Dodaj do ulubionych

jaka ksiazka na nudy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 00:07
szukam fajnej ksiazki przygodowej/fantastycznej, wiecie, zeby byla jakas
wesola kompania ratujaca kogos, smoki, czarownice, przenoszenie w czasie, i
zeby sie wszysko dzialo szybko i w ogole ;) np bardzo podobal mi sie
'wedrujacy zamek hauru'. poleccie jakies, plis! nie mam co czytac. aha, tylko
nie hp albo wladca pierscieni. moze byc cos podobnego do harego na przyklad.
dziekuje bardzo :* yo
Obserwuj wątek
    • cichom22 Re: jaka ksiazka na nudy? 12.02.06, 01:08
      "Czarna kompania" Glena Cooka. Nie ma co prawda wędrówek w czasie, ale są
      światy równoległe. Cykl dość różni się od wymienionych pozycji, ale jest wart
      polecenia.
      No i jest kompania, choć może niekoniecznie "wesoła" :)
      C.
      • Gość: klarkid Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:41
        Dzieki, zobacze co to jest :)

hm, niekoniecznie musza byc te rzeczy co podalem w 1 poscie, chodzilo mi tylko o
        to, zeby bylo wiadomo czego mniej wiecej szukam. przygody! :)

dzieki cichom22 jeszcze raz :*

yo!
        • Gość: klarkid Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:44
          o kurde, 10 tomów :P

jak sie nazywa pierwszy? na merlinie sa tylko 3 ksiazki :P

podajcie jeszcze jakies inne tytuly tez ;)
          • ukleb Re: jaka ksiazka na nudy? 12.02.06, 13:24
            Moze czytales (wkoncu 'swiatowy bestseller'), "Kod Leonarada da Vinci"..bardzo
            wciaga... ale nie ma w niej zadnego typu czarownic :P
            • Gość: klarkid Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:45
              tak, czytalem. anioly i demony tez.
              • badjuk Re: jaka ksiazka na nudy? 14.02.06, 00:56
                "Mistrz i Małgorzata" - Michail Bulhakow
                "Ostatni Dzień Stworzenia" - Wolfgang Jeschke
                "Linia Czasu" - pamięc dobra, ale krótka
                "Kopciuszek, Frankenstein i inne" - Kazimiera Szczuka :)
                Ogólnie wszystko Ericha von Daenikena
                • looney1 Re: jaka ksiazka na nudy? 14.02.06, 10:08
                  Polecam wszystko co pisze Tom Robbins:

"Na wpół uśpieni w żabich piżamach"
                  "I kowbojki mogą marzyć"
                  "Kalekie dzikusy z gorących krajów"
                  "Martwa natura z dzięciołem"

G e n i a l n e.

