) nad Pieskiem Miłosza? - przecież On to napisał dla
        utrzymania formy ew. kasy, podobnych książek napisał już kilka tomów) 2)ważne z
        różnych powodów (np. podejmujące istotne tematy, wywołujące dyskusje -
        patrz "Sąsiedzi" Grossa) 3)powieści (uzasadnienie NIKE dla Picha: "to miała być
        w założeniu nagroda dla dobrej prozy") 4)autorów "zasłużonych" (przypadek, nie
        umniejszając ich talentom, Miłosza i być może Barańczaka).
        Można więc -ostatecznie- przyznawać wspólną nagrodę prozie i poezji, ale
        kryteria powinny byc jasne. Np. za naczelne kryterium NA WSZYSTKIE LATA obrać
        odbiór społeczny książki (wtedy wygrywają "Sąsiedzi") albo literacki kunszt ze
        wskazaniem dla prozy (wygrywa Pilch). Tymczasem jest raz tak, raz inaczej, raz
        dostaje ją uznany literat-nestor (co będzie jak umrze nie otrzymawszy??), raz -
        autor bestseleru krytyków i czytelników...

A teraz dostanie ją kobieta (wreszcie!). Jak nie - "Wysokie Obcasy" mogą się
        obrazić na męsko-szowinistyczne decyzje komisji NIKE...

• Gość: Ginny Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 18.09.02, 19:06
      Tokarczuk w tym roku nie zasłużyła, moim zdaniem. W porównaniu z "prawiekiem"
      i "Domem"-"Gra na wielu bębenkach" rozczarowuje.Obstawiam albo Olczak-
      Ronikier, albo Świetlickiego.
    • Gość: bałwanek Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 09:36
      brrrr, zima idzie
    • Gość: fusio Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.chomiczowka.net.pl 20.09.02, 16:27
      Zgadzam się z moim sąsiadem. W przyszłym roku nie Świetlicki a Stasiuk. No,
      chyba, że coś REWELACYJNEGO się urodzi...
    • Gość: momo Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.gazeta.pl 21.09.02, 05:47
      W Tygodniku Powszechnym była ankieta, w której wygrała Julia Hartwig. Tokarczuk
      jest już trzeci raz w finale, ale może znowu będzie musiała się obejsć nagrodą
      publicznosci. Bo jakos nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktos inny wygrał
      plebiscyt. Głosowaliscie? A jesli tak, to na kogo? (jesli wolno prosić
      niedyskretnie).
      • Gość: mokliuyt Re: Komu dadzą NIKE? IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 20:46
        Zgadnij?
        Pewnie już wiesz ;-)
    • Gość: == Blondynka - portret pamieciowy IP: *.if.uj.edu.pl 23.09.02, 17:40
      Jezeli przyjrzymy sie dobrze portretowi blondynki z muzeum humoru,
      to okazuje sie, ze:

Ksztalt jej twarzy, szczegolnie dolnej czesci, przypomina osoby cierpiace na
      niedorozwoj umyslowy. Podobnie zarys sziy (tak, jakby miala wole).

Ten policjant, co wam to zrobil na fuche, wystawil jednoznaczna wizytowke -
      sobie, swojej, hm, formacji, no i samej gazecie.
    • dreaded88 Dedykuję wszystkim wierszyk Świetlickiego 23.09.02, 17:58
      Z pamięci, więc mogę pobłądzić.

"Wiersz dla Zbigniewa Herberta dedykowany Wisławie Szymborskiej"
      Jeden piesek nazywał się palant
      Drugi piesek nazywał się klient
      A na polanę przyszła Pani Jesień.
      Żyliśmy w czasach w których Adam Michnik wybornie znał się na poezji".
      • Gość: Ginny Re: Dedykuję wszystkim wierszyk Świetlickiego IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 23.09.02, 18:15
        No, to on już ma przygotowane przemówienie na okoliczność wygrania tegorocznego
        NIKE...
        • Gość: momo Re: Dedykuję wszystkim wierszyk Świetlickiego IP: *.gazeta.pl 26.09.02, 00:43
          Adam Michnik naprawdę wybornie zna się na poezji... Tylko nie każdej. Na
          Świetlickim nie zna się zupełnie.
          Na pytanie, jakie są kryteria przyznawania NIKE, można prosto odpowiedzieć:
          nagrodę dostaje książka, za którą zagłosuje większosć jury. A każdy z nich tak
          jak każdy z nas co innego lubi i co innego jest dla niego ważne i piękne...
          Dzielenie wartości na literackie i inne jest też umowne... Jak ktos powiedział,
          nie kupujemy gatunków, tylko książki.
          A NIKE w tym roku chyba po raz pierwszy weźmie kobieta. Agnieszka Graff i Kazia
          Szczuka posikają się z radosci.
          • Gość: towarzysz Re: towarzyska nagroda NIKE IP: *.chomiczowka.net.pl 29.09.02, 15:20
            Gość portalu: momo napisał(a):

> A NIKE w tym roku chyba po raz pierwszy weźmie kobieta. Agnieszka Graff i
            Kazia
            >
            > Szczuka posikają się z radosci.

Wygra p. Julia HARTWIG. Dlaczego?

1)jest kobietą (kobieta jeszcze nie dostała NIKE)
            2)jeszcze nie wygrała
            3)należy do grona "zasłużonych"
            4)prawdopodobnie lubią ją w komisji
            5)bardziej "wypada", żeby Ona właśnie, a nie
            ktoś o dwa pokolenia młodszy dostał to wyróżnienie.

Powyższe kryteria niezbicie przemawiają na jej korzyść. Przecież to jest
            wyróżnienie towarzyskie, to nie jest sport i nie jest to olimpiada
            polonistyczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka