stokrotka206 01.02.06, 17:23 Mam nadzieje,ze mnie nie zawiedziecie. :)Prosze o ciekawe pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:20 A co to znaczy oryginalne i na poziomie? Znaczy np. dziki seks pozamałżeński wykluczony? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:32 Dziki i owszem, małżeński bezwzględnie, ale seks...? wykluczone! Odpowiedz Link Zgłoś
mamablues Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:20 Marqueza "Miłość w czasach zarazy". Najlepsza moim skromnym zdaniem. A zaraz potem "O miłości i innych demonach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co z tego Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 12:10 Swietna rzecz. "Milosc w czasach zarazy" czytalem na wakacjach nad jeziorem i mimo tego nie moglem odrywac sie od ksiazki. Super, moim skromnym zdaniem lepsze od "Stu lat...". Chociaz nie wiem czy mozna porownywac, ale mi bardziej sie podobala. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:22 ORYGINALNE znaczy nie plagiaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:26 czy takie, których nie czyta gawiedź i wszelka hołota oraz chołota? znaczy się - MiM odpada? karenina odpada? Lalka odpada? Między ustami... odpada? Dama Kameliowa odpada? Ania z Zielonego - odpada? Zawsze jakieś jutro - odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:28 oraz "Cichy Don" odpada, bo to podobno plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:35 no i Nikodem Dyzma, bo to plagiat Wystarczy być Wystarczy być też odpada.... Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:38 Nad poziomy Skiby czy to o milosci bylo aby.. Wołoda mu było temu Skibie.Dlatego pamietam.Imie jest wazne ,tak mi sie widzi.. A jesli biega o milosc to mam okropny gust ksiazkowy London np Malenka pani wielkiego domu albo taka Przygoda.Nikt tego pewnie juz nie czyta..albo Rebeka O!! W ogole nie na poziomie.Nie lubie o milosci na poziomie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:51 hehehehe ja czytam maleńką i Rebekę - odpada rany, a czy cała Austen i Bronte też odpadają? nie jest dobrze, nie jest dobrze a moze chociaż Za minute pierwsza miłość się uchowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:39 Mamarcelo - przegięłaś! O "Cichym Donie" na tym forum wypowiada się Jaaa. Nie wcinaj się w nie swoje poletko kukurydzy! Musi być merytorycznie (jak mawia poseł Jurek): czy takie gnioty jak "Pani Bovary", "Doktor Żywago" czy "Pozegnanie z bronią" kwalifikują się? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:43 No sory, ale wziął mnie imperatyw z tych bardziej kategorycznych. A za to Annabellee podebrała mi koncept z tym "Nad poziomy" - właśnie szukałam autora w guglach, ale to chyba jednak nie o miłości, a przynajmniej guglom nic o tym nie wiadomo. :) Poważnie polecam książkę o miłości i na poziomie L.P. Hartley "Posłaniec". Czytał kto? A film tez cudny. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:51 mamarcela napisała: Poważnie polecam książkę o miłości i na poziomie L.P. Hartley "Posłaniec". > Czytał kto? Nie czytałam, ale za polecankę dziękuję :) A ja zawsze (czyli od 1998 roku) i wszędzie ( = wszędzie) polecam książkę pani Roy "Bóg rzeczy małych". Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 20:00 nO TAK CZYTAWSZY. CUDNE.. no i na poziomie a nawet we sferach lepszych ta milosc... Odpowiedz Link Zgłoś
prettybubble Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 20:36 Ach Katarzyna i Heatcliff, to była para. Przeżyć taki romans z dzikim, zaborczym mężczyzną....to by było coś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.02.06, 00:16 Nie chciałabym Heatcliffa za żadne skarby! Ze śliwą chciałabyś chodzić? W ogóle zastanawia mnie, co te laski w Heatcliffie widzą ;) To chyba te, które "jak bije, to znaczy, że kocha"... Odpowiedz Link Zgłoś