--
                  <a href="www.obiektywni.pl" target=_blank">fotografujesz czy robisz
                  zdjęcia?</a>
          • cichom22 Re: jaka ksiazka na nudy? 12.02.06, 14:38
            Kolejność jest następująca:
            1)Czarna Kompania
            2)Cień w ukryciu
            3)Biała Róża
            4)Gry Cienia
            5)Srebrny grot
            6)Sny o stali
            7)Ponure lata
            8)A imię jej ciemność
            9)Woda śpi
            10)Żołnierze żyją
            Przy czym trzy (albo cztery?? - nie pamiętam dokładnie, dawno to czytałem)
            pierwsze stanowią w miarę zamkniętą całość, która jest spójną całością nawet
            bez reszty, więc jeśli to są akurat te części, to możesz przeczytać (i przy
            okazji przekonać się, czy Ci to "leży").
            C.
        • Gość: Raff Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.multicon.pl 13.02.06, 21:33
          Polecam Cykl Endera - "Gra Endera" to pierwszy tom historii. Autor - Orson Scott
          Card. IMHO nie można się oderwać.
          Raff
    • Gość: pijawka Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.net.pl 12.02.06, 16:41
      A może jakiś komiks? Powiedzmy "Hugo"?
      www.serwis-komiksowy.pl/index.php?idn=op_hugo&kat=op
      • Gość: esy_floresy Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:55
        Jeśli chodzi o komiksy, to polecam Thorgala (chyba, że już przeczytałeś).
        Świetne rysunki i wartka akcja. Zaczęłam czytać niemal od końca, jednak radzę
        wziąć się za początek. Mimo tego nie pamiętam pierwszej części.. :/
    • Gość: Eia Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:51
      "Narrenturm" i "Boży bojownicy" - i przygoda, i magia, i sporo humoru
      • Gość: klarkid Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:49
        Narrenturm wypozyczone, a czarna kompanie szukam.
        dajcie jeszcze jakies inne tytuly! :)
        • tkasia1 Re: jaka ksiazka na nudy? 13.02.06, 17:01
          polecam 'wladce pierscieni' poprzedzonego 'hobbitem' (ale to pewnie juz dawno
          przeczytanie). z sapkowskiego bardziej opowiadania o wiedzminie niz narrenturm.
          bardzo dobrze sie czyna 'gre o tron' g. marina. dalej - nikt nie powinien byc
          zawiedziony davidem eddingsem (na poczatek pionek proroctwa lub diamentowy
          tron). niestety - eddingsa trzeba dawkowac ostroznie bo im dalej tym nudniej.
          potem robert jordan 'oko świata'. i tak bym mogla jeszcze duzo wymienic...
          milej lektury :)
        • cichom22 Re: jaka ksiazka na nudy? 13.02.06, 17:28
          W tej sytuacji muszę wymienić mój ulubiony cykl o Amberze R. Zelaznego, który
          jest bardzo łatwo dostępny, ale to już zupełna klasyka, więc pewnie znasz...
          C.
    • woland76 Re: jaka ksiazka na nudy? 13.02.06, 21:18
      Opowieści z Narnii - obecnie na rynku jest kilka wydań - jednotomowe (ma ok.
      900 stron) lub siedmiotomowe. Pierwszy raz przeczytałam te książki Lewisa
      kiedy miałam 10 lat, za trzy dni kończę 30 i nadal z przyjemnością po nie
      sięgam.
      Polecam - niezależnie od filmu :))
