Dodaj do ulubionych

Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !!!

01.02.06, 17:23
Mam nadzieje,ze mnie nie zawiedziecie. :)Prosze o ciekawe pozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:20
      A co to znaczy oryginalne i na poziomie?
      Znaczy np. dziki seks pozamałżeński wykluczony?
      • ben-oni Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:32
        Dziki i owszem, małżeński bezwzględnie, ale seks...? wykluczone!
    • mamablues Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:20
      Marqueza "Miłość w czasach zarazy". Najlepsza moim skromnym zdaniem. A zaraz
      potem "O miłości i innych demonach".
      • Gość: i co z tego Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 12:10
        Swietna rzecz. "Milosc w czasach zarazy" czytalem na wakacjach nad jeziorem i
        mimo tego nie moglem odrywac sie od ksiazki. Super, moim skromnym zdaniem
        lepsze od "Stu lat...". Chociaz nie wiem czy mozna porownywac, ale mi bardziej
        sie podobala.
    • mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:22
      ORYGINALNE znaczy nie plagiaty?
      • Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:26
        czy takie, których nie czyta gawiedź i wszelka hołota oraz chołota?
        znaczy się - MiM odpada?
        karenina odpada?
        Lalka odpada?
        Między ustami... odpada?
        Dama Kameliowa odpada?
        Ania z Zielonego - odpada?
        Zawsze jakieś jutro - odpada?
        • mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:28
          oraz "Cichy Don" odpada, bo to podobno plagiat.
          • Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:35
            no i Nikodem Dyzma, bo to plagiat Wystarczy być
            Wystarczy być też odpada....
          • annabellee1 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:38
            Nad poziomy Skiby czy to o milosci bylo aby..
            Wołoda mu było temu Skibie.Dlatego pamietam.Imie jest wazne ,tak mi sie widzi..
            A jesli biega o milosc to mam okropny gust ksiazkowy London np Malenka pani
            wielkiego domu albo taka Przygoda.Nikt tego pewnie juz nie czyta..albo Rebeka O!!
            W ogole nie na poziomie.Nie lubie o milosci na poziomie..

• Gość: ropuch_Pelagiusz Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:51
              hehehehe
              ja czytam maleńką i Rebekę - odpada

rany, a czy cała Austen i Bronte też odpadają?
              nie jest dobrze, nie jest dobrze

a moze chociaż Za minute pierwsza miłość się uchowa?
          • ben-oni Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:39
            Mamarcelo - przegięłaś! O "Cichym Donie" na tym forum wypowiada się Jaaa. Nie
            wcinaj się w nie swoje poletko kukurydzy!

Musi być merytorycznie (jak mawia poseł Jurek):
            czy takie gnioty jak "Pani Bovary", "Doktor Żywago" czy "Pozegnanie z bronią"
            kwalifikują się?
            • mamarcela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:43
              No sory, ale wziął mnie imperatyw z tych bardziej kategorycznych.
              A za to Annabellee podebrała mi koncept z tym "Nad poziomy" - właśnie szukałam
              autora w guglach, ale to chyba jednak nie o miłości, a przynajmniej guglom nic
              o tym nie wiadomo. :)
              Poważnie polecam książkę o miłości i na poziomie L.P. Hartley "Posłaniec".
              Czytał kto?
              A film tez cudny.
              • beatanu Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 19:51
                mamarcela napisała:
                Poważnie polecam książkę o miłości i na poziomie L.P. Hartley "Posłaniec".
                > Czytał kto?

Nie czytałam, ale za polecankę dziękuję :)