prettybubble Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 02.02.06, 11:35 przecież on nigdy w życiu nie uderzyłby Katarzyny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.02.06, 01:27 Nie byłabym tego taka pewna... gdybym była Katarzyną. Jak dla mnie, oboje by się za łby brali. Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 16.02.06, 15:49 i takim przystojnym;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunka Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:27 Luk triumfalny Remarqua. Wlasnie skonczylam. Przepiekne. Dawno nic mi sie tak nie podobalo. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co z tego Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 12:00 Zgadzam sie piekna opowiesc. Zreszta wszystko, co czytalem Remarqua to powiesci w ktorych tragizm bohaterow przeplata sie z ich szczesciem a wszystko w trudnych czasach i przenikniete wrazliwoscia autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula 'Zapisane na ciele' J. Winterson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:01 Niestety zdecydowanie lepsze w oryginale - napisane tak, że nieznana jest płeć narratora, co dodaje powieści smaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 03.02.06, 15:19 'Pozegnania' Dygata Odpowiedz Link Zgłoś
isab Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 03.02.06, 21:04 "Weronika postanawia umrzeć" chociaż... dla niektórych Coelho nie jest na poziomie ;) ale warto spróbowac. Odpowiedz Link Zgłoś
arithmos Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 04.02.06, 02:15 "Brokeback Mountain" Annie Proulx (wparawdzie to tylko krotkie opowiadanie,ale znakomite,uwazam. Tylko, ze niestety niedostepne jeszcze w jezyku polskim) Odpowiedz Link Zgłoś
arithmos Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 04.02.06, 02:15 wprawdzie* Odpowiedz Link Zgłoś
ala.b30 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 15.02.06, 13:17 Jakoś trudno mi sobie wyobrazić je w języku polskim... Tłumacz musiałby być geniuszem:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Romeo i Julia... 15.02.06, 13:22 Inna rzecz, że współcześnie trąciłoby pedofilią, ale co tam... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Romeo i Julia... 16.02.06, 11:39 nie takie znowu oryginalne - wcześniej były nowele włoskie (średniowieczne), a potem Brook i z tego korzystał stradfordczyk; Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Romeo i Julia... 16.02.06, 12:06 No to oryginalnie pozostaje już tylko prehistorycznych malowideł naściennych szukać... Cała reszta jakoś tak bardzo odtwórczo wielu kojarzyć się może... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 16.02.06, 15:55 koniecznie: "Jaszczur" Balzaka niekoniecznie: "Spowiedź dziecięcia wieku" Musseta "Wybraniec" Manna "Kobieta bez cienia" Hofmannsthala "Historia Manon Lescaut" Prevosta Odpowiedz Link Zgłoś
broch Kamasutra, Sacher-Masoch, de Sade, Lolita 16.02.06, 17:03 bardzo ciekawe i relaksujace. Zdecydowanie oryginalne (choc Nabokovowi (nieslusznie) zarzucano plagiat). Dodalbym jeszcze "London bridge" Celine'a to zdecydowanie bardziej odwazne dzielo (mysle o milosci/seksie) niz Lolita. Bardziej wysublimowane "Homo faber" (autor usmiercil dziewczyne, aby...), No jescze milosne przygody Ulricha z "Czlowieka bez wlasciwosci", szczegolnie koncowka. Oryginalne podejscie do milosci mial tez niejaki Leopold Bloom. Pomysl z kawa kapitalny. Z drugiej strony, Nicolas Evans, Nicholas Sparks i inne sladkawe historie. Ambitna tandeta to "Mag" Fowlesa i jeszcze "Kochanica francuza" tego samego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Kamasutra, Sacher-Masoch, de Sade, Lolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:28 Jak dla mnie "Dziwne losy Jane Eyre" ,"Oberża na pustkowiu" i hhmmm"Nikt nie jest aniołem"-Karen Robards;) Odpowiedz Link Zgłoś
terefereqq2 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 17.02.06, 13:35 Pestka Anki Kowalskiej, ksiazka znakomita, film spaprany haniebnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 17.02.06, 14:03 Poskromienie zlosnicy - jeden z moich najulubienszych romansow :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 21:45 "Stefania i tamto życie" Rosendorfera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! IP: *.teleton.pl 25.03.06, 10:45 "Szerszeń" Voynich "Krystyna, córka Lavransa" Undset Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:47 Piekna książka "Między ustami a brzegiem pucharu". O szlachcie, honorze, miłości. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
konrads3 Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! 31.03.06, 11:36 "Wszystko co najważniejsze" Oli Watowej, "Wiktoria" Knuta Hamsuna, "Maszeńka" Nabokova... Odpowiedz Link Zgłoś
konrads3 Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! 31.03.06, 11:37 ...bardzo mi się podobały te książki Odpowiedz Link Zgłoś