    • Gość: pol cała seria o Wiedźminie - dopasowanie 95% :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 21:38
    • majkelloz Re: jaka ksiazka na nudy? 13.02.06, 23:54
      silniki dizla warkoczą. wrry wrry. to jest temat rzeka gdyby powstała książka ,
      na pewno bym sie nie nudził.jak do tej pory nic nie jest w stanie mnie
      zaciekawić
      • Gość: Marinista Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.ztpnet.pl 14.02.06, 08:34
        A ja polecam cykl powieści C. S. Forestera o Hornblowerze duuuuuuuuuuuuuużo
        przygody inteligentnie i na całym świecie
    • milou8 Czytanie takich książek to dopiero nuuuuda 14.02.06, 08:52
      Wybacz, nic ci nie poradzę, bo strasznie nie lubię tego typu książek. Gdybym
      musiała taką przeczytać, to dopiero byłaby ciężka kara ;(
    • Gość: Paweł Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.asta-net.com.pl 14.02.06, 09:56
      Są dwie książki które zrobiły na mnie duże wrażenie i które przeczytałem jednym
      tchem.
      "Filary Ziemi" K. Folleta oraz "Medicus" N. Gordona
      spróbuj naprawde warto.
      pozdr.
    • Gość: piramidon Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.06, 10:28
      Według takich założeń, o jakich pisze autor wątku, to polecam następujące
      pozycje:
      1. "Jednym zaklęciem", Lawrence Watt-Evans, książka o młodym czarodzieju, który
      poznał tylko jedno zaklęcie i musi sobie poradzić z nim w życiu. Jest tu
      przygoda, przyjaźń, miłość oraz mnóstwo humoru.
      2. "Smok i Jerzy", Gordon R. Dickson, klasyka gatunku fantasy. Opowieść o
      współczesnym naukowcu, który trafia do alternatywnej średniowiecznej Anglii, w
      której żyją magowie, różne demoniczne istoty oraz smoki. Naukowiec ma niezwykły
      dar zmieniania swej postaci w smoczą, a także pewne zdolności magiczne.
      Naprawdę zabawna, świetnie napisana historia...
      3. "Trzy serca, trzy lwy", Paul Anderson, kapitalna, przygodowa opowieść o
      wielkiej miłości, wielkiej przyjaźni i wielkiej odwadze. Jedna z najlepszych
      ksiażek fantasy w historii. W dodatku, uwaga, wzrusza! :)
    • Gość: :D:D Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:59
      Poczytaj sobie Achję Andrzeja Ziemiańskiego! Trzy tomy, bardzo wciśgające! Co
      prawda bez czarownic z brodawkiami i miotłami ale jakiś typ tam jest:D
      • Gość: A.D. the best books list..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 11:32
        1) "Pachnidło" P.Süskind
        2) "Nieznośna lekkość bytu" M. Kundera
        3) "Szatańskie wersety" S. Rushdie
        4) "Śniadanie u Tiffaniego" T. Kapote
        5) "Śmiertelni nieśmiertelni. K Wilber
        i jeszcze wiele innych :) polecam.
    • Gość: Agnieszkakm@poczta Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 12:33
      Jest świetna, którą się czyta jednym tchem. "Wilczy Brat" do kupienia w Empiku
      autorka to Michelle Paver. To pierwszy tom trylogii. druga część już jest ale
      tylko w orginale.
      Miłego czytania.
      • Gość: focia Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 14:12
        "Wilczy brat" - potwierdzam :)