A ja zawsze (czyli od 1998 roku) i wszędzie ( = wszędzie) polecam książkę pani
                Roy "Bóg rzeczy małych".
                • annabellee1 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 20:00
                  nO TAK CZYTAWSZY. CUDNE.. no i na poziomie a nawet we sferach lepszych ta milosc...
    • prettybubble Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 01.02.06, 20:36
      Ach Katarzyna i Heatcliff, to była para.
      Przeżyć taki romans z dzikim, zaborczym mężczyzną....to by było coś ;)
      • Gość: jaija Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.02.06, 00:16
        Nie chciałabym Heatcliffa za żadne skarby! Ze śliwą chciałabyś chodzić?
        W ogóle zastanawia mnie, co te laski w Heatcliffie widzą ;) To chyba te,
        które "jak bije, to znaczy, że kocha"...
        • prettybubble Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 02.02.06, 11:35
          przecież on nigdy w życiu nie uderzyłby Katarzyny :/
          • Gość: jaija Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.02.06, 01:27
            Nie byłabym tego taka pewna... gdybym była Katarzyną. Jak dla mnie, oboje by
            się za łby brali.
      • en.door.fina Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 16.02.06, 15:49
        i takim przystojnym;)
    • Gość: tunka Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:27
      Luk triumfalny Remarqua. Wlasnie skonczylam. Przepiekne. Dawno nic mi sie tak
      nie podobalo.
      Pozdrawiam,
      • Gość: i co z tego Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 12:00
        Zgadzam sie piekna opowiesc.
        Zreszta wszystko, co czytalem Remarqua to powiesci w ktorych tragizm bohaterow
        przeplata sie z ich szczesciem a wszystko w trudnych czasach i przenikniete
        wrazliwoscia autora.
    • Gość: Nula 'Zapisane na ciele' J. Winterson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 11:01
      Niestety zdecydowanie lepsze w oryginale - napisane tak, że nieznana jest płeć
      narratora, co dodaje powieści smaczku.
      • kaaarolinkaa Re: 'Zapisane na ciele' J. Winterson 03.02.06, 14:32
        N.Sparks
    • krwawymsciciel Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 03.02.06, 15:19
      'Pozegnania' Dygata
    • isab Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 03.02.06, 21:04
      "Weronika postanawia umrzeć" chociaż... dla niektórych Coelho nie jest na
      poziomie ;) ale warto spróbowac.
    • arithmos Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 04.02.06, 02:15
      "Brokeback Mountain" Annie Proulx (wparawdzie to tylko krotkie opowiadanie,ale
      znakomite,uwazam. Tylko, ze niestety niedostepne jeszcze w jezyku polskim)
      • arithmos Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 04.02.06, 02:15
        wprawdzie*
      • ala.b30 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 15.02.06, 13:17
        Jakoś trudno mi sobie wyobrazić je w języku polskim... Tłumacz musiałby być
        geniuszem:)
    • nchyb Romeo i Julia... 15.02.06, 13:22
      Inna rzecz, że współcześnie trąciłoby pedofilią, ale co tam... :-)
      • bdx65 Re: Romeo i Julia... 16.02.06, 11:39
        nie takie znowu oryginalne - wcześniej były nowele włoskie (średniowieczne), a
        potem Brook i z tego korzystał stradfordczyk;
        • nchyb Re: Romeo i Julia... 16.02.06, 12:06
          No to oryginalnie pozostaje już tylko prehistorycznych malowideł naściennych
          szukać...
          Cała reszta jakoś tak bardzo odtwórczo wielu kojarzyć się może... :-)
    • en.door.fina Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 16.02.06, 15:55
      koniecznie:
      "Jaszczur" Balzaka

niekoniecznie:
      "Spowiedź dziecięcia wieku" Musseta
      "Wybraniec" Manna
      "Kobieta bez cienia" Hofmannsthala
      "Historia Manon Lescaut" Prevosta
    • broch Kamasutra, Sacher-Masoch, de Sade, Lolita 16.02.06, 17:03
      bardzo ciekawe i relaksujace. Zdecydowanie oryginalne (choc Nabokovowi
      (nieslusznie) zarzucano plagiat). Dodalbym jeszcze "London bridge" Celine'a to
      zdecydowanie bardziej odwazne dzielo (mysle o milosci/seksie) niz Lolita.
      Bardziej wysublimowane "Homo faber" (autor usmiercil dziewczyne, aby...), No
      jescze milosne przygody Ulricha z "Czlowieka bez wlasciwosci", szczegolnie
      koncowka. Oryginalne podejscie do milosci mial tez niejaki Leopold Bloom. Pomysl
      z kawa kapitalny.

Z drugiej strony, Nicolas Evans, Nicholas Sparks i inne sladkawe historie.

Ambitna tandeta to "Mag" Fowlesa i jeszcze "Kochanica francuza" tego samego autora.
      • Gość: Aja Re: Kamasutra, Sacher-Masoch, de Sade, Lolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 01:28
        Jak dla mnie "Dziwne losy Jane Eyre" ,"Oberża na pustkowiu" i hhmmm"Nikt nie
        jest aniołem"-Karen Robards;)
    • terefereqq2 Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 17.02.06, 13:35
      Pestka Anki Kowalskiej, ksiazka znakomita, film spaprany haniebnie. pozdrawiam
    • eeela Re: Ksiazki o milosci ORYGINALNE i na poziomie !! 17.02.06, 14:03
      Poskromienie zlosnicy - jeden z moich najulubienszych romansow :-)))
    • Gość: kredka Lolita Nabokova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:48
    • Gość: AW Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 21:45
      "Stefania i tamto życie" Rosendorfera
      • Gość: mika Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! IP: *.teleton.pl 25.03.06, 10:45
        "Szerszeń" Voynich
        "Krystyna, córka Lavransa" Undset
    • Gość: Monika Książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:47
      Piekna książka "Między ustami a brzegiem pucharu". O szlachcie, honorze,
      miłości. Polecam
    • konrads3 Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! 31.03.06, 11:36
      "Wszystko co najważniejsze" Oli Watowej,
      "Wiktoria" Knuta Hamsuna,
      "Maszeńka" Nabokova...
    • konrads3 Re: Ksiazki o milosci oryginalne i na poziomie !! 31.03.06, 11:37
      ...bardzo mi się podobały te książki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka