Gość: Tlen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:57 Może warto się zastanowić, co i kto stanowi obecnie awangardę w literaturze. Zapraszam chętnych do dyskusji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bdx65 Re: Awangarda literatury 25.01.06, 22:36 wszędzie fantasy, ale może się mylę, bo znam tylko Sapkowskiego; jednak coś w tym jest, że na świecie podobnie (Le Guin czy "HP") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos Re: Awangarda literatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:02 Moim zdaniem fantasy to kierunek narzucony przez współczesne trendy w świecie, to oderwanie od rzeczywistości realnej i ucieczka w przestrzeń baśniową, a bajki i baśnie to gatunek stary jak świat. Pozostaje ciekawe pytanie: dlaczego ten kierunek jest tak lansowany? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Awangarda literatury 27.01.06, 15:29 oj, nie wiem, czy jest lansowana, mysle, ze wsrod fanow takiej literatury na pewno, ja nie jestem fanem, wiec jakos ten lans i promocja omijaja mnie szerokim lukiem, cos kiedys slyszalem o jakims Pratchetcie i wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Awangarda literatury 27.01.06, 15:33 > wszędzie fantasy, ale może się mylę, bo znam tylko Sapkowskiego; > jednak coś w tym jest, że na świecie podobnie (Le Guin czy "HP") Fantasy awangarda? Nie osmielilabym sie tak stwierdzic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tlen Re: Awangarda literatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:54 A zatem co jest awangardą? Jaki kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Awangarda literatury 28.01.06, 16:04 awangarda - straż przednia; oddział ubezpieczający od czoła kolumnę w marszu (por. ariergarda); przen. grupa ludzi torujących nowe drogi, wskazujących nowe kierunki w sztuce (XX w.), ideologii itp. Awangarda to jeszcze niesprecyzowany kierunek :-) Odpowiedz Link Zgłoś