Poza tym polecam serie G. Hunttingtona - "Czarodzieje skrzydła
        nocy", "Władczyni Demonów" - połączenie HP i Buffy :) Całkiem sympatyczne
        książeczki
    • Gość: tereza ksiazka na nudy? IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 14.02.06, 14:23
      nie wiem w jakim jesteś wieku, ale cudowną książką od której nie można się
      oderwać jest "Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafona. POLECAM GORĄCO ! - jak nie dla
      ciebie to dla mamy.
      • bielinka Terry Pratchet! 14.02.06, 15:09
        Wszystkie czesci opowieści o świecie dysku! Kocham to! Humor fantastyczny.
        Owszem niektóre części sa słabsze, ale może tylko dla mnie. Polecam!
      • markusgronholm Re: ksiazka na nudy? 17.02.06, 23:14
        W zupełności się z Tobą zgadzam. Chciałęm tą książkę przeczytać spokojnie w
        tydzień, może dwa, a zrobiły się z tego dwa dni... Nie wiem czy to wada, czy
        zaleta :) Także serdecznie polecam.
    • mirabil Re: jaka ksiazka na nudy? 14.02.06, 15:52
      Polecam "Ostatni dzien stworzenia" Wolfganga Jeschke. Podóż w czasie do czasów
      prehistorycznych, a przy okazji dowiesz sie, kto (a nie co) "stworzył" Morze
      Śródziemne.
    • Gość: lukrecja Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 16:26
      "sendilkelm" jest fajny w tym stylu... tylko zapomnialam autora :P w kazdym
      razie polak ;) a ksiazka giiiit ;)
    • Gość: pluslucis Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.icpnet.pl 14.02.06, 16:27
      Janusz Głowacki "Z głowy" - najzabawniejsza książka jaką w życiu przeczytałem!!!
      Czyta się doskonale, nieprzeciętnie inteligentny humor, wspomnienia z życia
      autora pokazane w taki sposób, że z jednej strony bawią, z drugiej dają wiele do
      myślenia. Naprawde rewelacja! :)
    • Gość: jotabe Re: jaka ksiazka na nudy? IP: 217.153.61.* 14.02.06, 16:37
      Z tego, co Cie interesuje - oczywiście Terry Pratchett we wszystkich
      wcieleniach (cały cykl Świata dysku jak tez opowieści o Johnnym i stworkach
      dywanowych...); Ursula Le Guin (opowiadania i cykł Ziemiomorza); oczywiście
      niezawodna Cyberiada St. Lema (choćby Smoki prawdopodobieństwa i fenomenalne
      Kobyszczę, że o dziennikach Ijona Tichego nie wspomnę...); polska współczesna
      fantastyka i fantasy to rzecz jasna Andrzej Pilipiuk (cykl Jakuba Wędrowycza)i
      Andrzej Sapkowski, z rosyjskiej - choćby wszystkie opowieści z Wielkiego
      Guslaru Kira Bułyczowa, a ostatnio trafiłam na absolutnie rewelacyjną "Aurę
      protopartorga" (bogowie, zapomniałam nazwiska autora, wstyd) i antologię "Zombi
      Lenina"; warto sięgnąć po książki Mercedes Lackey, m.in. cykł Heroldów
      Valdemaru i cykl o "strzałach królowej"; z interesujących a pogodnych i
      barwnych dawnych opowieści przygodowych szukaj np. książek Rafaela Sabatiniego
      i nowych pozycji Artura Perez Reverte o przygodach kapitana Alatriste; jak
      lubisz opowieści typu "zabili go i uciekł" to rzecz jasna zostaje Frederick
      Forsyth (Igła, Klucz do Rebeki) i Robert Ludlum, ale ten z czasów
      przedśmiertnych, jako bard zimnej wojny (choćby cały cykl o Jasonie Bourne) a
      nie te wynalezione przez wydawców zmiotki z szuflady pisane przez
      usłuznych "murzynów" po śmierci autora... Z najwyzszej półki opowieści
      szpiegowskich polecam wszystko Johna Le Carre = to niezaleznie od pasjonujących
      fabuł znakomita literatura. Oczywiśćie zaraz przypomnę sobie parę setek innych
      znakomitych książek, ale na pierwsze nudy chyba Ci wystarczy. Pogodnej lektury!
      • Gość: zeena Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.server.ntli.net 14.02.06, 17:01
        wszystkie me konczyny podpiuja sie pod ta lista. jotabe, gdybym byla fecetem
        chcialabym cie poznac;) bdb wybor:)
    • Gość: ~~ Re: jaka ksiazka na nudy? IP: 212.244.156.* 14.02.06, 18:01
      a ja bym ci polecil ksiazki sergieja lukanienko.sf.
      • cichom22 Re: jaka ksiazka na nudy? 14.02.06, 18:46
        Jak już sf leci, to oczywiście klasyka klasyk (znów), czyli Strugaccy A. i B.
        C.
    • wiesia56 Re: jaka ksiazka na nudy? 16.02.06, 12:45
      A ja bym jeszcze dodała Ewę Białołęcką i Annę Brzezińską, z polskich autorów
      • Gość: klarkid Re: jaka ksiazka na nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:16
        dzieki za odpowiedzi :)

jako ze mam niedlugo urodziny, to powiem rodzicom, ze chce jedna z tych ksiazek ;P

Jednym zaklęciem
        gra endera
        WILCZY BRAT
        Achaja - tom 1
        Bogowie, honor, Ankh-Morpork

:)

najbardziej podoba mi sie opis "jednym zakleciem". Kurcze, "ruchomy zamek hauru"
        byl fajny :] i lubie takie klimaty jak "spirited away, w krainie bogow" ;)
        tak szczerze to za wiedziminem nie przepadam :P

dzieki za tytuly, na pewno cos przeczytam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka