Dodaj do ulubionych

Była taka książka...

14.11.05, 10:18
1/ "Brzydka dziewczyna" - rosyjskiego pisarza, komunistyczna chała, ale miło
wspominam tę lekturę... cóż...

2/ Bajka - nie bajka - coś bardzo cienkiego, chyba nawet lektura szkolna z
lat 60-tych - o kobiecie i czarownicy, które zamieniły się dziećmi (nie
pamiętam już jak). Gdy jedna krzywidziła znienawidzone dziecko drugiej, jej
rodzonemu też działa się krzywda - nauka miłości i tolerancji???

Może pamiętacie?
:)
Obserwuj wątek
    • annabellee1 Re: Była taka książka... 14.11.05, 11:47
      Ja pamietam,,Bylam brzydką dziewczyna,,Anne Marie Selinko.Ale to bylo raczej
      przedwojenne a nie komunistyczne.
      • baaset Re: Była taka książka... 14.11.05, 11:54
        Nie, tytuł pamiętam chyba(?) dosłownie. Brzmiał: "Brzydka dziewczyna". Miejsce
        akcji - ZSRR, jakiś obóz pracy dla młodzieży...
        • Gość: Kawka Re: Była taka książka... IP: *.avamex.krakow.pl 14.11.05, 14:59
          Witam.A może chodzi Ci o powieść "Dziewczęta "(autor-Borys Biedny)?
          Rzecz dzieje się na jakiejś wsi ,gdzie zgodnie pracują dziewczyny i młodzi
          mężczyżni.Jeden z nich -znany podrywacz i pożeracz damskich serc- imieniem
          Ilja zakłada sie z kolegami ,że poderwie niedostępną i dumną (a zarazem
          brzydką i pełną kompleksów)dziewczynę (jej imię wyleciało mi z pamięci).I
          zaprowadzi do jakiegoś tamtejszego zakątka zakochanych (co oznaczało
          zazwyczajpoderwanie kompletne).Dziewczę świadome swoich wad , mądre i ambitne -
          a na swoje nieszczęście zakochane w Ilji ,czego nikt sie nie domyśla -broni
          się ,zartując z adoratora i broniąc swej pozycji "niedostępnej" .Rezultat-Ilja
          zapomina o zakładzie i zakochuje się po uszy.
          Dziewczyna zaś o zakładzie dowiaduje sie od poprzedniej sym[patii Ilji - no i
          dramat gotowy.
          Na podstawie tej powieści powstał film ,który wyświetlano też w Polsce.Ksiązka
          była wydana bodajże w "Iskrach" ; pamietam mały format i fotos z filmu na
          okładce (portret głownej bohaterki , roześmianej,z króciutkimi
          warkoczykami.Pozdrawiam.
          • staua Re: Była taka książka... 14.11.05, 15:48
            Hej Kawko,
            tez pamietam bardzo dobrze te ksiazke "Dziewczeta". Glowna bohaterka miala na imie Tosia i
            pochodzila spod Woroneza. Poprzednia dziewczyna Ilji, jej wspollokatorka, to slicznotka Anfisa. Mialam
            wlasnie to wydanie Iskier i musze powiedziec, ze wiele razy wracalam do tej ksiazki... Wszystkie
            bohaterki, dzielace ten sam pokoj, mialy jakies problemy, choc straszliwie odlegle od moich, ale bardzo
            mnie wciagnely...
            Przy okazji, skoro tu jestes, chcialabym Cie zapytac o autora (autorke?) ksiazki dla mlodziezy o cioci
            Kici (jest ona tez w tytule, ktorego nie pamietam), jezdzacej z fasonem jakims strasznym samochodem
            (ten samochod byl tez na okladce). Moze pamietasz?
            Pozdrawiam
          • Gość: Jaaa Re: Była taka książka... IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:09
            Tak! To o tę książkę mi chodziło! Dzięki! Dzięki! Dzięki!
            :))
      • bdx65 Re: Była taka książka... 14.11.05, 19:18
        annabellee1 napisała:

> Ja pamietam,,Bylam brzydką dziewczyna,,Anne Marie Selinko.Ale to bylo raczej
        > przedwojenne a nie komunistyczne.

Przedwojenne to w związku sowieckim też komunistyczne
    • ben-oni Re: Była taka książka... 14.11.05, 15:21
      "Brzydka dziewczyna" - Jurij Kazakow . Zbiór opowiadań , rok wydania 1960 .
      PIW przekład Witolda Jurkiewicza . Mam ją właśnie w ręku . Takie całkiem
      zgrabne opowiadanka dla młodych .
      • Gość: Jaaa Re: Była taka książka... IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:16
        Nie, Benie. Kawka trafiła :))
        Po rozpoczęciu tego wątku prześledziłam wiele stronek rosyjskich, przyjrzałam
        się też temu Jurijowi Kazakowowi. Znalazłam tam tylko wiersz pod tym tytułem,
        autora nie zapamiętałam. Ale dzięki serdeczne za śledztwo :))
        • Gość: Jaaa Re: Była taka książka... IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:38
          No tak. Zalogowałam się wreszcie tak ślicznie, a i tak piszę tu jako gość. To z
          podniecenia :))
          • Gość: Kawka Dzięki, staua ! IP: *.avamex.krakow.pl 14.11.05, 21:58
            Hej,Staua! Baaardzo Ci dziekuję za przypomnienie imion bohaterek "Dziewcząt",
            bo ta nieswiadomość męczyła mnie okrutnie . A autorką ksiązki "Ciocia Kicia "
            jest Mieczysława Szygowska ,Mam tę ksiązke w domu ,w księgozbiorze mojej córki.
            Pozdrawiam
            • staua Re: Dzięki, staua ! 14.11.05, 22:14
              Dzieki Tobie Kawko, za Ciocie Kicie :-) ostatnio mi sie przypomniala, bo pamietalam, ze bohaterka
              mowi tam ze Pepsi-cola przypomina jej w smaku kozie mleko (nic wiecej z tej ksiazki nie pamietam).
              "Dziewczeta" za to pamietam szczegolowo!
              Pozdrawiam!
        • ben-oni Re: Była taka książka... 15.11.05, 11:29
          Sorry, ale nie łapię. To jakiś dowcip? A może ukryta kamera.
          Jeśli piszę, że mam te książkę, to znaczy, że MAM JĄ FIZYCZNIE. Papier,
          celuloza, białe strony, czarna farba drukarska. Waga ok. 30 dag. Nakład:
          10 000 + 253 egz. Drukarnia w Krakowie, ul.Zwierzyniecka 2 ( nie jestem z
          Krakowa wiec nie wiem czy jeszcze ta ulica istnieje). 12 opowiadań. Zbiór ma
          tytuł (możliwe, że nadany przez wydawcę (PIW)) "Brzydka dziewczyna". trzecie
          opowiadanie, pt."Brzydka dziewczyna" zaczyna się od słów: "Rozhulali się ludzie
          na weselisku". Opowiadanie ma 13 stron.
          To jakiś Matrix. Zaczyna sie wiara w Internet na przekór realowi. A może
          jesteście na tropie wielkiej literackiej mistyfikacji!!!!!! :-))))))))))).
          • wenus.z.willendorfu A propos ulicy Zwierzynieckiej 15.11.05, 11:35
            oczywiscie, że istnieje i nawet nienajgorzej się miewa ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka