Gość: niki IP: *.tvk.torun.pl 21.10.05, 22:29 ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: kim był tom bombadil 21.10.05, 22:32 "Nikt do końca nie wiedział kim jest Tom Bombadil." encyklopedia.servis.pl/wiki/Tom_Bombadil Tak, tak, Żabo, też miałam ochotę zadać to pytanie. Ale co tam, weekend się zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: kim był tom bombadil 21.10.05, 22:45 a ja, jak Złota Jagoda, robię dziś pranie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: kim był tom bombadil 21.10.05, 23:03 w rzeczywistosci czy ksiazkach Tolkiena? O ile sie nie myle to w domu Tolkienow byla lalka Tom Bombadil. Tolkien poswiecil jej kilka wierszy zebranych w "The Adventures of Tom Bombadil" (Czy dzielko bylo tlumaczone na poski, nie wiem). Mozna wiec uznac ze Tom laczy rzeczywistosc z basnia. Poniewaz jest (faktycznie) starszy niz legendy Wladcow pierscieni, jest oczywiste ze jego przeszlosc dla Hobbitow i ferajny ginie w mrokach niejasnej historii. Byc moze iz lalka Tolkien byla starsza niz sam autor trylogii, stad moze i dla Niego prawdziwa historia poczatkow Toma Bombadila nie jest do konca jasna... wiecej o Bombadilu mozesz znalezc szukajac: Forn (dla karlow), Iarwain Ben-adar, (dla elfow z Rivendell) and Orald (dla Ludzi Polnocy) Aha, zerknalem na strone podana przez gatta13, i faktycznie Przygody Toma Bombadila byly tlumaczone na polski jak rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
valhala Re: kim był tom bombadil 23.10.05, 19:25 Pan i władca Starego Lasu. Jego pochodzenie nie jest znane, możliwe jednak, że był zdziczałym Majarem. Jego władza w obrębie starego lasu była absolutna, nawet Jedyny Pierścień nie miał na niego wpływu. Sam okreslał się jako Najstarszy i twierdził, że żyje od samych początków Pierwszej Ery. Jego imię nadali mu hobbici z Bucklandu. Elfy zwały go Iarwain Ben-adar i Pierwszy, krasnoludy - Forn, a ludzie z północy - Orald. Kto to jest Majar nie napiszę bo tylko zagmatwa sprawę. W uproszczeniu (dużym) były to jedne z pierwszych istot. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: kim był tom bombadil 24.10.05, 13:44 o ile dobrze pamietam w "Silmarillionie" nie ma o nim ani słowa . Wniosek z tego , że jest przybyszem z kosmosu . Taki wesoły zielony stworek . Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: kim był tom bombadil 24.10.05, 14:18 Ale w "Silmarillionie" jest o Majarach. Jak pamietam wyniklo mi z zamieszczonego tam opisu ze Tom byl Majarem. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbur Re: kim był tom bombadil 24.10.05, 18:20 - W Śródziemiu mayarem. W sumie można tak przyjąć. Jeżeli stworzych hierarchię istot to będzie tak Eru->valarowie->mayarowie->"elfy & reszta" Na poziomie majarów masz Bombadila, czarodziejów, Saurona, wedle niektórych źródeł także żonę Bombadila Przekładając to na naszą mitologię - można powiedzieć, że były to duchy na usługach aniołów j/a Odpowiedz Link Zgłoś